Varför så äckligt på jobbet?

iceaway

Well-known member
En sak som jag har funderat över är varför kaffet i maskinerna på jobbet blir så otroligt äckligt. Förut hade vi en maskin som hette 'Black & White', såg ungefär ut som den dom brukar ha på McDonalds, och kaffet den gjorde smakade verkligen illa. Det smakade liksom inte ens kaffe, det verkade vara någon helt annan typ av svart/mörkbrun dryck. Sedan dess har vi 'uppgraderat' till någon typ av selecta maskin, som ser betydligt flashigare ut men kaffet är bara marginellt bättre. Hur kan det vara så svårt att bara få ut lite vettigt bryggkaffe ur en sån där maskin?
 
S

Slane

Guest
De flesta maskiner i Sverige gör mer eller mindre dåligt kaffe. I alla fall om vi finsmakare får bestämma. Pulverautomaterna behöver man knappt nämna, dock finns det en del som brygger som kan vara bra. Jag har efter några år kommit fram till att en maskin Selecta har (kaffet syns i en rund behållare) gör helt ok kaffe, drickbart!

Dock har jag smakat en från en maskin på kontoret i Schweiz, vilken såg ut som en gigantisk automatisk espressomaskin. Den gjorde ett alldeles förträffligt kaffe på under 20s. Den hade t.o.m. ett ångrör som man kunde skumma sig lite mjölk om man ville. Vad det var för maskin har jag tyvärr inte koll på. Men gott var det!

Allt tror jag hänger på hur snabbt maskinen tillreder kaffet samt vilket kaffe som används.
 

iceaway

Well-known member
De använder förmodligen budgetbudget nollkostnadskaffe. Dåliga bönor, helt enkelt.

Vi har lite olika bönor, typ löfbergs lila och arvid nordquist, kollade inte så noga exakt vilka det var men verkar ju vara ica standard sortiment. Dock smakar kaffet inte det minsta som t.ex. vanligt bryggkaffe av ungefär samma typ.
 

iceaway

Well-known member
Hur ofta rengörs maskinen? Kan man justera några parametrar på den?

Det var en bra fråga, förmodligen inte tillräckligt ofta. Jag extrajobbar bara på stället och är således inte där hela tiden. I så fall hade jag nog behövt ta på mig själv ansvaret för maskinen ;)
Vad jag kan se på utsidan finns det inga möjligheter att justera något, det finns bara 6 knappar för olika sorters kaffe och en för varmt vatten. Den har ett 'ångrör' men det verkar bara vara kapabelt till att dosera ut varmvatten.

Vet inte om det är något som är standard för såna här maskiner men när man gör vanligt kaffe så blir det i koppen först brunaktigt, för att sedan efter ett par minuter övergå till en mer normal svart kaffefärg. Detta oavsett om man rör om i koppen eller inte.
 

Faktor

Well-known member
Min personliga erfarenhet (iallafall av Selecta-maskiner) är att det finns en sju himlars massa knappar på dem men vad man en trycker är det samma skållheta sörja som kommer ut ;)

Nej, kafferevolution vill vi ha
 

majkeloak

Well-known member
Jag har studerat våra jobbaoutomat, en enklare modell från kaffenkappen.
De kör oftast intenzo från zoegas så kaffet är det inte jättestort fel på. Jag har själv "stulit"/"räddat" kaffe lite då och då och kört i min aeropress på rummet - Där det blir rätt så bra.

Maskinen är av "riktig" bryggtyp. De färdigmalda kaffet doseras ned i en bryggbehållare med pappersfilter på rulle i botten och vatten spolas över.
Efter en kort bryggtid sugs kaffet genom filtret (inte helt olikt aeropressen (fast tvärt om) för att sedan rinna ned i koppen.

