Varför köpa en apparat för 4½tusen när det finns billigare?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
.... massor. Jag vet inte riktigt, kanske mellan 40.000:- till 50.000:- ?
Borde nog vara närmare 40.000 än 50.000:- (får vi hoppas). :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
När kompisarna frågar hur mycket kaffemaskinen kostade så glömmer de fråga efter kvarnen, och de vet inte om vattenfiltret som ligger gömt, eller om rosten, eller om kvarnen jag kvaddade...

Eller om kostnaden för håltagningen i stenskivan (har jag inte räknat med i kostnaden ovanför). Räknar jag med ho, knockbox, kranen och håltagningarna i stenskivan så är vi säkert närmare 50-strecket... Goddamn! :shock:
 

Frodo

Member
Bra snurr på tråden. Jag behöver verkligen tankehjälp.

[quote="cango"skriver.
INGEN kan övertyga dig med konkreta argument om du saknar den erfarenhet dessa konkreta argument kan ge dig.[/quote)

Det var att ta i! Du känner väl inte mig. Jag kan lyssna och övertygas av andras erfarenheter om de beskrivs konkret = (förståligt) .

Mårris skriver sakligt=konkret
"om man ska vara objektiv, så för att få en bra espresso krävs en maskin som kan hålla en jämn och korrekt temperatur (sen finns det massa andra parametrar, men vi fokuserar på temperaturen - som är superviktig och som det är svårt att uppnå med en billig maskin).
ju större vattenvolym du värmer upp, desto lättare är det att hålla temperaturen på vattnet konstant (eftersom maskinen trycker in kallvatten i ena änden av en kokare/hetvattenbehållare - och ut i andra änden kommer varmvatten som ska ner genom kaffet i filterhållaren). därför är en större kokare att föredra (=dyrare maskin).
ju mer metallgods i du har i handtaget och där du fäster handtaget, desto större stabilitet får du under bryggningen - känn därför på tyngden i ett krupps-handtag (som dessutom har massa plast som inte ackumulerar värme) och ett gaggia eller e-61 handtag - så förstår du. det är skillnad.
vad gäller ånga så är det klart att en kokare som rymmer 1 dl kommer att värmas upp snabbare, men producera mindra ångkraft, än en på 3 dl. osv. osv.
däremot kan man inte vara säker på att man automatiskt får en bättre maskin om man lägger på ett par tusen - dom pengarna kan lika gärna gå till design- och varumärkeskontot som till mekaniska förbättringar.
var detta lite mer objektivt?"

Ja detta var mer konkret och objektivt tycker jag.

Björn skriver
"Så mycket konkreta argument kommer du nog inte att få. Enkel mänsklig psykologi säger att någon som köpt en 10.000-kronorsmaskin inte kommer att säga att det går lika bra med en 2.000-kronors, så fungerar vi helt enkelt inte".

Ibland är det så Björn att man får sämre kvalitet när man köper en dålig maskin för 5-tusen jämfört med en för bra maskin för 2½, så är det, i allafall med mycket annat här i världen.

Zix kommer med konkreta argument som
[Även byggkvalitet inuti skiljer. Det handlar om sånt som till exempel
* kokarmaterial
- mässing eller aluminium är vanligast, tittar man på bilder på alukokare med några år på nacken så händer det att man inte vill ha det.

* kokartyp
- termoblock, vanlig kokare eller värmeväxlarkokare. De billiga termoblocken brukar börja läcka efter ett tag.

* backventil
- finns den så går inte trycket över den inställda nivån.]

Björn slå väl huvudet på spiken när han skriver
[kvaliteten kan variera en hel del även för en viss given prisnivå.]

Det är ju det som är problemet. En bra uppstickarmaskin kan vara bättre än en gammal dyr. Därför efterlyser jag konkreta = sakliga argument.

vonthors inägg är verkligen konkret när han skriver
[Backventilen gör att trycker går bakvägen ner i sumpen direkt efter bryggning. Det som gör att trycket inte går över den inställda nivån är en övertrycksventil som sitter efter pumpen som är inställningsbar. Niads Elektra har väl backventil men inte övertrycksventil?}


Nu skall jag erkänna... Familjens ekonomi kunde vara bättre och syftet med mitt inlägg var att kunna ötertyga hustrun för t ex en Rancillo Silva med Rockeykvarn och därfor behövs konkreta-sakliga argument för att kaffet blir bättre och framför allt Cappuccino som hon älskar blir riktigt bra.
Vänliga hälsningar. Frodo
 

jb

Well-known member
Mr Isomac sa:
Björn sa:
Skall man ta detta på orden borde temperaturen inte spela så stor roll, så länge den är riktig under de första 5-6 sekunderna, det vill säga 0,5-1 centiliter för enkel respektive dubbel espresso.

OK, och om du sedan kyler ner espresson med kallt vatten i 15 sekunder till så påverkas inte smaken alls?

Men hela det där utlåtandet om att smakämnena bara kommer i den första centilitern (typ) låter lite lustigt, som om man skulle kunna köra en 5 sekunders shot och sedan hälla i lagom tempererat vatten resten av volymen (eftersom resten av extraktionen ändå bara är vattenutvinning). Jag tror inte riktigt på det där. ;)


Ett förtydligande kanske är på sin plats ;)

Naturligtvis är hela extraktionsprocessen viktig för slutresultatet då det också handlar om att få crema (cellulosa m.m. från kaffet) och det som menas här är att det som sker de första 5-6 sekunderna är att väldigt mycket av aromerna faktiskt utsöndras/utvinns under denna tid, antingen med hjälp av förfuktningen eller helt enkelt de första sekunderna vattnet fuktas av det varma vattnet allt beroende på maskinens funktion.

Däremot tar ju sedan vattnet med sig dessa aromer/smaker genom kaffepucken vilket torde ske också under restan av eller åtminstone delar av resterande extraktion.
 

Marv

Well-known member
jb sa:
Mr Isomac sa:
Björn sa:
Skall man ta detta på orden borde temperaturen inte spela så stor roll, så länge den är riktig under de första 5-6 sekunderna, det vill säga 0,5-1 centiliter för enkel respektive dubbel espresso.

OK, och om du sedan kyler ner espresson med kallt vatten i 15 sekunder till så påverkas inte smaken alls?

Men hela det där utlåtandet om att smakämnena bara kommer i den första centilitern (typ) låter lite lustigt, som om man skulle kunna köra en 5 sekunders shot och sedan hälla i lagom tempererat vatten resten av volymen (eftersom resten av extraktionen ändå bara är vattenutvinning). Jag tror inte riktigt på det där. ;)


Ett förtydligande kanske är på sin plats ;)

Naturligtvis är hela extraktionsprocessen viktig för slutresultatet då det också handlar om att få crema (cellulosa m.m. från kaffet) och det som menas här är att det som sker de första 5-6 sekunderna är att väldigt mycket av aromerna faktiskt utsöndras/utvinns under denna tid, antingen med hjälp av förfuktningen eller helt enkelt de första sekunderna vattnet fuktas av det varma vattnet allt beroende på maskinens funktion.

Däremot tar ju sedan vattnet med sig dessa aromer/smaker genom kaffepucken vilket torde ske också under restan av eller åtminstone delar av resterande extraktion.

En lärorik övning man kan göra är att dela upp extraktionen i 3 olika koppar och sedan smaka.
 

Tony

Well-known member
Du behöver inte gå längre än till dig själv för att få svar på hur mycket du skall lägga på en maskin.

Hur intresserad är du av kaffe?
 

JvD

Well-known member
Tony sa:
Du behöver inte gå längre än till dig själv för att få svar på hur mycket du skall lägga på en maskin.

Ärligt talat så finns det situationer då detta inte är så himla enkelt. I en modern och någorlunda jämlik familj, särkilt om ekonomin är ansträngd, fattas kollektivt beslut. En utgift på 5000kr innebär kanske att man tar det från familjen och andra gemensamma saker blir lidande (invesetingar, renoveringar, resor, barnkläder, etc). Mitt tips i detta är att spara, ja jag vet, visst låter de tråkigt (jag är dålig på detta själv ska jag erkänna:). Man vill ju leva i nuet, allt ska hända "idag".

För det andra så är jag inte alls lika stor espresso geek som många andra här men har givetvis haft sådana maskiner hemma. Ingen av dem översteg priset på 2000 riksdaler och på båda dessa (eller egentligen den billigare) har jag kunnat framställa fantastiaskt goda espresso MEN, observera detta MEN, du får en STOR variation på slutresultatet och liten förutsägbarhet. Det gäller främst kaffet men också skummningen och allt detta beror på saker som tidigare lyfts fram i tråden. Jag drack i genomsnitt två espresso i veckan som jag gjorde hemma och det var svårt att motivera dyrare inköp.
Däremot satsade jag på en riktig kvarn som kostar en del eftersom den kan fungera för alla kaffesorter du vill. Kvarnen går fortfarande dagligen (plus en enklare på jobbet) så den investeringen går lätta att försvara. Särkilt eftersom det märks så tydligt på allt kaffedrickande, inte bara när man dricker espresso. Ingen i familjen vill nu gå tillbaks till trist fördigmalt kaffe. Mitt andra tips är därför att satsa främst på kvarn, snåla inte för att få plats med den lite blankare kaffemaskinen.
 

Tony

Well-known member
JvD sa:
Tony sa:
Du behöver inte gå längre än till dig själv för att få svar på hur mycket du skall lägga på en maskin.

Ärligt talat så finns det situationer då detta inte är så himla enkelt. I en modern och någorlunda jämlik familj, särkilt om ekonomin är ansträngd, fattas kollektivt beslut. En utgift på 5000kr innebär kanske att man tar det från familjen och andra gemensamma saker blir lidande (invesetingar, renoveringar, resor, barnkläder, etc). Mitt tips i detta är att spara, ja jag vet, visst låter de tråkigt (jag är dålig på detta själv ska jag erkänna:). Man vill ju leva i nuet, allt ska hända "idag".

För det andra så är jag inte alls lika stor espresso geek som många andra här men har givetvis haft sådana maskiner hemma. Ingen av dem översteg priset på 2000 riksdaler och på båda dessa (eller egentligen den billigare) har jag kunnat framställa fantastiaskt goda espresso MEN, observera detta MEN, du får en STOR variation på slutresultatet och liten förutsägbarhet. Det gäller främst kaffet men också skummningen och allt detta beror på saker som tidigare lyfts fram i tråden. Jag drack i genomsnitt två espresso i veckan som jag gjorde hemma och det var svårt att motivera dyrare inköp.
Däremot satsade jag på en riktig kvarn som kostar en del eftersom den kan fungera för alla kaffesorter du vill. Kvarnen går fortfarande dagligen (plus en enklare på jobbet) så den investeringen går lätta att försvara. Särkilt eftersom det märks så tydligt på allt kaffedrickande, inte bara när man dricker espresso. Ingen i familjen vill nu gå tillbaks till trist fördigmalt kaffe. Mitt andra tips är därför att satsa främst på kvarn, snåla inte för att få plats med den lite blankare kaffemaskinen.

Håller med, min kalky baserades på en glad spelemans ekonomi ;)
Visa ord ang. kaffe kvarnen
 

MrBean

Well-known member
Sök begagnade maskiner, finns gott om klipp att göra å de är relativt lätta att renovera själv, inte direkt rocket sience i Espressomaksiner.

:p
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp