Arlas Baristamjölk i butik!

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fri våldsam prissättning.
Finns inte en chans att jag skulle köpa mjölk som kostar så mycket bara för att det ska stå barista på paketet. Inte för att jag inte har råd, utan mer för att jag hatar känslan av att de utnyttjar en och tar ut överpris.Känns som om de försöker "rida" på kaffevågen och tjäna en extra hacka. :nowink:

Vanlig mjölk blir till skum den med.:cool:
 

frX

Well-known member
Hmm. Jag betalar nog ca 10 kr / paket. Tror det är ungefär samma pris som på den ekologiska standardmjölken som jag brukar använda.. Skulle den kosta närmare 15 kr / paket anser jag det inte vara värt "besväret" för att få tag på den här i Borås...
 

rhide

Well-known member
Vet ni hur mjölkmarknaden sett ut historiskt sett? Är det sant att Arla bara rider på kaffevågen, eller köper cafeer i allmänhet in (och har köpt) mjölk med extra mjölkprotein etc ?

Baristamjölk låter mest som nonsens i mina öron, men så råkar jag vara skeptiker också :p
 

Bjarne

Well-known member
CoffeCup-kedjan, iallafall i Stockholm, kör med Baristamjölk. Frapino likaså tror jag, så vissa kaféer har det nog själva eller är påsålda.

Har testat det själv och visst smakar det OK, skummet blir trevligt också, men det går att misslyckas där precis som med vilken annan mjölk som helst. Kör annars med vanlig röd mjölk för smakens skull. Blir det inget bra skum är det mitt fel, inte mjölkens
 

lupoo

Well-known member
Nu Har Det Hänt!!!

Frugan hittade idag Arla Baristamjölk på City Knalleland (Borås). Eftersom jag har en mycket snäll fru så står det nu en 1½ liters förpackning i kylen.
Har provat lite och den skummade faktiskt på riktgt bra, smakade bra också (men konsten blev mest som "en strumpa";) som vanligt)
 

Lars

Well-known member
lupoo, det där med strumpa låter som för mycket luft i skummet helt enkelt. Vad jag har förstått, så kan man får riktigt bra ångtryck i Perfettan, så du skall nog satsa på att dra in mindre luft i början och "virvla" mjölken mer. Sorry, helt off topic och det kanske är dumt av mig att tipsa om något utan att du har bett om mina råd. Säg ifrån i så fall.
 

lupoo

Well-known member
Helt OK Lars. Behöver all input jag kan få. Har nu insett att jag inte skall vänta till ånglampan släcks. Gör jag det så är Perfettan rena rama ångmaskinen. Kollar manometern och går igång när den gått strax över 1,5. Blir mer lätthanterligt då...Övervärmer heller inte mjölken lika ofta och lätt längre.
Bara att öva öva öva öva....:)
 

Abovo

Member
Varför vara sådana bakåtsträvare, allt går framåt och jag är en sådan person som gladeligen provar nyheter och uttalar mig efter jag provat!! Konservatism är jag inget för:huh:
När jag skummade mjölken förhand innan vi köpte maskin så är Baristamjölken helt perfekt och så även nu. Ger en otroligt mycket bättre smak till kaffet, man slipper den beska som kan bli när latten börjar svalna lite. Passar därför också perfekt i vanligt bryggkaffe av den anledningen, smaken blir mjukare och man slipper beskan. En otrolig produkt som jag är glad att den släppts till oss "vanliga konsumenter" äntligen. Den finns på väääldigt många caféer här i Sthlm iaf.

Jag har fått min lokala Konsumbutik här ute i Gustavsberg att ta in den. Den har blivit en storsäljare och "alla" i personalen köper den nu, sade mejerichefen sist jag var där!
Så det hjälper att fråga om de kan ta in den och tex. säga att: "den finns i en konkurrents butik och att man tvingas mot sin vilja handla där och ej stödja småhandlaren på orten" ;) eller något liknande. En vecka efter att jag frågat fanns den i sortimentet iaf!:D
 

treefinger

Well-known member
Så nu kom mjölken till slut fram till min ICAbutik i Luthagen. De har tydligen börjat med 1 liter-paket numera. Kostar tio kronor om jag inte missminner mig, två eller om det var tre kronor mer än vad jag betalar för standardmjölk.

Vet inte om jag tycker det blev så stor skillnad på skummet men däremot var den sötare. Vet inte om jag gillar den i längden eller hur det blir.. gumman får nog avgöra :)
 

arto

Well-known member
Min mor tycker att Baristamjölken är godare i cappuccino. Jag själv tycker att den är sötare än rödmjölken. Jag blir nöjd med/av båda.
 

johey

Well-known member
Lite efter som jag är har jag vågat mig på att prova baristamjölken först idag. Skummet blev tyvärr det bästa jag någonsin fått till. Det innebär förmodligen att jag inte bör fortsätta med baristamjölk. :)

Nu har jag läst igenom alla inlägg här i tråden. Spännande att följa baristamjölksbeståndet öka från noll och till att slutligen finnas i var och varannan butik. En annan spännande sak jag reflekterar över är att folk verkar köra med standardmjölk till kaffet. Själv brukar jag köra mellanmjölk. Är standardmjölk lättare att skumma, eller handlar det om smaken? Mitt val ligger i att jag vill slippa få i mig onödigt med fett.

Jag tycker inte att smaken skiljer sig så mycket på en cappuccino på barista- och mellanmjölk, men det var ju helt klart lättare att få mjukt skum med den förstnämnda. Jag förstår inte hur jag ska lyckas få så näst intill osynligt små bubblor med den "gamla vanliga".
 

wesaft

Well-known member
Var inte rädda för fett folk, men var upppmärksamma på totala kaloriintaget på en hel dag.
Klart det ska vara standard mjölk, baristamjölk eller gammaldags mjölk, det tycker jag.
Standardmjölken är lättare att skumma än mellan eller lätt, inget nytt där.
 

Bjarne

Well-known member
En annan spännande sak jag reflekterar över är att folk verkar köra med standardmjölk till kaffet. Själv brukar jag köra mellanmjölk. Är standardmjölk lättare att skumma, eller handlar det om smaken? Mitt val ligger i att jag vill slippa få i mig onödigt med fett.

Jag kör själv med mellanmjölk. Visst blir det lite "lyxigare" smak eftersom fett framhäver smaken mer, men det kan jag göra avkall på för att slippa "onödigt" fett. Visst ska vi ha fett i oss, men inte onödigt mycket. :)

Att fetare mjölk ska vara lättare att skumma håller jag inte riktigt med om. Visst blir det mjukare och lenare skum, men inte mer. Snarare får man MER (läs mer bubblor) med mindre fett, fast då blir skummet lite hårdare, samt att kaffesmaken framhävs mer än mjölksmaken.
 

hrbrun

Well-known member
Jag använde lättmjölk i början, eftersom jag hört någonstans att den skulle ge det bästa skummet. Nu vet jag dock bättre. Det är standardmjölk som gäller för det mesta, ev mellanmjölk ibland om inget annat finns att tillgå.

Ska nog dra igång en tråd om huvud på ångröret nu.... det tål att tänka lite på.
 

kaleii

Well-known member
Såg att det nu finns en ny baristamjölk med samma mängd mjölkprotein, fast med bara 0,9 procent fett.

Som laktosintolerant så har jag dragit mig för att köpa den, men det kan kanske vara värt att offra sig för att se om det är bättre. Tycker att det är rätt svårt att mikroskumma med Arlas låglaktosmjölk, så det kan kanske vara värt ett försök.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,650
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp