Hej Bullen
Känner att jag håller på att tappa motivationen att försöka bemästra denna ädla konst så nu ber jag forumet om råd!
Hur lång tid tog det för er att bli någorlunda jämna i hantverket?
Att bli en barista förstår jag tar många år och jag har full respekt för yrket. Frågan gäller på hobby-nivå.
Som nämnt i tidigare trådar har jag en Brasilia Century med inbyggd kvarn. Har nu haft denna maskin i ett par månader men inte lyckats bli vän med den än.
Maskinen levererar 9 resp ~1,05 bar vid en shot. Efter lång uppvärmning får jag ca 91 grader i koppen.
Detta ger mig en shot med crema lika tunn som plånboken efter en bordershopresa och som tar ca ~10 sekunder att få fram.
Resultatet blir därefter och varierar från blask/vaskkaffe till drickbart beroende på hur generös jag är i betygsättningen.
Tycker mig läst på vad som kan vara orsakerna och experimenterat både med malningsgrad, temperatur och kaffesort utan förbättrat resultat.
Tampar med den inbyggda tampen och tycker det packas bra.
Har även gått igenom maskinen och både avkalkat och rengjort den, ändå vägrar den ge kärlek tillbaka :dry:
Så, är detta en för avancerad maskin för en nybörjare eller vad gör jag för fel?
Bör jag erkänna mig besegrad och återgå till Nespresso hmy: som just nu levererar både bättre crema och jämnare resultat.
Funderingar på nästa steg:
Alla råd mottages tacksamt
/F
Känner att jag håller på att tappa motivationen att försöka bemästra denna ädla konst så nu ber jag forumet om råd!
Hur lång tid tog det för er att bli någorlunda jämna i hantverket?
Att bli en barista förstår jag tar många år och jag har full respekt för yrket. Frågan gäller på hobby-nivå.
Som nämnt i tidigare trådar har jag en Brasilia Century med inbyggd kvarn. Har nu haft denna maskin i ett par månader men inte lyckats bli vän med den än.
Maskinen levererar 9 resp ~1,05 bar vid en shot. Efter lång uppvärmning får jag ca 91 grader i koppen.
Detta ger mig en shot med crema lika tunn som plånboken efter en bordershopresa och som tar ca ~10 sekunder att få fram.
Resultatet blir därefter och varierar från blask/vaskkaffe till drickbart beroende på hur generös jag är i betygsättningen.
Tycker mig läst på vad som kan vara orsakerna och experimenterat både med malningsgrad, temperatur och kaffesort utan förbättrat resultat.
Tampar med den inbyggda tampen och tycker det packas bra.
Har även gått igenom maskinen och både avkalkat och rengjort den, ändå vägrar den ge kärlek tillbaka :dry:
Så, är detta en för avancerad maskin för en nybörjare eller vad gör jag för fel?
Bör jag erkänna mig besegrad och återgå till Nespresso hmy: som just nu levererar både bättre crema och jämnare resultat.
Funderingar på nästa steg:
- Höja bar: en ytterligare för ännu högre temp
- Köpa extern kvarn för bättre malning
- Lämna in den för injustering/service. Problemet är att det inte finns någon firma i närheten för Brasilia samt att det troligtvis kostar mer än vad maskinen är värd.
- Blocket och för pengarna köpa klippkort på stans bästa café
Alla råd mottages tacksamt
/F
Senast ändrad: