Bönbytartråden. Ska vi byta grejer med varandra?

Lassekongo

www.gokaffe.se
hoppar in här ang långrost. Min erfarenhet är lite tvärtom, och varför vet jag inte. I början så hade jag den på 230 ca, och det tog ca 16-17 min för att uppnå "min" standard - mellanrost, typ (crack hit å dit, hör jag fan inte ändå, så jag styrs av färg, och rök)

Nu så - ligger jag på 250 (men den uppmätta tempen av maskinen når bara ca 233) och rostningarna varar uppåt 20 min. (kallstart - andra rostningen görs på lite mindre tid. rostar alltid 2 ggr - ibland 3 på raken)

Detta är dock inget jag oroar mig för direkt, eftersom - smakar det gott, så...
Dock är det nåt jag undrat över varför.

Kan det vara så att värmeelementet i din rostare börjar ge lite mindre värme jämfört med tidigare?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
(kallstart - andra rostningen görs på lite mindre tid. rostar alltid 2 ggr - ibland 3 på raken)

Jag har för mig att jag har läst det nedanstående vid flera ollika tillfällen:

At the moment (in my opinion) you are really limited to the Gene Cafe and the Hottop. Both of these seem to form the only realistic options for a home roaster. The Hottop is the more expensive of the two, but neither is designed for commercial use or “back to back” roasting (roasting one batch straight after another.

Due to the build up of heat in the roaster structure, they need to cool down completely before another roast is attempted (I also think they recommend not using them more than a few times in one day).
Låter du din Genecafé kyla ner sig själv (och bönorna) mellan omgångarna? Eller har du kört och bombat med oavbruten rostning med flera omgångar med bönor i rad och kylt bönorna utanför Genecafén?
 

cango

Well-known member
Jag har för mig att jag har läst det nedanstående vid flera ollika tillfällen:

Låter du din Genecafé kyla ner sig själv (och bönorna) mellan omgångarna? Eller har du kört och bombat med oavbruten rostning med flera omgångar med bönor i rad och kylt bönorna utanför Genecafén?

jag bombar på...;-) men aldrig mer än tre rostningar i sträck, mestadels 2, då.

låter GC kyla i ca 7 min - ibland kylt med dammsugaren/durkslag/slev.(bökigt, så det blir ibland).

köpte GC ca nov 2005, så nästan 1,5 år.

Bra att veta att man kan byta ut elementet, om nu det skulle behövas.
 

fiddlerman

Well-known member
Har nästan 2 kilo Guatemala genuine Antigua Capetillo som jag skulle vilja byta mot något liknande. Jag blev mag sjuk dagen efter jag drack nyrostade Guatemalan kaffe och minnet sitter kvar. Säkert inget med kaffet att göra. Detta var en av mina favoriter för. Helt nyinköpt föresten
 

Forumstatistik

Trådar
14,938
Inlägg
157,760
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp