Ja, jag brukar hälla i bönorna omkring 150C. Nu är ju inte en Huky samma sak som en Quest, men jag siktar på att BT ska vara ca 70-75 grader vid TP, efter ca 85-95 sekunder. Jag tänder brännaren efter ca 60-65 sekunder och eldar på ganska hårt direkt.Ok, vad anser du vara en sval rost? 150C?
Kör fortfarande med en analog termometer som mäter BT lite sådär, räknar med att den ligger ungefär 10 grader under. Har börjat köra med jämn eller stigande värme efter att ha läst citatet i början på den här tråden: https://www.home-barista.com/home-roasting/managing-environmental-temperature-in-roaster-t7517.html
Förr brukade jag försöka dra ner lite mot slutet eller öka fläkten successivt, lite för tidigt att utvärdera men speciellt med hög fläkt hela rostningen behöver jag höja värmen ordentligt.
Har du någon synpunkt på teorin i https://www.home-barista.com/home-roasting/met-and-coffee-aging-staling-t7878.html ?
Det blir ju lite olika med våra respektive rostar, då fläkten även påverkar gasbrännarens effektivitet. Med lågt luftflöde (som jag kör i början, då jag inte vill suga ur fukten ur bönorna för snabbt), får brännaren för lite luft, så det är en balansgång att hitta rätt inställning för fläkten. Då Questen går på el får du inte samma problem.
Jag tycker väl att mitt sätt att rosta, med hög MET, bekräftar det som står i HB-tråden. Nu brukar jag inte koppa kaffe så ofta, utan jag väntar några dagar och brygger... Men då jag tidigare hällde i bönorna vid en högre temp (och därpå en högre TP) fick jag en kortare ”dry phase” där jag hela tiden ströp värmen för att det inte skulle gå för fort. Jag kommer inte ihåg hur kaffet smakade efter typ ett dygn, men det var avsevärt sämre efter ex 4-5 dagar än det som jag nu rostar med en ganska lång fas med hög MET.