Borde jag gå över till manuell espressomaskin?

johanhag

Active member
Har börjat bli mer och mer sugen på att ha manuell kontroll över trycket när jag gör espresso, inte för att jag smakat skillnaden men en avtagande tryckprofil ska ju vara bra. Gillar idén med det simpla. Jag har en Lelit Elizabeth som funkar bra men nästa steg kanske är en spakmaskin? :)

För att inte offra nån mjölkdrink då och då vore ju en kokare bra, drömmen vore en Olympia Express Cremina som lär hålla decennier bara man tar hand om den. Tilltalas av att den är så simpel men välbyggd och verkar vara en fröjd att använda. Men priset är ju svårt att motivera. Finns ju La Pavoni Europiccola med, men den verkar lite pilligare att jobba med. Sen de billigare som Cafelat Robot är nog en vettigare startpunkt, men vill ju kunna göra mjölkdrinkar ibland även om jag till 90% dricker espresso (mjölkdrinkar blir mest till gäster som ofta uppskattar en najs Cappuccino).

Vad tycker ni? Är det värt att gå över till helmanuellt för att levla upp till nästa nivå av nördighet? :p Eller ska jag vara nöjd med min 9 bar pumpmaskin?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag gör ingen hemlighet med att jag föredrar helt manuella maskiner. Du kanske kan kosta på dig en Robot och se vad du tycker innan eventuell försäljning av din Elizabeth?

Även jämfört med andra spakmaskiner jag har använt (tre generationer Europiccola, MiniGaggia, Flair Classic och Flair 58) tycker jag att man har mer kontroll över skotten med Roboten. Det handlar inte bara om avtagande tryck (om det främst är det du är ute efter kanske en Bezzera Strega, Profitec Pro 800 el. dyl kan vara något attt titta på) utan att få omedelbar återkoppling för vart skottet är på väg och kunna anpassa både tryckprofil och volym efter det. Bra känsla i spakarna helt enkelt.

För den som bara vill brygga ljusrostad turbo skulle jag rekommendera Flair 58 istället för en Robot eftersom man kan använda en korg bättre anpassad för det, men den har tyvärr många nackdelar i övrigt.

Om du har många gäster kommer det vara mer pyssel att brygga ett helt gäng cappuccino nästan oavsett vilken spakmaskin du använder (dvs. med en grupp ;)). Men det finns lösningar för ånga. Jag är ganska nöjd med Nanofoamer Pro, men den klarar bara ~230ml mjölk innan man behöver diska. Två små cappuccino eller en latte. Vet inte om Nanofoamer Pro gen 2 löser det. Möjligtvis DREO BaristaMaker? Men den är ännu långsammare och tydligen ganska ömtålig. Bellman CX-25SP skummar riktigt bra, men tar en bra stund att värma upp och sköter sig inte själv.
 

johanhag

Active member
Jo jag är nog ute efter hela "spak upplevelsen", att bli bättre på att känna vad som händer och anpassa trycket/flödet. Sen räknar jag ju med att smaken blir bättre jämfört med att bara trycka mer och mer vatten genom en eroderad puck för att pumpen försöker hålla trycket så att man får överextraherade kanaler.. Eftersom Lance Hedrick pratat mycket om filter diameter det senaste vore ju en något mindre portafilter än 58 mm bra med..

Tänker att jag orkar lite meck ibland, gör sällan mer än 2 eller 3 cappuccinos. I såna fall är jag nog lite mer fundersam på termisk hantering av Roboten, det verkar som att man behöver förvärma både filter och kolv så kanske svårare att få bra med ljusrost? Och hur är arbetsflödet? Egentligen vore ju en Olympia Express Cremina drömmen men finns det nåt liknande som inte kostar en förmögenhet? Den är ju väldigt simpel så borde ju finnas utan perfekta svetsar om det är nåt man betalar för..
 

Jonken

Well-known member
Moderator
De första fem åren fick man en Pavoni när man köpte en Cremina ;). Om du kan hitta en gammal maskin är byggkvalitén snarlik. Sen ~1978 har det gått utför för Pavoni, men du ska kunna förvänta dig ungefär samma kvalité på espresson från de "nya", lite rangligare versionerna.. så länge man ser till att nå lagom temperatur. De är perfekta för 2-3 cappuccino.

Man vinner inte mycket på att förvärma filterkorgen till en Robot och det är inte strikt nödvändigt att förvärma kolven heller, även om det är normalt att göra det för ljusrost. Du slipper egenheter som luft i gruppen, "portafilter sneeze" och överhettning. Roboten är lättare att lära sig och använda.
 

basiecally

Well-known member
Jo jag är nog ute efter hela "spak upplevelsen", att bli bättre på att känna vad som händer och anpassa trycket/flödet. Sen räknar jag ju med att smaken blir bättre jämfört med att bara trycka mer och mer vatten genom en eroderad puck för att pumpen försöker hålla trycket så att man får överextraherade kanaler.. Eftersom Lance Hedrick pratat mycket om filter diameter det senaste vore ju en något mindre portafilter än 58 mm bra med..

