Bryggtemperatur Lelit Mara

Amme

Well-known member
Jag har en Lelit Mara PL62 där jag tagit bort kablarna i eldosan för att få högre bryggtemperatur och enligt Youtube videon med Lelit personen själv, framgick det att ångan skulle öka. Eller rättare sagt så kunde man öka ångan om man tyckte det var för svagt men på bekostnad att bryggtemperaturen ökade. Men jag märker ingen skillnad på trycket för ångan stabiliserar sig strax över 1.25. På bilder och video ser jag andras på 1.5

Kan det vara så att jag behöver byta element eller kan det finnas andra anledningar? Tilläggas bör att jag aldrig får fräsande/gurglande från brygghuvet när jag spolar vatten, oavsett hur länge den stått. Den upplevs något varmare efter avkalkning men har inte någon mätning.

MC593__29258.1635206522.jpg
 

Mayhem

Well-known member
Jag har en Lelit Mara PL62 där jag tagit bort kablarna i eldosan för att få högre bryggtemperatur och enligt Youtube videon med Lelit personen själv, framgick det att ångan skulle öka.
Den här biten är typ helt obegriplig. Vad är det för konstigt ingrepp du har gjort på maskinen?

En HX har typiskt en justerbar pressostat som kontrollerar trycker i ångkokaren.
 

Jonken

Well-known member
Beror på vilken modell av PL62 det är. Tror att det dumt nog finns utförande med PID utan justering.
 

Jonken

Well-known member
Det var svar till Mayhem.

I videon säger han att temperaturen ska gå upp från 122C till 124C vilket motsvarar en ändring från 1,1 till 1,25 bar. Men du kanske redan hade det trycket?

Vissa modeller av PL62 har/hade justerbar pressostat och PL62X har ju automatisk reglering för bryggtemperatur med trycket - tänker att du kanske ser andra modeller nå 1,5 bar? Det kan antagligen vara lite väl högt ändå så det kanske är värt lite klenare ånga att kaffet smakar så bra som möjligt ;)
 

Mayhem

Well-known member
Udda lösning. Det är alltså en PID utan display, med två förinställda temperaturer som styrs av en jumper. Skulle nog tro att slutanvändare inte förväntas pilla på den alls, utan att det snarare är till för att samma elektronik skall kunna användas i flera modeller med lika olika storlek på kokare eller hydraulisk design? Temperaturskillnaden mellan de två lägena känns ganska liten för att göra någon enorm förändring i trycket.

Har maskinen isolerat ångrör? Jag misstänker att det är dålig fart i sådana helt enkelt för att de är för smala invändigt. Min nuvarande maskin har också isolerat ångrör som jag tänkte prova att byta till ett icke-isolerat någon dag när jag orkar ta tag i det, men då har jag redan delarna liggande från tidigare projekt som aldrig blev av. Visserligen är kokaren typ hälften så stor som min förra maskin, men känns ändå inte som att ångan borde vara så mycket svagare som den är…
 

Amme

Well-known member
Det var svar till Mayhem.

I videon säger han att temperaturen ska gå upp från 122C till 124C vilket motsvarar en ändring från 1,1 till 1,25 bar. Men du kanske redan hade det trycket?

Vissa modeller av PL62 har/hade justerbar pressostat och PL62X har ju automatisk reglering för bryggtemperatur med trycket - tänker att du kanske ser andra modeller nå 1,5 bar? Det kan antagligen vara lite väl högt ändå så det kanske är värt lite klenare ånga att kaffet smakar så bra som möjligt ;)
Mycket möjligt att jag sett 1.5 på MaraX och därför förvirrad. Minns inte vad jag hade innan ingrepp men reflekterade över att det inte fräsar/gurglar när jag sköljer och orolig att element är svaga eller täckt med kalk
 

Jonken

Well-known member
Jag tror att PL62 är designad för att inte gurgla, genom att begränsa flödet genom gruppen. Om något kan du kanske behöva spola för att höja temperaturen (men det kan också vara kontraproduktivt). Skaffa en termometer så ser du vad som händer. Det går att ta bort begränsningen om man vill att den ska överhetta som en gammaldags HX.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
om du menar utanför maskinen ja det är en ”no burn” men inne i maskinen minns jag inte
Då kan det vara en del av förklaringen. Det invändiga teflonröret som står för isoleringen begränsar flödet ganska ordentligt.

Mayhem vilken maskin fick ersätta din Linnea?
Det blev en Crem ONE, den finare varianten med flödesprofilering, som jag kom över till okej pris på Blocket. Mer förlåtande än Linean och modernare elektronik, men vissa saker typ farten i ångröret saknar man ju. Kanske risk att det förr eller senare blir typ en Decent…
 

Wilderwein

Well-known member
Då kan det vara en del av förklaringen. Det invändiga teflonröret som står för isoleringen begränsar flödet ganska ordentligt.


Det blev en Crem ONE, den finare varianten med flödesprofilering, som jag kom över till okej pris på Blocket. Mer förlåtande än Linean och modernare elektronik, men vissa saker typ farten i ångröret saknar man ju. Kanske risk att det förr eller senare blir typ en Decent…
Aha du stör dig inte på att den inte känns lika välbyggd som linnean?
 

Amme

Well-known member
Jag tror att PL62 är designad för att inte gurgla, genom att begränsa flödet genom gruppen. Om något kan du kanske behöva spola för att höja temperaturen (men det kan också vara kontraproduktivt). Skaffa en termometer så ser du vad som händer. Det går att ta bort begränsningen om man vill att den ska överhetta som en gammaldags HX.
Ja du har rätt, jag har bara snålat. Tycker dom är för dyra men enda sättet att ha koll på temp
 

Wilderwein

Well-known member
Här kommer ett tips på termometer
Finns med svart ram också beroende vad som passar din maskin bäst. Sen har den även en timer som man kan använda som shottimer. Snyggare än den andra varianten tycker jag.
 

Amme

Well-known member
Nu har jag slutat snåla och köpt en bryggtermometer och kan bekräfta att temperaturen är låg. Hur låg den är kan jag inte bedöma då jag inte vet hur många grader den ska vara på när maskinen är inställd på den högre temperaturen.
detta bekräftar oxå varför jag inte få så hög tryck på ångan.

frågan nu är (eftersom jag avkalkat redan utan adekvat resultat) om jag behöver nytt element eller om jag behöver felsöka annat som t ex elektroniken?
 

Amme

Well-known member
Här kommer ett tips på termometer
Finns med svart ram också beroende vad som passar din maskin bäst. Sen har den även en timer som man kan använda som shottimer. Snyggare än den andra varianten tycker jag.
Köpte just den du rekommenderade
 

Amme

Well-known member
Jag tror att PL62 är designad för att inte gurgla, genom att begränsa flödet genom gruppen. Om något kan du kanske behöva spola för att höja temperaturen (men det kan också vara kontraproduktivt). Skaffa en termometer så ser du vad som händer. Det går att ta bort begränsningen om man vill att den ska överhetta som en gammaldags HX.
Nu när jag har termometer ser jag att tempen höjs när jag spolar men kommer inte upp till 92grader förens efter en timma och skyndas inte med spolningar
 
Topp