Bästa filterkorgen vintern 2022?

Jonken

Well-known member
Såhär ett år senare har jag äntligen en nymodig korg, Pesado HE medium. Första skottet landade på ~26% EY o_Ohar annars maxat strax över 23% även med pappersfilter i botten så det här känns spännande. Gott och starkt med väldigt eftersmak men inte alls beskt.

(tillägg: observera att jag mäter ofiltrerat och med låg precision, så egentlig EY lär vara lägre..)

Ovant med platt och helt rak filterkorg. Sitter lite udda i portafiltret. Som jag hört talas om var det svårt att få ur pucken - hade förberett med en gummihätta som jag med framgång använt för att blåsa ur pucken ur vanliga IMS/VST-korgar men här fastnar den ändå i toppen av korgen. Får kanske bli en sån här:

 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
En sån vill jag ha! Dela på frakten?
Visst. Skickar PM.

Kan förresten varmt rekommendera gummihättan för de som har vanliga korgar - mycket tillfredsställande att banka på den och få ur en perfekt puck på en skärbräda eller vad man har. Har aldrig riktigt gillat vanlig knock-box.

Tillägg: morgonens espresso, tredje försöket ;).. 25 micron grövre på kvarnen, gick från 28s till 15s efter pre-infusion. Ner till ~23,4% EY och lite oväntat viss kanalisering och smaken var dessutom åt det "underextraherade" hållet med både obehaglig syra samt beska. Känns som att samma regler inte gäller de nya sortens korgar..

Kommer nog vilja använda pappersfilter under pucken, för hålen täpps igen av sump annars. Känner inte för att stå med 3D-printernålar och rensa..
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Dagens espresso: A.M.O.C. Colombia — El Vergel natural koji caturra

Använde pappersfilter från Cafelat i botten, som höll hålen helt fria. Värt kostnaden eftersom det tar en evighet att pilla rent med nål :LOL: (i längden kommer jag stansa egna)

Nackdelen var att det blev en 13s turbo med 4 bar. Har ingen lust att prova utan pappersfilter men det här var så fint kvarnen går (med SSP MPv1 som är känd för lågt motstånd..). Kanske kan prova med en vanlig korg från IMS innan bönorna tar slut, men påtvingad turbo var ingen stor nackdel för det här var en smaksensation. Mäter ~25,4% EY. Ren, ganska tunn kropp men stark smak. Komplex, med en hetta som påminner lite om sensationen man får av senap. Hög syra utan att dominera eller vara obehagligt. Ingen märkbar beska.

Vid koppning av samma bönor smakade det rent ut mögel (tänk mögelost). Både V60 och den här filtrerade espresson undvek det, så ibland tror jag att det är en stor fördel att minimera partiklar i koppen (utöver vad bottenfilter gör för flödet).

Uppdatering: gjorde en kopp med samma parametrar (nåja, inte samma tryck och tid, ville se vad skillnaden skulle bli där) fast 18g IMS-korg. Ungefär en procentenhet mindre EY, i linje med vad Hedrick rapporterade om jag kommer ihåg rätt. 6 bar och 20s, så mer motstånd trots samma sorts filterpapper i botten. Smaken var inte dålig, men jämförelsevis trist.

Man får ta enstaka skott för vad de är, men jag känner mig i alla fall nöjd med inköpet.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Men jag fick ändra om hela mina recept och tankesätt när jag bytte malskivor från MP till HU vilket skedde ungefär samtidigt som filterkorgsbytet så svårt för mig att minnas exakt vad som var vad.

Speciellt med pappersfilter under pucken kan det vara lite väl svårt att få tillräckligt med motstånd med mer extrema skivor (som MPv1 och LSv1 - jag har varit nere i så lite som 9s för 1:3½).. så att använda lite mer traditionella espressoskivor kan också vara ganska trevligt. Uppskattar resultaten mer än vad jag gjorde med vanlig filterkorg.
 

Jonken

Well-known member
Ibland är det svårt att tro sina siffror. Satte MPv1 i Mazzer Mini E igen för att kunna mala extra fint. ~15µm från snudd, aningen underdoserad, pappersfilter i botten, 1:3,65 på 46s inkl. förvätning, 6->4 bar. Nästan 27%EY(!)

Inte filtrerat, så helt klart en felmarginal på det, men i relation står det sig. Mycket lent resultat, mjölkchoklad och hallon. Varken traditionell espresso eller "ekspresso", jag tycker om det men det är nog inte för alla

Kan rapportera att korgen inte är helt platt längre, trots att jag mest kör med lågt tryck. Betydligt plattare än vanliga precisionskorgar, men nu vickar den lite på bordsytan. Även kanten som tätar mot grupphuspackningen har börjat bli rund. Tror inte att det gör något, men värt att nämna.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,486
Inlägg
154,168
Medlemmar
19,225
Senaste medlemmen
Nossebro66
Topp