Tänker att jag orkar lite meck ibland, gör sällan mer än 2 eller 3 cappuccinos. I såna fall är jag nog lite mer fundersam på termisk hantering av Roboten, det verkar som att man behöver förvärma både filter och kolv så kanske svårare att få bra med ljusrost? Och hur är arbetsflödet? Egentligen vore ju en Olympia Express Cremina drömmen men finns det nåt liknande som inte kostar en förmögenhet? Den är ju väldigt simpel så borde ju finnas utan perfekta svetsar om det är nåt man betalar för..
Jag har en Zacconi Riviera Baby som jag enligt serienummer skulle säga är från 90-tal. Väldigt välbyggd jmf med de EP jag ägt och sett. Den har blivit lite av en mellanmaskin för mig dock eftersom jag har en HX och en Robot med så planen har varit att låta den gå vidare till nån men jag har inte kommit till skott på nåt meningsfullt sätt. Hör av dig om du är intresserad!
 

johanhag

Active member
De första fem åren fick man en Pavoni när man köpte en Cremina ;). Om du kan hitta en gammal maskin är byggkvalitén snarlik. Sen ~1978 har det gått utför för Pavoni, men du ska kunna förvänta dig ungefär samma kvalité på espresson från de "nya", lite rangligare versionerna.. så länge man ser till att nå lagom temperatur. De är perfekta för 2-3 cappuccino.

Man vinner inte mycket på att förvärma filterkorgen till en Robot och det är inte strikt nödvändigt att förvärma kolven heller, även om det är normalt att göra det för ljusrost. Du slipper egenheter som luft i gruppen, "portafilter sneeze" och överhettning. Roboten är lättare att lära sig och använda.
Hehe det kanske är en ranglig La Pavoni jag ska ha :p. Gillar att den går att ånga med, att man slipper värma och hälla vatten separat, ång pre-infusion, varmt brygghuvud.. Lite inlärningskurva men känns ju som ett gäng fördelar jämfört med en Robot?

Jag har en Zacconi Riviera Baby som jag enligt serienummer skulle säga är från 90-tal. Väldigt välbyggd jmf med de EP jag ägt och sett. Den har blivit lite av en mellanmaskin för mig dock eftersom jag har en HX och en Robot med så planen har varit att låta den gå vidare till nån men jag har inte kommit till skott på nåt meningsfullt sätt. Hör av dig om du är intresserad!
Det skulle kunna vara intressant! Jag känner inte till maskinen så får läsa på lite :p. Verkar väldigt lik en La Pavoni?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Främsta fördelen är just att det går att ånga mjölk. För att få bäst fjutt på den är det bäst med en gammal variant med två knappar eller att antingen sätta pressostaten för högt och stänga av vid önskat bryggtryck alternativt sätta dit en knapp som förbikopplar den när man vill skumma. Visst, smal filterkorg har jag också sett som en fördel i åratal. Jag skulle inte säga att Pavoni är alls lika förlåtande när man hamnat galet i malningsgrad, men man kan istället köra med lägre dos och minska svinn på det viset. Man brukar ha rätt lågt tryck i kokaren, skulle inte förlita mig på det för pre-infusion.
 

basiecally

Well-known member
Hehe det kanske är en ranglig La Pavoni jag ska ha :p. Gillar att den går att ånga med, att man slipper värma och hälla vatten separat, ång pre-infusion, varmt brygghuvud.. Lite inlärningskurva men känns ju som ett gäng fördelar jämfört med en Robot?


Det skulle kunna vara intressant! Jag känner inte till maskinen så får läsa på lite :p. Verkar väldigt lik en La Pavoni?
Den är rätt lik en modern EP i att den har pressostat ist för övertrycksventil så som Jonken beskriver. Men delarna i kokaren är separerbara och i mässing. Kromade med riktigt bra passning och finish. Kolven är lite smalare än på en EP med så det behövs mindre tryck på spaken för att komma upp i bryggtryck. Den har en mycket bättre lösning för spaken än EP med, där jag tror att den brukar vara nitad fast i en bygel som bara är bockad? Här är det frästa delar som är skruvade ihop och slitpunkter med utbytbara stift.
Baksidan med att kolven är mindre är att man kan behöva ”dubbelpumpa”. Många gör det på EP med för att kunna dra längre eller större skott. Man pausar halvvägs och lyfter spaken för att fylla på med mer vatten.

Jag har bytt alla packningar, kolv, värmeelement och moddat portafiltret för att bli bottenlöst och ta en 14g precisionsfilterkorg från IMS. Vill du återställa till original så har Lamacchinadelcaffe new old stock av dem för inte så mycket.
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,976
Inlägg
158,058
Medlemmar
19,586
Senaste medlemmen
DanneB2010
Topp