5 tecken på dåligt kaffeställe

Matts

Active member
Upp o ned vända världen med andra ord, i alla andra produkter o tjänster på vilken marknad som helst, nästan, så är pris o kvalité något som följs åt. Bra kvalité högt pris, dålig kvalité lågt pris.
Vad beror detta på?

Min analys efter 15 år i branchen är:

Rosterier o importörar vet lite eller ibland inget om kaffe!!!!Om dom vet så berättar dom inget i regel.
Baristan o ägaren kan inget om kaffe, jag menar innehållet i påsen.
Kunden vet inget om kaffe, får inget veta av rosterier o importörer, robusta vs arabica på sin höjd

Men

Om baristan/ägaren kan tillverka espresso anständigt
Om ägare kan bygga kutur o myter
Om man brinner för att ge upplevelser
Då kan man ta ut 10-15 kr

Är detta ok?

om man sedan lägger till att ägaren/baristan bryr sig om vad som är i påsen, bedömer kvalité o smak proffesionellt. Bryr sig om ursprungsland o den sociala dimensionen och förmedlar detta vidare. Betalar ett ännu högre pris än det skräp som ofta säljs, skall inte det kunna säljas dyrare, om det är rätt tillverkat?

Om vi inte som ägare/baristor/kunder bryr oss o är berädda att betala mer så kommer utvecklingen att avstanna o vi får dricka "härtappat spanskt lantvin för evigt"
 

Molarin

Well-known member
Jag håller med dig helt, Matts. Och jag tror att nästan alla här hellre skulle betala 20 kr hos dig än 10 kr på Pressbyrån.

Och detta trots att man bara får 2 cl hos dig och nästan 5 cl på Pressbyrån... Uppochner? :)
 

Roenbaeck

Well-known member
Åldrat vin är en fin sak, åldrat kaffe en ful sak. Det är med andra ord inte lika enkelt att ha tjugo kvarnar med olika finkaffe stående som att ha en vinkyl. Vore det möjligt med en sådan kaffevariation på ett café, ja då skulle jag gladeligen betala olika för olika sorter och dyrt för de finaste kopparna.

Finsmakeri kanske kan vara en nisch. Om jag minns rätt såg jag får något år sedan att man öppnat en vattenbar någonstans, där de dyraste buteljerade vattnen kostade stora pengar glaset. Så även om kaffe och vatten är masskonsumtionsvaror så finns det säkert de som är villiga att betala för extra kvalitét och kunskap. Varför skulle det inte vara lika fint att berätta om att plantorna som gav bönorna växer på sluttningen av Kilimanjaro som att vattenflaskan är fylld med regnvatten från Tibet?

Jag misstänker dock att det är kvantitet och inte kvalitet som är prissättande för de flesta caféer. Därav det inverterade sambandet mellan pris och kvalitet. "Hålet i väggen" som specialiserat sig på gott kaffe roterar så många koppar på en dag att det ändå är lönsamt, trots lågt pris. Någon enstaka mer intresserad kund kanske också frågar om blandningen, men de flesta gör det inte.

Det finns även platser där priset är högt och kaffet gott. Jag var på Grand Hotel och fick en underbar espresso, men den var dyr. Även om råvarukostnaden är låg så kunde jag samtidigt som jag drack den sitta ensam i en härlig fåtölj, titta ut över slottet och bläddra i en dagstidning. Andra ställen där kaffe ändå är något slags fokus, som de kaffekedjor som slår upp caféer här och var, lever också på alla de som inte ännu upptäckt hur riktigt bra kaffe kan smaka. De kan hålla ett högre pris för att de vet att folk köper ändå. Tyvärr vet de sällan vad de serverar.

Så ja, om ni vet vad ni säljer, kan förgylla koppen med en historia och konsekvent leverera gott kaffe, då betalar i alla fall jag gärna mer än 10kr.
 

Buffeln

Well-known member
Hur som helst så är kaffet som numera finns att köpa i Duetten oändligt mycket bättre än "kaffet" som finns i automaterna på PV :cool:
En av tjejerna som får rycka in som barista har dessutom lyckats prestera ett par-tre helt ok koppar latte till mig.

Absolut. Jag och Ernst försöker nu ge dem lite diskreta tipps varje gång vi köper en kopp. Man får dock vara försiktig så de inte surnar till... :unsure:
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,468
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp