Vad dricksar ni baristan?

nnnc

Active member
Hur mycket bör man ge baristan i dricks?

Det svider redan att man ofta får betala 35+ för en latte eller runt 20 för en enkel espresso. Men ska man ha ut något av besöket så ska det ju frågas om bönblandningar och diskuteras både än det ena och det andra. Som kräsen kund "kostar" man ju oundvikligen betydligt mera tid än andra kunder. Det känns därför som att det är en god ide att lägga såpass mycket att baristan ändå uppskatade en lite kräsnare kund. Sen beror det förstås också på hur det smakar.

Jag brukar lägga mellan 5-15 spänn om jag köper enbart åt mig. (Dvs normalt en enkel eller romano samt en latte.)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag brukar betala det de tar betalt, oavsett om det är på ICA, i en restaurang eller på en krog. Vill de ha mer pengar får de väl höja priset tycker jag. Ett jäkla bök med "måste-dricks" alltså...
 

MiC

Well-known member
Baristan borde uppskatta att man intresserar sig för det han sysslar med och dyker du upp igen så tycker jag att det borde räcka som uppskattning inför hans hantverk. Jag har visserligen aldrig mjölk i kaffet, med dyrare och mer avancerade drycker så kanske, men när jag betalar 15-20 kr för en enkel OCH dessutom förväntas lägga dricks på det? Nä...
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag har faktiskt inte gett dricks på något kafé eller espressobar, vad jag minns. Vet inte riktigt hur reglerna ser ut, om baristorna förväntar sig dricks eller inte.
 

Molarin

Well-known member
Har lagt skrammel i Säffle-burkens motsvarighet på Kungsgatan en gång.

För ett trevligt bemötande och generösa betalningsrutiner.
 

mag

Well-known member
För en riktigt god och välgjord kaffe i kombination med trevligt bemötande är jag absolut villig att dricksa lite (5-20:-, beroende på vad man har på sig) och beroende på pris. Om det kostar som det ska (10 för enkel och 20 för dubbel/ cappu etc) finns ju utrymme. Ställen med högre priser brukar sällan ha personal som vet vad de sysslar med, det är åtm min erfarenhet.
 

lupoo

Well-known member
Baristan borde uppskatta att man intresserar sig för det han sysslar med och dyker du upp igen så tycker jag att det borde räcka som uppskattning inför hans hantverk. Jag har visserligen aldrig mjölk i kaffet, med dyrare och mer avancerade drycker så kanske, men när jag betalar 15-20 kr för en enkel OCH dessutom förväntas lägga dricks på det? Nä...

Helt min mening. Jag ger kaffet (hantverket) ett gott omdöme om det förtjänar det, personligt till baristan. Det värmer kanske lite de' me';)
 

Nickeh

Well-known member
Har aldrig förväntat mig dricks och aldrig heller gett dricks för kaffe.
Känns som att de cafér som jag besökt haft en prisbild som är vettig. Är den på tok för låg i förhållande med kvalitén så kan man ju börja fundera men det har aldrig hänt mig.
Som det ser ut i umeå så stämmer inte tesen dyra priser relaterar till dålig kvalité. Vissa ställen trycker ut take away för noll och inget men skummar då också 1 liter mjölk i taget och värmer sedan på den flertalet gånger osv. osv.
De cafér som är stolta för sin produkt tar betalt vad som är skäligt som jag ser det. (Finns alltid undantag men generellt)
 

Zalve

Well-known member
Det har väl hänt att jag har lagt nåt överblivet skrammel i en burk, men mest pga att inte ha det ligga i fickan och skrammla
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det är nog ingen som förväntar sig dricks. Egentligen inte heller på restaurang. Det är ju knappast så att det fortfarande är tillåtet att anställa serveringspersonal mot att deras enda lön är dricksen.
Dricks är för mig inget annat än en fin gest för att visa att man är nöjd. Jag dricksar på taxi när jag blir väl bemött och får hjälp med väskor och annat, på restaurang om servicen är bra osv. Har fått dricks för kaffe någon enstaka gång och ser det som att kunden tycker detta var utöver det vanliga. Och då blir man väl glad? :)
 

Camera IT

Well-known member
Vi tar 15kr för en enkel espresso och 18 kr för en dubbel. jag förväntar mig inte dricks på det priset men det händer att de som dricker dubbeln inte vill ha växeln tillbaka på en tjuga. När jag är ute på café/restaurang vill jag gärna runda av uppåt till jämnare summa om jag haft trevligt.
 

kaleii

Well-known member
Dricksar inte på kaféer, espressobarer eller lunchrestauranger. Däremot så dricksar jag gärna i taxin (avrundar uppåt), baren (avrundar uppåt) eller på en vanlig restaurang (ca 10 procent).

Det handlar om mängden service som ges och mängden möda som lagts ned på produkten. Jag har visserligen avrundat uppåt på bra espressobarer, men det sker väldigt sällan.
 

embr

Well-known member
Jag tror jag begick min första dricksning för kaffe i Dublin, för ett par veckor sedan. Fånigt nog var det på Starbucks, där jag visserligen tyckte att kaffet var bra, men servicen/upplevelsen var desto värre.

Typiskt liten Starbucks, som delade lokal med en klädaffär (!) så man fick först gå igenom typ damkläderna för att komma till rulltrappan, åka upp, och sen armbåga sig förbi ännu mer kläder för att komma till själva fiket.

Av nån anledning droppade jag några Euro-cent i dricksskålen, och jag tror iaf att hon som tog beställningen tackade, vilket ju är najs. Det var lite anledning, för själva betalnings-servicen var ganska bra, tidigare led hade missuppfattat beställningen, så att det blev dyrare, men jag tror att de ändå tog det lägre priset eller hur det nu var.

I Sverige har jag nog aldrig dricksat på café, det känns mer naturligt när man får bordsservice.
 

Dunne

Well-known member
I Sverige har jag knapp blivit tillräckligt bra bemött på något cafe eller restaurang för att de ska förtjäna dricks. Man måste ju få förvänta sig en viss nivå av service för priset. Jag har dock haft en dålig vana att dricksa på restaurang iaf, men aldrig på något cafe. Jag har nu slutat med den dumheten, dricksar bara om det har varit lite extra fin service, så som det ska vara.

I ex. Italien så kör dom mycket bordsservering även på cafer och då tycker jag det är mycket mer befogat med dricks än när man beställer vid en disk.
 

Tallinn

Well-known member
I Italien kan man välja om man vill ha billigt kaffe i (stå)baren eller dyrare kaffe serverat vid bord. Varför det egentligen är mer logiskt att dricksa för det dyrare kaffet än för det lika goda billigare kaffet har åtminstone jag svårt att förklara. Men jag medger att det känns mer normalt att dricksa vid bordsservering.
 

Björn

Well-known member
I Sverige har jag nog aldrig dricksat på café, det känns mer naturligt när man får bordsservice.

Det här håller jag med om. I Sverige, där man på kafé normalt får sköta halva jobbet själv (köa, bära sin dryck till bordet, etc), känns det omotiverat att ge dricks. När jag i Sverige väl köat mig fram till den oftast underbemannade disken har jag oftast lust att *draga av* på priset istället. Vid bordsservering ger jag dricks liksom jag ger dricks på restauranger.

Det har väl hänt att jag givit dricks till en bartender som blandat mig en cocktail, trots att det är vid disken, och på samma sätt kunde man ju dricksa en barista. Å andra sidan är arbetsbördan med att göra en espresso inte större än att hälla upp en öl, låt vara att det kräver mer handlag.
 

Dunne

Well-known member
I Italien kan man välja om man vill ha billigt kaffe i (stå)baren eller dyrare kaffe serverat vid bord. Varför det egentligen är mer logiskt att dricksa för det dyrare kaffet än för det lika goda billigare kaffet har åtminstone jag svårt att förklara. Men jag medger att det känns mer normalt att dricksa vid bordsservering.

Man dricksar väl inte för att det är billigt? Man dricksar väl för servicen? Man får ju absolut bäst service vid bordet. Många ställen i Italien får man ju dessutom betala till en kille och sen visa kvittot för baristan som tillverkar kaffet. Vid bordsserveringen får man ju allt av samma kille samt att man inte ens behöver bära sin kopp.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,784
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp