Vad har ni i kvarnen just nu?

Cheffalo

Hedersmedlem
Wow, finns det olika sätt att räkna ut procentsatser?
Alltid lär man sig något nytt...:huh:

Äh, larva dig inte. Du förstår vad jag menar.
Vi fick info, för ett antal år sedan av en från Mauro. Nu när han inte jobbar där längre har annan info kommit jb till del, och jag antar att det är denna nya info man får ta för sann.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vi fick info, för ett antal år sedan av en från Mauro. Nu när han inte jobbar där längre har annan info kommit jb till del, och jag antar att det är denna nya info man får ta för sann.

Men har de ingen officiell "riktig" info om procentsatsen med robusta?
Brukar man inte ha det på olika kaffeblandningar?

Det låter mest som det är lite "jag har hört från en kille som jag känner att det är..."-info, och ingen info som de skriver ut med klartext.
 

arto

Well-known member
Det lär ju vara en vinig kompis där som blandar med lite råge. De Luxen kanske görs sent på fredagseftermiddagarna :D
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Så, du har förstått det där med italienska rosteriers yrkeshemligheter nu äntligen? ;) Nä, alla är inte öppna med recept det tagit generationer att skapa.
Jag kan inte yttra mig huruvida tidigare information kommit oss till del med hela familjen Mauros samförstånd, eller om det var den här personen som tyckte annat (och, jag går inte in på vem personen var eller vad han/hon heter osv. Du vet, offentligt forum med allt vad det innebär osv) Jag tycker detta börjar ta en sådan vändning att det är bäst att jb avgör hur det ska fortsätta :cool:

Men kom ihåg; -Långt ifrån alla kaffesorter blandade efter offentliga recept. OK?
 

treefinger

Well-known member
Wow, finns det olika sätt att räkna ut procentsatser?
Alltid lär man sig något nytt...:huh:

JB, har du mer inside info till de olika sätten att räkna?

Hoho.. det var nog den största "skandalen" om man nu får säga så, i mitt korta kaffeliv. Inte att de luxen är dålig, för den är inte dålig, snarare jättebra, men just att man slarvat med en sådan grej.

Vi lever helt enkelt i spännande tider.. vem blir först med ett löp?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Men alltså, hur tänker ni?! :huh:
Vad då "skandal"? Vad då "slarva"?
Varför verkar alla räkna med att transparens och spårbarhet och öppna recept och angivelser av procenthalt arabica/robusta är standard? Det är det sista det är.
Tredje vågen och allt det där jobbar mot detta men det är inte något som är kutym inom den italienska kaffebranshen.
 

treefinger

Well-known member
Men alltså, hur tänker ni?! :huh:
Vad då "skandal"? Vad då "slarva"?
Varför verkar alla räkna med att transparens och spårbarhet och öppna recept och angivelser av procenthalt arabica/robusta är standard? Det är det sista det är.
Tredje vågen och allt det där jobbar mot detta men det är inte något som är kutym inom den italienska kaffebranshen.

Var bara så att jag, som konsument, trodde på sånt som återförsäljare sa helt enkelt.. :)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Ja, för vi kan ju inte få fel information, eller?
Om jag, mellan fyra ögon, får information av en av de ledande inom ett av ett lands största rosterier, så är inte min första tanke, "Han ljuger!", eller "Han vet inte själv" eller något annat i den stilen.
 

arto

Well-known member
Jag är allt för hemligheter. Kaffe är nåt man skapar. Utvecklar. Blir arg på. Sen försöker bli kompis me digen.

Ingenting man vill gå öppet ut och låta folk våldta hur som helst. Iaf inte om det är gott kaffe.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nä, alla är inte öppna med recept det tagit generationer att skapa..........Långt ifrån alla kaffesorter blandade efter offentliga recept. OK?

Jajaja. Jag bara TRODDE att det inte var någon megahemlighet vilken procentsats man har av robusta i en mix.

Jag menar... det finns ju massor med info om det angående massor med olika kaffeblandningar, så att det skulle vara en "hemlighet" visste jag inte.

