johey
Well-known member
När jag gör en enkel espresso tar det mig god tid för varje moment. Ta ut portan, knacka ur pucken, torka ur filtret från eventuella smulor eller kladd som är kvar, mala kaffe i filtret, jämna ut kaffet, tampa löst, knacka, tampa hårt, putsa bort kaffe från kanten, sätta in portan i maskinen, placera en kopp och slutligen köra.
Beställer jag en enkel espresso på kafé, hinner jag knappt blinka förrän det rinner en mussvans ner i koppen.
Visst kommer mycket fingerfärdighet med tiden och erfarenheten, men nog måste väl vissa moment abstraheras bort? Eller hinner baristan verkligen med alla moment där? Att man har dosator tar ju bort ett tidskrävande moment, men det är fortfarande många andra kvar.
Om det nu är så att vissa moment kan kompromissas mot tidsvinst, vilka är det då i så fall? Kan det vara så att vissa av momenten inte behövs när man använder professionella maskiner, men är viktiga när man kör på hemutrustning?
Beställer jag en enkel espresso på kafé, hinner jag knappt blinka förrän det rinner en mussvans ner i koppen.
Visst kommer mycket fingerfärdighet med tiden och erfarenheten, men nog måste väl vissa moment abstraheras bort? Eller hinner baristan verkligen med alla moment där? Att man har dosator tar ju bort ett tidskrävande moment, men det är fortfarande många andra kvar.
Om det nu är så att vissa moment kan kompromissas mot tidsvinst, vilka är det då i så fall? Kan det vara så att vissa av momenten inte behövs när man använder professionella maskiner, men är viktiga när man kör på hemutrustning?