Wilfa performance problem

Supdawg

New member
Hej alla kaffenördar!
Jag har en wilfa performance bryggare och haft den i ca ett och ett halvt år. Jag upplever att smaken blir för tunn i kaffet trots att jag följer ordinarie instruktioner på 15 g/ 0,25 L och undrar om någon har upplevt några andra problem kopplade till denna bryggare.
Har testat många olika kaffebönor, olika ratios på vatten kontra kaffe och justerat malningsgraden på kaffet. Tycker i jämförelse att min väns moccamaster med gevaliakaffe blir betydligt mycket godare så det bör ju vara något lurt.

Har förövrigt en v60 och en aeropress och upplever att kaffet där blir rätt bra.

Någon som har liknande erfarenheter eller tips?
image.jpg
Tack på förhand!
 

basiecally

Well-known member
Olika elektriska bryggare använder olika sätt att reglera flödet ur botten på konen. Din ser ut att ha en väldigt brand vinkel på filtertratten, vilket ökar vätsketrycket för en given mängd vätska jmf med en tratt med mindre brant vinkel. Titta på en Kalita Wave för jämförelse. Väldigt platt bädd och restriktion för utflödet. Finns det någon ställbar ventil i botten på din tratt? Ibland kan man ställa den för liten bryggning så att det rinner ut långsammare, vet att Moccamaster iaf har en sån funktion.

Har din bryggare inte sån justeringsmöjlighet skulle jag rekommendera att mala finare, alternativt använda andra filterpapper. Upplever du att kaffet smakar syrligare på din maskin med jmf med dina vänners? Surt kaffe är oftast också ett tecken på för snabb genomströmning. Men just munkänslan av kaffet, om det smakar mer eller mindre "krämigt", är oftare en produkt av kvarnens beskaffenhet och vilka filterpapper du använder.
 

Jonken

Well-known member
Om du maler bönorna själv kommer det finnas mer gas kvar, speciellt om du använt ganska nyrostat. Gasen kan ta över 2 minuter att försvinna helt när man häller på vatten och hindrar till viss del bryggningen under den tiden.

Så mitt tips är, om du inte redan gör det, att börja med tratten stängd (drip stop) och antingen hälla på 3 gånger bönornas vikt manuellt innan du startar bryggaren eller stänga av den vid valfritt tillfälle innan tratten blir full och vänta någonstans mellan 30s - 2min innan du öppnar droppstoppet och låter bryggaren gå klart.

Om du väljer att fylla hela tratten blir det mer som en Clever dripper:
(med tendens att bli lite svagt/tunt - det kan behövas lite lägre ratio för att kompensera)

Förmalet kaffe har mindre behov av en så kallad "bloom" eftersom det mesta av gaserna redan är borta.
 

Lootskin

New member
Har samma bryggare/kvarn-combo som du och upplever att kaffet blir alldeles nästan lika gott från min Performance som vid pour-over. Jag maler mellanrost på ett-två snäpp höger om R:et i "Filter" och använder Melittas originalfilter som jag sköljer med varmvatten i tratten före. Har tratten inställd på 0.5 och brygger 30g/0,5l filtrerat vatten.

Hade väldigt dåligt vatten i min förra lägenhet och kaffet blev mycket smakrikare sen jag började med filterkanna. Din vän kanske har bättre vatten?

Har du testat avkalka din maskin?
 

Supdawg

New member
Testade avkalka maskinen och upplever nog ändå att kaffet är lite bättre nu. Tror jag har rätt hårt vatten hos mig, blir fort rätt mkt kalk tror jag. Vad är det för filterkanna du har?

Tack för svar alla, jag uppskattar det!
 

Lootskin

New member
Testade avkalka maskinen och upplever nog ändå att kaffet är lite bättre nu. Tror jag har rätt hårt vatten hos mig, blir fort rätt mkt kalk tror jag. Vad är det för filterkanna du har?

Tack för svar alla, jag uppskattar det!
Jag har en Brita filterkanna från Obs (Stora Coop) och Brita Maxtra+ filter. Köper 6-pack från Amazon för ca 350 kr+frakt. Använder dom 2 månader i taget istället för 1 månad som det står på förpackningen och märker själv ingen skillnad men har ganska bra vatten i min nuvarande lägenhet.
 

Forumstatistik

Trådar
13,943
Inlägg
150,123
Medlemmar
18,726
Senaste medlemmen
CharlesP
Topp