Vattnig espresso med Gaggica Classic

Hej alla!
Jag fick en äldre Gaggia Classic som har stått orörd ett tag, oklar hur länge men potentiellt något år eller så.
Jag är ny på espresso men sugen på att lära mig mer, så jag tyckte detta kunde vara en bra maskin att börja öva på. Fick även en kvarn med.

När jag testade första gången fick jag knappt något vatten. Googlade lite och gjode en fix där man skulle växla mellan mjölkskummaren och espressoläget många gånger. Detta gjorde susen för efter det så bokstavligen duschar det vatten.

Nu är mitt problem att det går så himla fort att det bara bli en vattnig sörja med kaffetoner, fyller ett helt glas på kanske 10 sekunder. Jag har ställt in kvarnen på finaste läget, och jag har även testat att köpa Zoegas Della Casa färdigmalt och det blir samma resultat där.
Pucken är alldeles sjöblöt efteråt så det känns som något inte står rätt till, men vad?

Tacksam för all hjälp jag kan få!
 

JohanR

Active member
Hej!
Behövs nog lite mer info för att du ska kunna få hjälp: vad har du för kvarn, vilket kaffe använder du, hur gammalt är det, hur mycket kaffe tar du, hur förbereder du kaffet i portafiltret?
För att få lagom extraktionstid behövs: nymalt, nyrostat kaffe i lagom mängd och välfördelat i portafiltret innan du tampar. Vad jag förstått funkar inte färdigmalet i en espressomaskin.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Vad är det för kvarn? Kanske behöver den kalibreras till att mala finare. Ser du till att använda nyrostade bönor är det också lättare att lyckas.

Zoegas Della Casa kan fungera i nödfall, men det är precis på gränsen - så du kan behöva fylla filterkorgen lite extra (vilken storlek använder du? Gaggias dubbel? Tycker att 16g är lagom för den)
 
Hej,
Ska försöka ge er mer detaljer..

Kvarnen är en elektrisk kvarn, jag vet inte vad den heter men det står Caffe Monteriva på den, och under står det "MOKA EXPRES m-203". Jag kör kvarnen på finaste inställningen. Dock märker jag inte riktigt någon skillnad om jag ställer in den på grövre - kanske är det fel på den?

Kaffet jag använder var något jag hittade på Hemköp, 100% Arabica. Tänkte att det åtminstone skulle duga till att få en normal espresso.
Köpte som sagt även Zoegas Della Casa färdigmalt för att testa men det blev samma resultat.

jag kör 16G i Gaggias dubbel och tampar, har även testat 18g men då får handtaget knappt plats i maskinen och det blir knappt märkbart bättre resultat.
 

Jonken

Well-known member
M-203 har en stoppskruv. Ta bort den och kör kvarnen utan bönor i samtidigt som du försiktigt justerar finare och finare till att du hör ett metalliskt ljud och gå tillbaka precis så mycket att det slutar låta. Där har du den finaste inställningen på kvarnen. Vill man mecka mer med den så kan man öppna upp, göra rent och se till att skivorna är helt räta, men det sista är lite mer avancerat.

Se till att det är färska bönor du använder. På Hemköp brukar man kunna hitta Musetti Rossa till en rimlig peng och i alla fall inte jättegammalt, men annars finns t.ex. https://webshop.bjorklundskaffe.se/ med bra priser.
 
M-203 har en stoppskruv. Ta bort den och kör kvarnen utan bönor i samtidigt som du försiktigt justerar finare och finare till att du hör ett metalliskt ljud och gå tillbaka precis så mycket att det slutar låta. Där har du den finaste inställningen på kvarnen. Vill man mecka mer med den så kan man öppna upp, göra rent och se till att skivorna är helt räta, men det sista är lite mer avancerat.

Se till att det är färska bönor du använder. På Hemköp brukar man kunna hitta Musetti Rossa till en rimlig peng och i alla fall inte jättegammalt, men annars finns t.ex. https://webshop.bjorklundskaffe.se/ med bra priser.
Tack! Det ska jag göra.
Är denna kvarn något att ha, eller bör jag köpa något vassare? Har googlat på M-203 men hittar inget alls.
 

Jonken

Well-known member
Det borde finnas en del skrivet om Demoka / Minimoka M-203/205/207 här på forumet om du letar 10 år tillbaka :)
Jag har haft en och den är okej. Lite jobbig att ha att göra med eftersom det kan fastna ganska många gram i utkastet (luta den framåt och dunka lite i ryggen..) och byter du inställning är det då först andra gången du maler med den som du ser den verkliga effekten (gör det till en vana att alltid prova att mala två gånger innan du byter inställning så att du inte fastnar i en oändlig jakt)

Skruven du ändrar inställning med är på ett vis bra, eftersom du kan göra väldigt små justeringar.. men den har sina sidor också - det är jobbigt att göra stora justeringar och du måste komma ihåg åt vilket håll du skruvade om du vill hitta tillbaka exakt där du var. Det finns lite spel i skruven så ett varv upp och ett varv tillbaka kommer inte leda till samma punkt, man måste börja räkna när det känns att den "tar" på riktigt - kanske 1+1/8 varv. Har du försökt stämma en gitarr förstår du kanske vad jag menar.
 
Tack för svaren, och stort tack Jonken.
Jag gick förbi Kaffekompagniet i Stockholm idag och köpte espresso som killen i butiken malde åt mig - ser mycket finare ut än min kvarn lyckats åstadkomma. Nu blir espresson kanon! Case closed :)
 
Det borde finnas en del skrivet om Demoka / Minimoka M-203/205/207 här på forumet om du letar 10 år tillbaka :)
Jag har haft en och den är okej. Lite jobbig att ha att göra med eftersom det kan fastna ganska många gram i utkastet (luta den framåt och dunka lite i ryggen..) och byter du inställning är det då först andra gången du maler med den som du ser den verkliga effekten (gör det till en vana att alltid prova att mala två gånger innan du byter inställning så att du inte fastnar i en oändlig jakt)

Skruven du ändrar inställning med är på ett vis bra, eftersom du kan göra väldigt små justeringar.. men den har sina sidor också - det är jobbigt att göra stora justeringar och du måste komma ihåg åt vilket håll du skruvade om du vill hitta tillbaka exakt där du var. Det finns lite spel i skruven så ett varv upp och ett varv tillbaka kommer inte leda till samma punkt, man måste börja räkna när det känns att den "tar" på riktigt - kanske 1+1/8 varv. Har du försökt stämma en gitarr förstår du kanske vad jag menar.
Vet precis vad du menar. Ska ge mig på det nu!

Har förresten även problem med mitt nya ångrör, om någon har moddat sin Gaggia Classic med ångrör från Rancilio, kolla in:
https://riktigtkaffe.se/kaffe/rancilio-ångrör-på-gaggia-classic-2005.14896/
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp