Var rostar ni?

Omback_79

Member
Halloj
Just inkommen från garaget och en omgång på min gamla Gene cafe.
Jag har kallgarage och tycker det är svårt att få jämnt resultat nu när det ligger runt noll och under.
Hur gör ni, jag har aldrig kört inomhus, funkar det under fläkten på spisen eller går brandvarnaren igång?
Christoffer
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Omgivande temperatur spelar in ganska ordentligt, särskilt desto mer luftflöde du har.

När det är varmt har jag stått utomhus ibland, men trist när det kommer oväntade vindpustar eller skurar :cool:

För det mesta står jag i närheten av spisfläkt, med fönster på glänt om det inte är för kallt. Brandvarnaren kan absolut gå igång, särskilt om du rostar mörkt. Kan vara värt att koppla ur för stunden.

Kör igång en luftrenare efteråt för att snabbare bli av med oset. Tycker egentligen att det brukar lukta ganska trevligt, så det är mest av hälsoskäl. Lättare att somna om det inte luktar nyrostat in i sovrum också ;)
 

bauta

Well-known member
Började under köksfläkten, men numera i förrådet. Behöver värmas upp på vintern, men slipper lite av doften i lägenheten. Doftar eg gott men blir lite intensivt.
 

basiecally

Well-known member
Körde första rosten i fredags under köksfläkten. Lützen i stora delar av köket… Ska bygga ett utblås till min rost för att sätta i ett fönster.
 

bauta

Well-known member
Länge sedan jag körde till 2C. Då var det Lützen...
Behmor och numera Bullet ryker inte alltför mkt några minuter efter 1C. Mest doft.
 

FBygden

Active member
En av fördelarna med min Kaffelogic Nano, under köksfläkten med fläkten på lägsta räcker gott och väl.
Kör dock aldrig riktigt mörkt så jag slipper värsta oset.
 

basiecally

Well-known member
Jag hade lite silverskinn som verkade ta lite eld den här gången, var nog mest det som rök. Första batchen var det inte så farligt! Rostar på en Quest M3s.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Min erfarenhet är att mängden bönor och rostningsgrad oftast påverkar mer än maskinen. Där har Kaffelogic fördelen att den rostar relativt små satser. Den ser också till att effektivt blåsa bort just silverskinn som annars kan bli mörkt, pyra eller fatta eld.. så ja, relativt lite os.

I lagom dos tror jag faktiskt att silverskinn som blir lite extra brunt kan bidra till ökad fyllighet, det är i alla fall min teori efter att ha använt G400 som bara har självdrag. Men det ryker definitivt mer. Dr Steffen Schwarz från Coffee Consulate tipsar förresten om att t.ex. baka bröd eller smaksätta salt med silverskinn (har testat det senare, tanken är att det ska bli rökigt, men jag antar att jag rostar för ljust :D)

Behmor har efterbrännare, men silverskinn som ligger och blir mörkt och vill man kyla ordentligt genom att öppna luckan/ta ut bönorna direkt är det kört ;). Den mest effektiva hemmarosten som jag har använt på den fronten är Hive - liten kapacitet, efterbränning och så orkar man inte rosta mer än enstaka sats.
 

basiecally

Well-known member
IMG_3261.jpegÄr det här ”lite extra brunt”? :)
Den var tom när jag började! Vet inte riktigt hur jag åstadkom det här. Men när jag vred upp fläkten gav det sig till känna!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej det är bränt :) kan vara så att jag haft för vana att tömma den mellan varje sats :unsure:
(man bör ju ändå öppna lådan om du använder den inbyggda kylaren)
 

basiecally

Well-known member
Jag tömde den mellan, den var som sagt tom när jag började. Oklart vad som hände här. Tömde dock inte silverskinnsfiltret uppe i kylaren mellan men sen rostade jag ju också bara 166g i taget.
 

svartvest

Well-known member
I köket, har en aluminumslang för bil som sitter på rosten och leder det till fläkten, det stora problemet är lite chaffs som har tendens att sprida sig...
 

basiecally

Well-known member
I köket, har en aluminumslang för bil som sitter på rosten och leder det till fläkten, det stora problemet är lite chaffs som har tendens att sprida sig...
Har själv tittat på att bygga nåt med flexibel aluminiumslang. Hur tycker du den har hållit över tid? Tål den att böjas en massa gånger eller blir det hål i den?
 

Gholam

Well-known member
I köket, under takfläkten. Det blir inte så mycket rök då jag aldrig rostar mörkrost men doften sprider sig ändå i hela huset. Så jag ser till att inte vara kaffesugen när jag går och lägger mig :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,984
Inlägg
158,115
Medlemmar
19,590
Senaste medlemmen
rezodog
Topp