aarvidsson
Active member
Jag har relativt nyligen bytt från en Breville Dual Boiler till en Lelit Elizabeth och har börjat experimentera med lite mer ljusrostat kaffe. För ögonblicket har jag Las Brumas från Drop kafferosteri i kvarnen (en DF64 gen 2 med standardskivor) och försöker få till en så bra smak som möjligt. Jag pratade med baristan på Drop och de kör 18g in, 36g ut på 28 sekunder och 95 grader, men de gör detta på vad jag tror är en La Marzocco Strada X - som har en "smart preinfusion" som jag försöker efterlikna med min Elizabeth.
Elizabeth har en tydligen rätt klyftig preinfusion som använder ångtryck (exempelvis 3s pump följt av 7s ångtryck och sedan full 8.5-9 bar som vanligt) men den korta sammanfattningen är helt enkelt att jag inte har nån större aning om hur jag bör tänka för att få ett liknande beteende som La Marzoccon då jag fått för mig att det kan vara nyckeln till smak för det här (och kanske för ljusrostade kaffen i allmänhet).
Min slutsats så långt är att det här kaffet är extremt pedagogiskt - underextraherar man blir det RIKTIGT surt, överextraherar man blir det RIKTIGT bittert. Om man inte riktigt fått kläm på vilken smak som är vad så vet man med all önskvärd tydlighet det efteråt...
Kan någon komma med något lämpligt inspel om hur jag ska tänka kring inställningar/preinfusion? Som det ser ut för ögonblicket har jag 18 in, 36 ut på 32 sekunder (inklusive 3+7s preinfusion) på 95 grader.
Kör jag kortare blir det surt, kör jag längre blir det bittert, men jag har inte lyckats återskapa smaken från Drop själva riktigt än. Halp?
Elizabeth har en tydligen rätt klyftig preinfusion som använder ångtryck (exempelvis 3s pump följt av 7s ångtryck och sedan full 8.5-9 bar som vanligt) men den korta sammanfattningen är helt enkelt att jag inte har nån större aning om hur jag bör tänka för att få ett liknande beteende som La Marzoccon då jag fått för mig att det kan vara nyckeln till smak för det här (och kanske för ljusrostade kaffen i allmänhet).
Min slutsats så långt är att det här kaffet är extremt pedagogiskt - underextraherar man blir det RIKTIGT surt, överextraherar man blir det RIKTIGT bittert. Om man inte riktigt fått kläm på vilken smak som är vad så vet man med all önskvärd tydlighet det efteråt...
Kan någon komma med något lämpligt inspel om hur jag ska tänka kring inställningar/preinfusion? Som det ser ut för ögonblicket har jag 18 in, 36 ut på 32 sekunder (inklusive 3+7s preinfusion) på 95 grader.
Kör jag kortare blir det surt, kör jag längre blir det bittert, men jag har inte lyckats återskapa smaken från Drop själva riktigt än. Halp?