Zassenhaus Managua manuell kvarn

scrat

Member
Har suttit å läst i flera timmar nu på manuella kvarnar, och det finns en del trådar även här om det. Men det är många olika bud på om manuellt är något att ha, eller om det är bättre att spara pengarna.

Min fråga är om det är någon som kan jämföra en Zassenhaus med andra elektriska? Dvs. vad kan man förvänta sig? Får man ut kaffe i vad en billig krups eller motsvarande presterar för espressomalt, eller kan man tillochmed förvänta sig Rancillio rocky malning från en handjagad?

Sitter just nu med en Gaggia MDF som maler hyffsat, men förutom att malningen kan bli bättre så stör jag mig över ljudet och även att det skulle vara riktigt schysst att få något att göra medan man väntar på tempsurfning och annat då jag har en Rancillio Silvia.

Vidare så tycker jag att Zassenhaus Managua (aka 161) är otroligt vacker. :blush:
 

Emil

Well-known member
Hej!

Jag har själv bytt från elektriska kvarn till handjagad. Hade tidigare en Anfim KS Self som jag var nöjd med. Enligt min uppfattning är det lätt att få en bra riktigt espresso med en Zassenhaus. Faktum är att min espresso förbättrats tack vare min handkvarn :) Just nu kör jag med en gammal kvarn köpt på Tradera för 99 kr :) Gammal tysk kvalité ;) Du måste alltså inte lägga pengarna på en Zass...

Jag har två st av denna moddelen:

http://www.tradera.com/Kaffekvarn-Klingenhal-i-bra-skick--auktion_104577047

Mycket kvarn för pengarna !!

Om du köper en Zassenhaus kommer du garanterat bli jättenöjd!!
 

supinum

Well-known member
Jag som är den som köper alla Emils kvarnar :) Är mycket nöjd med Zassen till aeropressen. Det kluriga med de handjagare jag mött hittills är att justera dom på ett kontrollerat sätt. Det finns ju inte mycket till gradering på dom. Eller vad säger du Emil. Har du kanske nåt tips?
 

Emil

Well-known member
Tjena :) God fortsättning på Julen !!

Det är som du säger lite ovant med graderingen i början... På din kvarn satte jag på skruven en svart punkt med en bläckpenna. Jag utgår från den pricken när jag ska justera malningen. Om man vrider skruven så att kvarnen är på "0" alltså att malverket är helt låst, så utgår du därifrån och vrider, om jag inte mins helt fel 1 varv på skruven mot grövre malning. Man kan alltså se hur kvarnen är inställd genom att se vart den svarta pricken är i förhållande till det övriga kvarnhuset (hoppas du förstår vad vad jag menar... ;) )
 

Emil

Well-known member

alxe

Active member
Har suttit å läst i flera timmar nu på manuella kvarnar, och det finns en del trådar även här om det. Men det är många olika bud på om manuellt är något att ha, eller om det är bättre att spara pengarna.

Min fråga är om det är någon som kan jämföra en Zassenhaus med andra elektriska? Dvs. vad kan man förvänta sig? Får man ut kaffe i vad en billig krups eller motsvarande presterar för espressomalt, eller kan man tillochmed förvänta sig Rancillio rocky malning från en handjagad?

Sitter just nu med en Gaggia MDF som maler hyffsat, men förutom att malningen kan bli bättre så stör jag mig över ljudet och även att det skulle vara riktigt schysst att få något att göra medan man väntar på tempsurfning och annat då jag har en Rancillio Silvia.

Vidare så tycker jag att Zassenhaus Managua (aka 161) är otroligt vacker. :blush:

Jag är också i uppgraderingstagen och väljer mellan en Zassenhaus och en rocky. Jag frågade de på kaffemaskinen och de sa att man får lika finmalt kaffe med en Zassenhaus som med en rocky. Dock fick man räkna med att veva drygt 100 varv och passa malningsgraden eftersom den ställer om sig lite medan man maler.

Jag har stora problem att välja då det finns många för- och nackdelar med båda. Det är ju lite jobbigt att veva i evigheter när man ska ha kaffe men å andra sidan är ju en handjagad som du sa snygg och tyst (och liten vilket är nödvändigt i ett studentkök).
 

Cafe Biec

Member
När man bjuder flera gäster på espresso, manuell kvarn är inte längre ett alternativ. Jag har några manuell kaffekvarn, och även den bästa (ett stort Peugeot av ny tappning) förvandla en kaffe stund till ett gym pass, så fort det behövs fler än fyra espresso. Kaffe skall krossa precis innan man kör en espresso, annars, är det lika bra att köpa färdig mala café. Den klingenhal är för liten och man får musarm av det.
 

Forumstatistik

Trådar
15,065
Inlägg
158,704
Medlemmar
19,646
Senaste medlemmen
Apollo
Topp