Billigt vardagskaffe?

Jonken

Well-known member
Moderator
Eftersom majoriteten fortfarande köper färdigmalet, vakuumpackat kaffe i mataffärer är det en dålig källa till hela bönor. Ofta är de på tok för gamla och man får tveksam utdelning för att ha lagt den extra slanten. Tyvärr är det inte ovanligt i té och kaffehandel också.

Bäst att köpa direkt från rosterier. Det behöver inte vara så dyrt. Här ett exempel: https://webshop.bjorklundskaffe.se/kaffe/
 

Kaffo

Active member
Eftersom majoriteten fortfarande köper färdigmalet, vakuumpackat kaffe i mataffärer är det en dålig källa till hela bönor. Ofta är de på tok för gamla och man får tveksam utdelning för att ha lagt den extra slanten. Tyvärr är det inte ovanligt i té och kaffehandel också.

Bäst att köpa direkt från rosterier. Det behöver inte vara så dyrt. Här ett exempel: https://webshop.bjorklundskaffe.se/kaffe/
Ah okej!
Så en sån här..

https://www.power.se/koksapparater/.../p-1802944/store/7130/?gad_source=1&gclsrc=ds

.. Rostad i september 2023 är inte jättebra?


Länken du skickade, hittade inte när det var rostat?
Samt märker man stor skillnad? De arvid nordkvist jag har hade utgångsdatum 2023 december. 😝
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Precis, du kommer märka skillnad mot bönor som är rostade för 7 månader sen. De kan vara någorlunda "okej" i några dagar från öppnandet, men det går snabbt utför.

Björklunds skickar kanske inte alltid purfärska bönor, men ~1 månad efter rostning var det jag fick sist. Bättre valuta för pengarna.

Jag tror att om du vänjer dig vid smaken av färska bönor kommer du märka skillnad alla dagar i veckan.
 

Kaffo

Active member
Ja. Om du vill hitta något så billigt som möjligt kan det kanske vara den här: https://www.kaffekapslen.se/bellacrema-koffeinfritt-melitta.html
OBS: 'koffeinfritt' betyder egentligen bara att det är låg mängd koffein. Lite som att 'alkoholfri' öl betyder <0,5% ABV.
Ah, tänkte testa den Björklunds kaffe. Men de verkade inte ha koffeinfritt kaffe. Vill testa något nyrostat, ska köpa en med och en utan koffein.
Det verkar inte stå rostdatum på kaffekapslen?
 

Simon88

New member
Mitt vardagskaffe blir ofta testrostningar typ rävens rester eller från Swerl, hittills har jag varit nöjd även om det är lite hit or miss på rostningsdatum ibland. Men 205kr för ett kg är bra värde. Största nackdelen är väl att man kan få ett kaffe som är väldigt trevligt men man har inte möjlighet att få samma kaffe igen
 
För Moccamaster/V60/Aeropress är Löfbergs "Brazil" utan tvekan den bästa "över disk"-bönan jag stött på så här långt.

Ett något bespottat varumärke i min bekantskapskrets men detta är en riktig höjdare och jag får medhåll från de jag bjudit en kopp.

Prisvärt!

36795_800x800.jpg
 

Beaujolais

Member
Hej

Jag letar efter bra prisvärda hela bönor som går att köpa direkt från rosteri för max 250 kr/kg.
Kom gärna med era bästa tips ni som har testat allt och lite till. Smakprofil och rostning spelar ingen roll utan länka det som just du tycker om.
 

Spider

Well-known member
Har Löfbergs börjat med Speciality Coffee? Någon som testat?
1721673972555.png
 
Senast ändrad:

Beaujolais

Member

Sp00k

Active member
Har Löfbergs börjat med Speciality Coffee? Någon som testat?
Visa bilaga 9918
Har provat ett par olika på löfbergs egna kafé. Var inte överdrivet imponerad. Föredrar generellt mindre rostade bönor.
De har dock haft några single origin där åtminstone en har varit riktigt bra, Whitestone Farm från Kenya.
 

basiecally

Well-known member
Jag hade en mindre bisarr upplevelse i en diskussion om mörkrostat kaffe i en facebookgrupp om kaffe häromsistens. En person undrade varför det var så svårt att hitta ljusrost i vanliga matbutiker. Dryftade min egna teori, att det är lättare att dölja en mindre än perfekt råvara genom att låta själva rostningen ta större plats och rosta hårdare. Jag tror fortfarande att så är fallet.

Efter ett tag dyker det upp en person som verkar jobba inom jobb-kaffe-branschen och påstår att det behövs bättre råvara för att kunna rosta mörkt eftersom det annars blir beskt och otrevligt. Att det är en stor färdighet att kunna rosta just den bättre råvaran riktigt mörkt och att Zoegas (det var exemplet) bara köper in bönor med en score på minst 82 och att det därför definitionsmässigt är specialkaffe de säljer. Däremot skulle de inte ha bemödat sig med att "certifiera" sitt kaffe som så och att det inte skulle spela någon roll eftersom deras kundgrupp inte har aptit för kaffe i specialkaffeprisklassen.
Han passade även på att hänvisa till "ljusrostmaffian" som ursprung till det "elakartade ryktet" att mörkrostat kaffe i matbutiker skulle vara rostat på en sämre råvara än ljusrostat specialkaffe från valfritt mikrorosteri. Han kunde inte hänvisa till någon källa för sitt påstående om Zoegas och slöt sig till att man "såklart inte" kan hitta såna uppgifter.

Många faktorer som jag inte riktigt får att gå ihop. Vet inte om jag haft att göra med en enstaka tyckare här eller om det finns nåt belägg för nåt av det han påstår. Av erfarenhet av olika rostningar av kaffe från till och med samma gård går det ganska snabbt att sluta sig till att "ursprungskaraktär" snabbt försvinner i takt med hur mörkt kaffe rostas. Sen finns det ju förstås en sweet spot som är långt bortom grönkaffe med. Ligger det något i att det krävs en bättre råvara för att lyckas med en mörkrost? Här lokalt finns en person med fäbless för robusta som rostar själv. Hans egenrostade på en bra robusta smakade ju förvisso bra mycket trevligare än all annan robusta jag druckit och robusta har ju rykte om sig som en generellt styvmoderligt behandlad varietal i odlingsskedet. Men nog kan man få Zoegas Skånerost att smaka skånerost utan att ha bönor på över 82?

Det här att Zoegas (och andra rosterier?) köper in specialkaffe utan att märka det som så? Är det nån som vet om det ligger nånting i det? Kanske ligger våra inhemska rosterier över världsmedel i det de köper in och kanske då att "commodity grade" inte riktigt är applicerbart på våra stora i Sverige? Det vore ju fantastiskt isf, apropå billigt vardagskaffe. Nånting säger mig dock att det är lite för bra för att vara sant. Och det skulle heller inte svara på varför det är så förbannat svårt att hitta sjysst ljusrost i vanliga mataffärer.
 

basiecally

Well-known member
Ligger det något i att det krävs en bättre råvara för att lyckas med en mörkrost? Här lokalt finns en person med fäbless för robusta som rostar själv. Hans egenrostade på en bra robusta smakade ju förvisso bra mycket trevligare än all annan robusta jag druckit och robusta har ju rykte om sig som en generellt styvmoderligt behandlad varietal i odlingsskedet. Men nog kan man få Zoegas Skånerost att smaka skånerost utan att ha bönor på över 82?

Det här att Zoegas (och andra rosterier?) köper in specialkaffe utan att märka det som så? Är det nån som vet om det ligger nånting i det? Kanske ligger våra inhemska rosterier över världsmedel i det de köper in och kanske då att "commodity grade" inte riktigt är applicerbart på våra stora i Sverige? Det vore ju fantastiskt isf, apropå billigt vardagskaffe. Nånting säger mig dock att det är lite för bra för att vara sant. Och det skulle heller inte svara på varför det är så förbannat svårt att hitta sjysst ljusrost i vanliga mataffärer.
Är det ingen som har någon tanke om ovanstående? Tänker att det är lite grunden för hur vi ser på specialkaffe jmf snabbköpskaffe. Trodde att det skulle vara många som hade en vinkel på det här, dels iom att många rostar själva.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hehe, kanske fler som hoppats på att någon med insyn ska hoppa in och kommentera? :)

att det behövs bättre råvara för att kunna rosta mörkt
Det stämmer absolut inte med min erfarenhet. Däremot skulle jag säga att det finns bra råkaffe som inte passar till att rostas ljust och visst märks det skillnad på kvalitet även vid mörkrost. Det går inte att köpa in vad som helst och få det drickbart bara genom att rosta hårdare.

Men nog kan man få Zoegas Skånerost att smaka skånerost utan att ha bönor på över 82?
Det vågar jag påstå. Sen vad de gör är en annan sak, bra råkaffe går alldeles utmärkt att sabba med dålig rostning. Som någon som främst försöker rosta och dricka ljusrost blir jag ändå extra glad av att hitta mörkrost som inte bara smakar bränt. Där ser jag själva rostningen, inte råvaran, som den största utmaningen.

Om Zoégas själva skulle ha åsikten att deras råkaffe håller minst 82 poäng tror jag egentligen inte att det finns något som hindrar från att gå ut med det offentligt, även om det inte skulle vara en mer opartisk bedömning från en 'Q grader'. Jag tycker att det låter väldigt osannolikt att inte ta det tillfället till marknadsföring, som andra tvivelaktiga certifieringar.

Jag har aldrig gillat termen specialkaffe, men om man tittar på slutpriser i matbutik ligger det ofta under inköpspriset för råkaffe på de mindre rosterierna. Inköpsvolym kan inte förklara hela gapet. Det är dessutom bara större aktörer som skulle skryta med 82p, det du köper ligger förhoppningsvis oftast högre.

Jag tror att den största anledningen till att vi sällan hittar ljusrost i matbutiker är att det fortfarande är en minoritet som föredrar det. Sen om vi tittar på ett av de ljusare som ändå finns - Löfbergs Lilas ekologiska mellanrost - stämmer det att man kan ana att det inte är fantastisk råvara, något som kanske skulle döljas av att rosta mörkare.

Kanske är det lika bra att man måste anstränga sig lite för att köpa bättre kaffe? Så att det inte ligger på hyllan ända fram till 'bäst före'-datum och skillnaden blir tydligare. Jag undrar om inte kaffe & te-butiker är medskyldiga till att bevara nuläget eftersom deras bönor också kan ligga så länge att det inte är givet att det smakar bättre än något från stordrakarna.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Jag är också övertygad om att de större rosterierna rostar så mörkt som kunderna idag gillar. Så det primära syftet är nog inte att dölja en dålig råvara utan att rosta på ett sätt som tilltalar det flesta.

Jag har idag ingen källa på detta men vad jag har hört så tål ett högväxt kaffe av högre kvalitet att rostas mörkare jämfört med ett råkaffe av lägre kvalitet. Och det låter i mina öron också rimligt. Så för att rosta hårt och kunna skapa ett kaffe med någon slags intressant smak så behöver det vara av bra kvalitet.

Sen är det nog verkligen inte så att Zoegas och andra större rosterier endast köper in något som skulle bedömas som 82+ i kvalitet. Men det är garanterat en hel del kaffe som de köper in som håller 82+. När jag gjorde ett besök på Zoegas för ganska länge sedan så berättade de att de ibland fick hem kaffe av väldigt hög kvalitet som då åkte ner i Mollbergs eller annan passande blandning. Det var så deras maskineri fungerande. Det fanns inget sätt att sälja kaffet på för Zoegas.
 

basiecally

Well-known member
Tack för era infallsvinklar! De stora rosterierna kanske inte är fullt så cyniska som jag har trott ändå.

Apropå ljusrost i butik: Arvid Nordqvist har ju sin ”Blond” med. Den drack jag innan jag dök ner i specialkaffe. Har inte testat den på länge, men den kanske är ett bra fönster in i vad som köps in? Borde ju vara lite lättare att se igenom rostningen där.

Det här med att de stora rosterierna inte har nån kanal att sälja bönor av bättre kvalité är ju också intressant. Det lär ju bli dyrare att både rosta separat och designa och paketera enstaka batchar. Det känns ju som standard för mikrorosterierna. Dada Coffee tex, som sist jag såg påsar verkade ha handskrivna innehållsförteckningar…
 

Forumstatistik

Trådar
14,957
Inlägg
157,863
Medlemmar
19,565
Senaste medlemmen
Karmos
Topp