Jacob
Well-known member
Hej!
Testade nyligen för första gången att rosta i vår nya varmluftsugn. Grym skillnad i hur jämnt den rostar jämfört med över/undervärme, och man slipper röra om. Det gick däremot lite snabbare än jag räknade med, därför undrar jag hur jag ska tänka med temperaturen. Jag vet att man ska sänka temperaturen ca 25° på varmluftsugnen om man kör efter vanliga recept, för att den är effektivare. Men gäller detta bara viss sorts bakning/matlagning, eller gäller det även för kaffebönor? Om jag ställer in 220° så är det väl 220° i ugnen oavsett ugnstyp (såvida vredet stämmer med verkligheten), bara att varmluftsugnen distribuerar bättre?
Läste att nån satte in bönorna tidigt och lät dem långsamt värmas upp tills ugnen nått önskad temperatur. Är det bättre, i stället för att chocka dem?
(Resultatet den här första rosten med Costa Rica blev lite väl bränt, men ändå drickbart efter några dagars vila.)
Testade nyligen för första gången att rosta i vår nya varmluftsugn. Grym skillnad i hur jämnt den rostar jämfört med över/undervärme, och man slipper röra om. Det gick däremot lite snabbare än jag räknade med, därför undrar jag hur jag ska tänka med temperaturen. Jag vet att man ska sänka temperaturen ca 25° på varmluftsugnen om man kör efter vanliga recept, för att den är effektivare. Men gäller detta bara viss sorts bakning/matlagning, eller gäller det även för kaffebönor? Om jag ställer in 220° så är det väl 220° i ugnen oavsett ugnstyp (såvida vredet stämmer med verkligheten), bara att varmluftsugnen distribuerar bättre?
Läste att nån satte in bönorna tidigt och lät dem långsamt värmas upp tills ugnen nått önskad temperatur. Är det bättre, i stället för att chocka dem?
(Resultatet den här första rosten med Costa Rica blev lite väl bränt, men ändå drickbart efter några dagars vila.)