Vilken malningsgrad Wilfa?

tobbz

New member
Hej på er, är precis ny i detta träsk, dock nedsupen med kaffe sen innan.

Ville börja och mala själv och prova runt lite, så jag köpte en Wilfa c1 och en moccamaster clubline.
Dock får jag inte till smaken på kaffet :/
Jag har köpt flera olika sorter och nu den senast Zoegas mollbergs blandning och maler på den finaste i kvarnen.
Sen till doseringen, kör man med moccamasters mått dvs 1 mått till 2 koppar kaffe så smakar det tee, kör man 2 skopor till 2 koppar vatten så smakar det tjära. Får aldrig till den där runda smaken, som en kompis får till när han köper färdig malet zoegas och kör i vanlig bryggare.
Har ni lite tips på hur man bör mala det och dosera? Malningsinställninen är 12 olika steg :S
 

Seven

Active member
Jag maler mina bönor ett steg åt "fine"-hållet från mediummärket. Jag har för mig att jag läste det i någon diskussion. Hur som, det är väl en utgångspunkt iaf.
 

Magol

Well-known member
Jag tror du kan lyckas bättre genom att väga kaffet innan du mal det, då kan du styra styrkan på kaffet mer exakt. Jag brukar räkna på ca 8g kaffe/dl vatten. Kaffemåttet har man ingen riktig kontroll över, dessutom kan olika kaffemått skilja sig åt i mängd kaffe/skopa.
 

tobbz

New member
Ok, så det är dags att väga kaffet :) Men jag tycker smaken blir väldigt ojämn, brygger jag full kanna så smakar det bättre jämfört med 2 koppar.
Sen är ju frågan, vart hittar man den bästa malningsgraden?
Ska man försöka jämföra med vanligt färdigt malt?
Sen en annan fråga, hur fn gör man rent sin wilfa, det går ju bara ta ur ena delen av kvarnen, resten sitter ju fast och det är ju där skiten samlas :/
 

TTobbe

Well-known member
När du brygger en mindre mängd kaffe måste du mala lite finare annars så rinner det för fort genom filtret. När jag brygger i min chemex så vill jag ha en rintid på ca 4 minuter och det reglerar jag med hur jag maler kaffet. Har haft lite problem med att min hugin (wilfan hette så tidigare) har blivit utsliten så nu har min stora rr45 fått bli till brygg också. Har du droppstop på din filter tratt så kan du när du brygger 2 kopar stänga den så att kaffet och vattnet får dra en stund och sedan öppna för att få en längre extration.
 

tobbz

New member
Ok, kan prova och dra ut kannan så det får dra.
Dock köpte jag en billig våg nu och provade att väga kaffet, mitt kaffemått som jag har kört med leverar ca 5gram, och moccamaster måttet ca 7-8 gram.
Men jag gjorde som så att jag vägde behållaren till kaffekvarnen och sedan ställde in maltiden så jag fick ca 7-8 gram kaffe per/omgång. Kaffe smakar faktiskt bättre även när man bara kör 2 koppar.
Men sen är ju frågan hur mycket finare man ska mala, just nu jämförde jag mellan vanligt färdig malt kaffe och det som jag malde, så storleken på malningen är identisk.
Men man kanske får dra ett hack åt det finare hållet och prova om man nu ska brygga mindre ?
 

henrik82

Well-known member
Du får bara prova dig fram och hitta det läget där du tycker att kaffet smakar bäst, för det är ju dina smaklökar som bestämmer hur du ska göra inte hur jag har ställt in min kvarn.
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp