Bodum ePEBO, avkalkning?


Jacob

Well-known member
Hej!

Efter att jag upptäckt sifonbryggandets fördelar tänkte jag att jag skulle testa Bodums elektriska variant. Smidigare än att hålla på med ett mellanlägg för att få den gamla Bodum Pebo:n att fungera på induktion tänkte jag. Och det var absolut smidigare, men sådär ett år efter inköp är den knappt genomskinlig längre. Bottendelen är av plast, och det ser ut som kalkbeläggning. Min rutin har varit att skölja ur med varmt vatten efter användning, och ibland diska ur med diskmedel. Rätt sällan har jag torkat ur med trasa utan låtit den lufttorka, vilket tar lång tid, givet konstruktionen. Kan ju vara något av detta som skapat beläggningen. Så långt jag kan nå ner går det att skrapa bort lite av den med nageln, men inte tillräckligt för att få den helt genomskinlig igen. Enligt deras manual ska det räcka med att avkalka med vanligt avkalkningsmedel/vinäger och vatten. Jag har testat vatten/citronsyra och vatten/vinäger utan framgång. Till slut blev jag förbannad och försökte skrapa bort beläggningen med Svinto, vilket efterlämnade den klassiska Svinto-smaken som är i princip omöjlig att få bort... Har varit i kontakt med Bodums kundtjänst, och de har inte varit särskilt behjälpliga.

Någon som har erfarenheter av denna kanna? Kan det vara något annat än kalkavlagringar, t.ex. plasten som reagerat med kaffet? Man ser på bilden två ränder mitt på kannan. Det är där kaffenivån oftast hamnar när jag brygger.
IMG_9742.jpeg
 

Jonken

Well-known member
Det känns ju inte osannolikt att det skulle kunna vara värmen som har påverkat plasten. Men om det är avlagringar som inte går bort med vinäger eller citronsyra skulle du kunna prova med oparfymerat maskindiskpulver eller änglamark bleksalt. Jag brukar använda de i kombination för flertalet olika plaster (inklusive silikon som jag antar att ePebos packning är gjord av) utan bekymmer, men det finns alltid en risk att förvärra saken beroende på vilken sorts plast det är. Kundtjänsten borde väl veta det i alla fall.
 

basiecally

Well-known member
Det kan vara gamla kaffeoljor som har satt sig på plasten med. Inte riktigt så illa men liknande kan min V60 i glas se ut om jag bara har sköljt den med vatten efter några användningar. Och det är här i Växjö där vi har väldigt mjukt vatten med låg kalkhalt. Diskmedel och citronsyra ihop med uppkokat vatten och sen en lätt mekanisk rengöring kan hjälpa isf. Men har du kört svinto på insidan så lär den nog tyvärr aldrig bli genomskinlig igen...
 

Jacob

Well-known member
@Jonken: Kundtjänst hänvisar till manualen 🙄 Som om man inte kollat där…

Jag har även testat med Puly Caff som är till espressomaskinen. Det är starkt, tar bort det mesta, men utan resultat. Och eftersom stålull inte fungerar så är ju frågan om det handlar om kalk överhuvudtaget.

@basiecally: nä precis, den lär inte bli vacker igen 😁 Men det borde ändå tagit bort allt som går att ta bort. I Jönköping har vi också mjukt vatten, och inga andra grejer får den här typen av beläggning. Börjar känna mig säker på att det är plasten som är problemet. Kan ju leva med att den är ful förvisso, men tycker att det är svårt att få den ren. Sen beläggningen satte sig tycker jag mig känna nån bismak (även innan svintobehandlingen) till skillnad från när jag kör med glasvarianten. Men citronsyra och diskmedel i kombination kanske kan vara grejen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,100
Inlägg
151,241
Medlemmar
18,892
Senaste medlemmen
Vispen74
Topp