Wiener Melange

Tjenare,

Jag dricker nån risig kaffevariant på jobbets kaffemaskin som heter winer melange. Vad är det för skräp egentligen? Är det ens en seriös kaffesort egentligen? :mad:

Mvh

/Gurra
 

Mangan

Well-known member
Mmm...en Wiener Melange. Hade en sån maskin på mitt förra kneg och vill minnas att den var vansinnigt gräddig, chokladig och söt. Inte direkt jättemycket KAFFEsmak, men som varm godisdryck tycker jag att den funkar bra. ;)
 

shogun

Well-known member
och väldigt vattnig smak...

Eller smak?
Mja...det kan man inte direkt påstå.
Undrar om det finns någon sådan i verkligheten som inte kommer ur en snabbmaskin? Skulle vara spännande att få testa en
 

Edwin

Active member
Nästa gång du gör en cappuccino testa att köra i lite kakao och socker i mölken när du skummar! Borde ju bli nått liknande resultat.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vi hade en kaffemaskin på jobbet (aka Sump-pumpen) som gav upp även den konstgjorda andningen. En ny maskin beställdes per omgående och innan den levererades blev det vanlig bryggare. Och vad plockas det fram? Jo, en MoccaMaster! Vilken skillnad det blev! :D

Nåja, det var inte det jag skulle säga... Den nya maskinen har en massa varianter av kaffe(substitut). Bland annat Wiener Melange. Smakar mer kaffe iaf än Chockofee. Jag tror att skillnaden är att Wiener Melange innehåller mer kaffe och mindre choklad medan Chockofee (eller Tjockochfet som jag säger) är tvärt om...

En annan sak som är lite tragiskt lustig är att det finns en knapp som heter Mocca. Detta ska tydligen vara en liten kopp starkt kaffe (vilket det inte är; det är bara mindre av det "vanliga"), men i displayen - när man väljer detta - står det espresso! :eek:hmy:

Tydligen har någon glömt att montera pulvret för crema, för det fanns det ingen... :lol:

//Stefan (som nog kommer att kalla även den nya maskinen för Sump-pumpen; "Moccan" smakade inget vidare alls)
 

explosif

Active member
Fördrev ett par eftermiddagar på Café Museum, http://www.cafe-museum.at, i Wien en sommar i mitten av nittiotalet. Minns följande från kaffe-menyn:

Schwarzer ung vattnig espresso.
Brauner ung. cappu.
Melange ung. latte. Minns ingen choklad.

Verkar stämma ganska bra:
http://www.globalgourmet.com/destinations/austria/austcoff.html

Vet inte om det är österrikiskt eller tyska benämningar.
Café Museum är i alla fall värt ett besök för inredningen om inte för kaffet.

/M
 
Läste det här omdömet av någon smakexpert

“I evaluated the Wiener Melange as espresso. In the demitasse I found it full and round in body and heavily bittersweet in flavor, complicated by dry chocolate tones. In small milk it remained dry, smoky, chocolaty and rather heavy. In larger milk it came fully into its own, softening but still dominating with fruit- and chocolate-nuanced authority.”

Denna smaksensation gäller iallefall INTE för den tvivelaktiga dryck jobbets kaffeapparat (en Wittenborg FB 5100) levererar.

Överlag verkar det vara ett komplext ämne. Kallas tydligen också ”Viennese Blend” som verkar vara försäljningsnamnet på blandingen/rostningen (eller?). Ska tydligen utgå från arabicaböna.

/G
 

zix

Well-known member
Herreguuuuud, Wiener melange! Platsar i kaffets skräckkabinett.
Iallafall den som serveras ur dom där äckliga automaterna (där iofs allt är äckligt, men wiener melange är allt värst).
Det är nån skum slurig sirapsbismak på skiten tror jag. Faktum är att jag tror att det var wiener melange som Douglas Adams tänkte på i den där scenen på rymdskeppet i första boken, när Arthur beställer thé och får vad alla andra får från apparaten: en sötsliskig obestämbar dryck som är "something almost entirely unlike tea".

;)
 

Hansjom

Member
Protest, protest! En äkta Wiener Melange (givetvis inte ur en automat) är en verklig njutning.

Ni som bor i Västra Götaland, besök Manfreds Brasserie på Nordensköldsgatan i Göteborg, beställ och drick en äkta Wiener Melange och kom sedan med verklighetsbaserade kommentarer.
 

stipok

Well-known member
Instämmer. En riktig wiener melange ÄR en njutning men det som serveras i diverse kaffeautomater på våra arbetsplatser är verkligen hemskt och påminner mer om oboy än kaffe.

Är det någon som vet varför man envisas med att ha choklad i melangen här i sverige? Jag pluggade ett år i wien och hände alldeles för ofta på caféerna men minns aldrig att jag fick någon choklad i min melange. I stället verkade den innehålla en förlängd moka/espresso med varm mjölk och lite mjölkskum på toppen. Typ som en svagare cappuccino. Så varför fick vi svenskar för oss att hälla choklad i melangen???

Beställde man däremot cappuccino på ett österrikiskt café så fick man oftast dubbel espresso med vispgrädde! :nowink:
 

zix

Well-known member
Så nu har vi:
* kaffe, choklad, grädde
* espresso, varm mjölk, skum (typ cappuccino ciaro då, borde väl vara ganska likt)

vad gör dom på Manfreds då?
Den första varianten har jag testat på många sätt hemma, ett trevligt är att blanda kakao och muscovadosocker med några droppar mjölk, som om man skulle göra en liten varm choklad, klena upp det på insidan av koppen och sen köra ner en dubbel rakt i, och sen i med skummad mjölk upp till kanten för den som absolut ska ha i det. En helt OK variant på cappuccino.
 

Forumstatistik

Trådar
15,063
Inlägg
158,679
Medlemmar
19,642
Senaste medlemmen
Pallee
Topp