Öhhh, nej. Säger man "Vi har 20% robusta i den här mixen." så har man inte avslöjat ett recept. Knappast ens gjort det mycket lättare att kopiera det eftersom det beror så mycket på vad det är för sorters bönor och hur hårt de rostas.

Och jag tycker inte ens att det är något "scoopvärde" i att få reda på det egentligen, eftersom jag rostar godare bönor hemma hursomhelst. :lol: (i alla fall de färdiga blandningarna).

Jag ska köpa mig lite färdiga kaffeblandningar som är färdigrostade någon gång snart, bara för att jämföra med mina egna och kolla så att man inte blivit "hemmablind". Kul rush att upptäcka att man klår de (om man klår de, gör man inte det så blir det en morot). Tror Mauros Special Bar eller Delux och kanske den däringa Nepalrostningen är kandidater till det? Paska Meheri tror jag de heter?:lol:
 

jb

Well-known member
Jaha, det var ju spännande med en "giant discussion" i ämnet... :)

kanske läge för några rader...

Men först, som några också påpekat, det absolut viktigaste när vi pratar om mat och dryck, SMAKA, testa, om du gillar det ja då är det bra!

Så enkelt är det väl egentligen :cool:

Vad gäller informationen om de olika produkterna får jag väl delvis ta på mig "skulden" som inte pushat Italienarna mer och tidigare :blush: men som nämnts har dom av hävd alltid varit väldigt hemlighetsfulla av sig (kanske beroende av mängden rosterier i italien eller... inte vet jag) och varit extremt dåliga på att lämna från sig information.

Hittills har vi gått på den knappa info vi av och till kunnat "snika till oss" från folk i företaget men uppenbarligen har detta inte givit de korrekta svaren...!

Efter mycket tjatande och delvis beroende på att den yngre generationen Mauro börjar få större inflytande i företaget så kommer mer info oss tillhanda och det som idag (nyligen uppdaterat) finns på vår webb är taget från deras information som vi nu äntligen fått.

Inom kort kommer vi också att kunna ge vår variant av "systembolagsbedömningen" när det gäller sensorisk bedömning av blandningarna vilket lär vara betydligt mer intressant :D .


Huruvida en espressoblandning skapas och vilken karaktär den får är ju enbart upp till den som skapar och för mig är det uppenbart att Caffè Mauro sitter på mångåriga och djupa kunskaper i att rosta espressokaffe som är av mycket hög kvalitet och som ger spännande blandningar.
Dessutom som vi alla vet är det ju inte procenten robusta som avgör smaken utan valet av samtliga bönor i blenden och hur dom rostats och kombinerats! Det finns även en och annan dålig Arabica...

Man kan diskutera in absurdum hur transparant det ska vara och varför eller om man ska lämna ut information... personligen tycker jag det är intressant att kunna ge så pass info att man (kanske) genom att läsa kan konstatera i vilken karaktärsregion det har men att påstå att man kan se om man gillar den eller inte... Nä det är nog inte så .

MEN som jag började, slutar jag!

SMAKA, PROVA, det är det enda sättet du kan konstatera om du gillar ett kaffe - även om beskrivningen ser ut att vara nästa lika som något annat...
 

Melville

Active member
ah, spännande. :) Vågar man hoppas på att "Systembolagsbedömningen" syftar på de fiffiga små cirkeldiagrammen? Vore ju riktigt bra! Vilka smakkategorier blir det?
-Eller blir det små djursymboler? "Mauro Deluxe passar till anka och lamm":D
 

Melville

Active member
Adesso har cirklediagram: crema /arom/syrlighet/eftersmak .... ganska enkelt, nu väntar man bara på de små symbolerna som visar vad bönan passar till;)
- iochförsig... man kan ju tänka sig en liten ko, som visar att blandningen lämpar sig för mjölkvarianter, och ett litet grappaglas som visar att blandningen låter sig väl smaka med en avec.. etc..
http://www.adesso.se/kaffe.html
 

Forumstatistik

Trådar
15,100
Inlägg
158,869
Medlemmar
19,670
Senaste medlemmen
fmark
Topp