Funktionen har stor sannolikhet att lyckas, men resultate är väldigt varierande från vecka till vecka och maskin till maskin. Men man hittar en maskin som man trivs med till den hittar på något hyss, då man får gå någon annan stans, eller ta sig tid att brygga på rummet

Den varierande smaken tror jag beror på justering av dosering och bryggtid, jag har även märkt (då det är riktigt dåligt) att det ibland händer att det ligger gammalt kaffe kvar på kanterna i brygghuset från förra bryggningen. _ en orsak till dåligt smakande kaffe!!! Konstruktionsmiss kanske?

Hur som helst så rengörs maskinerna varje morgon, men jag tvivlar (vet) att de inte provar kaffet, eller justerar bryggparametrarna...
Så smaken blir som den blir. - Kanske skall ge mig på den där datorn...Manual någon?
/Mikael
 

Lars

Well-known member
Jag har haft möjlighet att prova ett antal olika kaffeautomater för kontorsmiljö och de som maler böner till varje kopp kan göra ett riktigt bra bryggkaffe, förutsatt att det är bra bönor som används.
 

arto

Well-known member
Sånahär maskiner borde ha (om dom inte redan har?) någon sorts auto-flush. Att dom av sig själva skulle duscha bryggdelarna och ledningarna med hett vatten mellan varje kaffe/minut så att sakerna skulle hålla sig rena.
 

svartvest

Well-known member
Jag jobbar på ett mindre ställe och när killen som sköter om maskinen kom snakade jag med han. Inställningar, bryggtemp..o.s.v
Nu börjar kaffet att likan något. Godast är det när kaffet är nytt och att man är noga med rensning sköljningen..gör det nog 2 gånger i veckan.

Dock är det maskinkaffe och man hoppar sista koppen för det är godare hemma
 

TheSentinel

Well-known member
Det finns några problem som är större än andra :

De som har hand om inköp vill oftast ha det absolut billigaste.

Det är omöjligt att få ALLA på ett företag nöjda, det är alltid någon som inte är nöjd med resultatet.

Här i norr dricker folk ofta kokkaffe hemma, och det kommer man aldrig i närheten av med en automat just för att bryggtiden är alldeles för kort. En del VILL ha bränd svart sörja i koppen, hur konstigt det än låter :D ... men det är ju knappast några finsmakare.

Det finns en uppsjö av olika fabrikat och olika bryggar i automaterna.
Vissa har espressobrygg vilket kan göra riktigt gott kaffe med fin crema, men det kräver en del av installatören - tid, lyssna på kundens önskemål och framför allt kunskap.

Det finns även de som gör gott vanligt kaffe som liknar en pressobrygg invändig.

Sen är det ju det här med kvarnar vs färdigmalet.

Men - har man dåliga råvaror så blir inte produkten bättre.
 

Edwin

Active member
På det ställe jag gör examensarbete är det kaffekoncentrat som gäller i maskinen. Svart tjära som späds ut med vatten, men även om det lär långt ifrån det godaste kaffet jag druckit så tycker jag ändå att det är svårt att hålla sig ifrån maskinen. Särskilt när det är långa arbetsdagar blir kraven på hur kaffet smakar mindre :D

Sen får man njuta av bättre kaffe när man kommer hem :)
 

TheSentinel

Well-known member
På det ställe jag gör examensarbete är det kaffekoncentrat som gäller i maskinen. Svart tjära som späds ut med vatten, men även om det lär långt ifrån det godaste kaffet jag druckit så tycker jag ändå att det är svårt att hålla sig ifrån maskinen.

De maskiner med koncentrat är av märket Merill, bla McD hade det förr innan dom gjorde en deal med Gevalia.
Koncentratet är svindyrt!!! men fungerar i princip som Nescafé. (snabba)
 

majkeloak

Well-known member
koncentratkaffe smakar minst sagt speciellt. Lite torrt över smaken tycker jag.

Men jag tycker det är rätt OK, man vet vad man får smakar lika dant i alla dessa maskiner, Vilket är en trygghet om man jämför med lotteriet när man trycker på knappen i vanliga "brygg"-maskiner.
 

Forumstatistik

Trådar
15,063
Inlägg
158,679
Medlemmar
19,642
Senaste medlemmen
Pallee
Topp