Bästa ångröret?

Niffbert

New member
Jag funderar på att köpa ny maskin men får alltid beslutsångest för jag är orolig att jag inte kommer vara nöjd med trycket i mjölkskummaren.

När jag jobbat på café har jag vant mig vid öset i 3-gruppare från Faema och Marzocco. Hemma har jag haft Gaggia och Jura. Jag vill inte säga att espresson i sig är oviktig, men det är den perfekta latten - även hemma - som jag nu är ute efter.

Jag är lite sugen på en Rocket, men när det är så mycket pengar vill jag vara säker på att jag inte blir besviken på ångröret. Finns det fler märken som utmärker sig för just bra ångrör? Eller är en Gaggia Classic med Rancilio-rör ändå det mest prisvärda..? Jag är alltså beredd att gå upp lite i pris men att det är en någorlunda kompakt maskin är fortfarande viktigt. 1 handtag räcker.

Tacksam för alla tips 😊
 

Jonken

Well-known member
Nuova Simonelli Oscar II är svaret (det är inte ångrör eller munstycke i sig som står för hur mycket fjutt det är, utan en kombination av alla faktorer)
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Om du har en Gaggia Classic så är såklart en uppgradering med Rancilio-rör det mest prisvärda. Eftersom kokaren i en Gaggia Classic är så lite så kommer ång-trycket vara ganska lågt. Det går att skumma bra med en Classic men det tar lite tid.

Större kokare ger bättre tryck. Sen finns alltid möjligheten att byta ut själva ångmunstycket på vissa maskiner.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag har förmånen att ha en LM hemma och kan inte önska mig mer när det gäller möjligheten att skumma mjölk. Det var däremot ffa när jag gick från Gaggia Classic (med moddat ångrör) till Izzo Alex Duetto (dubbelkokare) som jag kände att nivån på mjölkskumningen lyfte rejält.
 

Mayhem

Well-known member
De egenskaper du efterfrågar har väl ändå väldigt lite med röret att göra? Utan en rejäl kokare bakom spelar det ingen roll vilket rör du har, trycket blir ändå svagt och/eller dör ut snabbt.
 

Niffbert

New member
Nuova Simonelli Oscar II är svaret
Tack för bra tips! Hade inte alls koll på det märket. Schysst med pannstorleken och att rör/ventil är samma som proffsmaskinerna 😊 (är såklart många faktorer som avgör känslan!)

Ska även kolla in LM och Izzo Alex Duetto!

Och ja, slarvigt av mig att säga ångrör, för det är såklart annat som avgör trycket. Visste bara inte vad man ska kalla det 😊

Vet någon om pannstorleken osv. då gör att det tar väldigt lång tid att värma upp? Vill inte behöva ha igång den hela dagarna bara för att kunna göra en latte mellan teamsmötena. Men, 10-15min uppvärmning kanske är att vänta sig...
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Generellt sett bör de flesta maskiner vara igång någonstans mellan 30-60 minuter för bästa resultat. Inte för ångans skull, utan kaffet. Du kan i stort sett välja 2 av 3: snabb uppvärmning, rejäl ångkraft, rimligt pris. Om man inte fuskar med espresson (likt på café 😛)

Oscar II har inte lika massiv grupp som t.ex. Rockets utbud av E61 så den håller sig i det lägre spannet i alla fall. 20 minuter om man spolar igenom hett vatten.

Andra maskiner att kika på är Sage Dual Boiler och Lelit Elizabeth om du prioriterar användarvänlighet och pris istället för extra ångkraft.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Ångtryck går ju att justera på de flesta maskiner med genom att ställa om pressostaten. Det blir dock en tradeoff mot andra faktorer om du tex har en enkelkokare eller HX-maskin. De kommer gå varmare och du kan behöva spola mer vatten genom dem för att kyla av gruppen.

Jag sänkte ångtrycket på min Isomac Mondiale HX just för att den inte skulle behöva spolas fullt så mycket. Tror jag har hittat en rimlig balans nu.
 
Topp