Vilka Ssp skivor ska jag välja?

TheEspressoNerd

Active member
Halloj,

Tänkte stoppa in ssp skivor i en kommande kvarn och tänkte då se vad ni har att säga ang de olika varianterna. Främst 64mm då det lutar åt en sådan kvarn men även 83mm av intresse.

Är inne på MP för att få så hög klarhet som möjligt men tanken är att använda denna kvarn för både ljus rost espresso och all filter så frågan är då om det går att köra ”vanlig” espresso med MP eller om det bara går med ”turbo” shots.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag använder SSP MPv1 (dvs. versionen helt utan plana ytor) och har i regel inga problem att få tillräckligt med motstånd för långsamma skott.

SSP LSv1 har däremot en tendens att vara begränsade till turbo eller allongé i samband med ljusrost. Nu är de uppe i version 3 i ett försök att åtgärda det, vet inte exakt hur stor skillnad det är. Däremot skulle jag påstå att det snarare blir ännu 'renare' skott i alla fall med SSP LSv1, på gott och ont.

Den exakta kombinationen du använder spelar roll. T.e.x om du får lust att mala en böna i taget är det inte säkert att du kan brygga 'vanlig' espresso sen.. eller om du satsar på den nya vågens korgar och en maskin som redan kräver lite extra finmalet, som Flair 58.
 

Wilderwein

Well-known member
Nu har jag inte alls samma erfarenhet som tex jonken. Men jag har ssp hu 83 mm och gillar dom verkligen. Tycker det är bra kompromiss mellan renhet och munkänsla.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nja själv har jag ingen erfarenhet med 83mm från SSP, glömde skriva att det jag skrev gäller 64mm.. men det sägs å andra sidan att det ska vara relativt liten skillnad, kanske med undantag av just HU.
 

basiecally

Well-known member
Jag använder deras Cast till espresso och filter. Mycket nöjd med båda! En sak som skrivits innan, och som jag i mycken mån kan hålla med om, är att espresson plockar upp de flesta smakerna som finns i V60 för samma kaffe. Så vill du ha ut olika smakupplevelser ur samma kaffe kanske de inte är för dig. Men de producerar lite mindre syra, något mer sötma överlag och mer kropp i både espresso och brygg än vad jag fattat att de flesta HU-skivorna gör. Mina sitter i en DF64 med en flödeskontrolltillsats, som gör skillnad när jag växlar mellan espresso och brygg.
 

TheEspressoNerd

Active member
okej men då låter ju cast v2 annars som ett riktigt bra alternativ.

Nu har jag dock lyckats hitta ett sätt köpa nya Ssp MP för ett riktigt bra pris som jag knappt kan hålla mig ifrån:rolleyes:

därav tror jag att jag får slå till på de först och se hur jag gillar de och sen då byta ut de till cast om jag inte skulle gilla de speciellt mycket.
 

TheEspressoNerd

Active member
Ska åka till usa nästa vecka så då kan jag hoppa in hos fellow i San Francisco och köpa för 185 dollar plus att jag kan använda student rabbat för 15% ;)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jaha. Höll på att beställa från Fellow i höstas men ändrade mig eftersom det verkade som att de fortfarande säljer den gamla, lite bredare versionen (~64.2mm istället för ~64.1mm, beror på vilken kvarn du ska använda om det är ett bekymmer).
 

DHT

Member
Jag använder 64mm ssp mpv2 för ljusrostad espresso och gillar dem mycket. Inga problem att mala tillräckligt fint för normal espresso men det är bra att ha flödeskontroll installerat så man kan dra ned flödet mot slutet av extraktionen annars kan pucken ibland "gå sönder". För filter föredrar jag oftast t.ex en K6 handkvarn men för vissa bönor/rostningar är mp bra även för filter.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp