Jacob
Well-known member
Hej!
Efter att jag upptäckt sifonbryggandets fördelar tänkte jag att jag skulle testa Bodums elektriska variant. Smidigare än att hålla på med ett mellanlägg för att få den gamla Bodum Pebo:n att fungera på induktion tänkte jag. Och det var absolut smidigare, men sådär ett år efter inköp är den knappt genomskinlig längre. Bottendelen är av plast, och det ser ut som kalkbeläggning. Min rutin har varit att skölja ur med varmt vatten efter användning, och ibland diska ur med diskmedel. Rätt sällan har jag torkat ur med trasa utan låtit den lufttorka, vilket tar lång tid, givet konstruktionen. Kan ju vara något av detta som skapat beläggningen. Så långt jag kan nå ner går det att skrapa bort lite av den med nageln, men inte tillräckligt för att få den helt genomskinlig igen. Enligt deras manual ska det räcka med att avkalka med vanligt avkalkningsmedel/vinäger och vatten. Jag har testat vatten/citronsyra och vatten/vinäger utan framgång. Till slut blev jag förbannad och försökte skrapa bort beläggningen med Svinto, vilket efterlämnade den klassiska Svinto-smaken som är i princip omöjlig att få bort... Har varit i kontakt med Bodums kundtjänst, och de har inte varit särskilt behjälpliga.
Någon som har erfarenheter av denna kanna? Kan det vara något annat än kalkavlagringar, t.ex. plasten som reagerat med kaffet? Man ser på bilden två ränder mitt på kannan. Det är där kaffenivån oftast hamnar när jag brygger.
Efter att jag upptäckt sifonbryggandets fördelar tänkte jag att jag skulle testa Bodums elektriska variant. Smidigare än att hålla på med ett mellanlägg för att få den gamla Bodum Pebo:n att fungera på induktion tänkte jag. Och det var absolut smidigare, men sådär ett år efter inköp är den knappt genomskinlig längre. Bottendelen är av plast, och det ser ut som kalkbeläggning. Min rutin har varit att skölja ur med varmt vatten efter användning, och ibland diska ur med diskmedel. Rätt sällan har jag torkat ur med trasa utan låtit den lufttorka, vilket tar lång tid, givet konstruktionen. Kan ju vara något av detta som skapat beläggningen. Så långt jag kan nå ner går det att skrapa bort lite av den med nageln, men inte tillräckligt för att få den helt genomskinlig igen. Enligt deras manual ska det räcka med att avkalka med vanligt avkalkningsmedel/vinäger och vatten. Jag har testat vatten/citronsyra och vatten/vinäger utan framgång. Till slut blev jag förbannad och försökte skrapa bort beläggningen med Svinto, vilket efterlämnade den klassiska Svinto-smaken som är i princip omöjlig att få bort... Har varit i kontakt med Bodums kundtjänst, och de har inte varit särskilt behjälpliga.
Någon som har erfarenheter av denna kanna? Kan det vara något annat än kalkavlagringar, t.ex. plasten som reagerat med kaffet? Man ser på bilden två ränder mitt på kannan. Det är där kaffenivån oftast hamnar när jag brygger.