Uppvärmingstid HX vs dubbelkokare

puttec

Well-known member
Efter att ha kört med en Giotto hos Fiddlerman så har jag fått känslor för att byta upp mig!

Har då kollat på tråden Onödigt med dubbelkokare och funderat lite ang uppvärmningstiden.
Som jag förstår det så har HX:en oftast ett kraftigare värmeelement och större volym på kokaren. Är det stor diff på uppvärmingstiderna för första koppen. Jag startar nämligen alltid morgonen med en loungo och sen drar jag. Så att ha en uppvärmingstid på mer än 15 min känns tungt.

Jag har kollat på en VIBIEMME DOMOBAR SUPER JUNIOR DUBBELKOKARE vs en GIOTTO PREMIUM PLUS. Giotton som Fiddlerman har tar ca 10 min så är den redo.

//Pc
 

hrbrun

Well-known member
Om du är ute efter uppstartstid på under 15 min är det nog en timer som gäller. De flesta maskiner av lite grövre kaliber tar lite längre tid på sig att nå bruksvärme.

Dock kan man fundera på när de är tillräckligt stabila för ETT skott efter uppstart. Any thoughts anyone?
 

Pac

Maskindoktorn
Att jämföra uppvärmningstiden mellan "dubbelkokare" och "HX" går tyvärr inte. Tyvärr så är världen mer komplicerad än så puttec.

Uppvärmningstiden beror på hur mycket energi man tillför maskinen och hur mycket man tar ifrån den.

Dvs:
- Hur stor värmare har maskinen?
- Hur stor tank har den?
- Hur stor massa och yta har gruppen?
- Hur mycket energi leds bort till att värma koppar.
- Hur välisolerad är den?
- en massa saker jag glömt...:)

Tyvärr får du nog jämföra maskiner och inte maskin koncept om du skall komma någonstans med din frågeställning.
 

theseal

Kaffeterroristen
min Giotto Premium ville ha 45 minuter på sig innan allt var tillräckligt stabilt för att producera kaffe. Timer var lösningen för att få sin morgonfix. Att vakna till att espressomaskinen klickar igång i köket med ett gött fräs-ljud gjorde iaf mig på gott humör.

Min inte-så-lite-mycket kralligare Faema E98 Compact upplever jag som något snabbare, men det har nog med E98-gruppens mer-i-kokaren-integrerade design än E61:a som termiskt sitter en bit från kokaren.

Timer är lösningen för större maskiner om man skall köra dom på morgonen. Alternativet är väl att köra skiten dygnet runt, om man som jag har en bra frånluftsvärmeväxlaranläggning, annars blir det nog riktigt puckat miljömässigt.
 

Large

Well-known member
Även din nuvarande Silvia tar sina modiga 30 minuter på sig innan hon är klar för att kunna leverera sitt bästa.

Jag upplever inte att min Duetto är så mycket långsammare än Silvian ur uppvärmningssynpunkt trots den rejält ökade massan men det är klart att en PID-kontroller snabbare får upp en maskin i stabil arbetstemperatur än en termostat.

Timer är lösningen. Fungerade bra med Silvian och använder den även för Duetton.
 

Mayhem

Well-known member
Giotton som Fiddlerman har tar ca 10 min så är den redo.
Det låter väl optimistiskt. Hur är det räknat, tid från start fram till kokar-lampan slocknar? Även om vattnet kokat upp på den tiden så tar det betydligt längre än så för värmen att sprida sig ut i gruppen och uppnå arbetstemperatur.
 

puttec

Well-known member
Jo förvisso sant! 10 min är optimistiskt trots det så har den levererat mycket bra skott på när jag provat mellan 10-20 min men det är klart ni har rätt att det är längre tider som gäller om det skall riktigt bra.

Min frågeställning när jag undrade över dubbel vs Hx var lite för generell. Jag tänkte om man kunde säga att det var bättre med stor effekt trots stor kokare än som jag fattar det lägre effekt och mindre kokare på en dubbel.

OBH Nordica!?! Fattar inte riktigt! men jag är väl trög här i värmen. Det blir nog timeralternativet!
 

fiddlerman

Well-known member
Det som Puttec säger att det tar 10-15 min att värma kaffet på min Giotto är faktiskt sant. Vi räknar tiden tills tryckmätaren visar 1.5 bar. Visst tar det längre tid innan allting är uppvärmt men jag lovar att ni kan inte dricka den espresson upp o ner utan att det är riktigt obehagligt. Jag har druckit många espresso i mina dagar och lovar att det är sanningen. Tevatten efter 20 minuter är 92°c enligt min termometer.
theseal, jag undrar vad du går efter när du pratar om 45 min. och om det har alltid varit så även när den var ny?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det blir nog timeralternativet!

Ja, för under 50-lappen är det ju en utmärkt idé och lösning för att ha en varm maskin på morgonen. Jag köpte min timer hos Sjö-Classe och med den kan man ju ställa flera till- och frånslag per dag (om jag inte missminner mig) och olika tider för olika veckodagar. :)

//Stefan (som har en dubbelkokare vars bryggrupp blir varm väldigt snabbt; dock aldrig tajmat den)
 

theseal

Kaffeterroristen
theseal, jag undrar vad du går efter när du pratar om 45 min. och om det har alltid varit så även när den var ny?

visst det gick att flusha upp tempen fortare, men gav man fan i maskinen så tog det i mina ögon ca 40-45 minuter innan allt var tillräckligt varmt. Det gick att producera espresso efter 10-12 min, men riktigt bra blev det först när allt var riktigt genomvarmt.
 

Pac

Maskindoktorn
Uppvärmningstid "HX vs dubbelkokare", Fysikaliskt omöjligt att svara på

OK, ja handlar "uppvärmningstiden" inte om att maskinen skall ha uppnått termiskjämvikt så är det väl den personliga toleransen mot kallextraherad espresso som styr.

Min frågeställning när jag undrade över dubbel vs Hx var lite för generell. Jag tänkte om man kunde säga att det var bättre med stor effekt trots stor kokare än som jag fattar det lägre effekt och mindre kokare på en dubbel.

Som jag skrev tidigare i handlar det om fysik och inte hur kokaren/kokarna är arrangerade. När/hur maskinen når termisk jämvikt styrs tex av metoden att föra över värme till gruppen.

Exempelvis är saturated group mer termiskt styv än E61. Så, du måste tyvärr gå betydligt djupare än bara "HX vs dubbelkokare" för att få svar.

Jag tycker inte att det räcker med att kokarlampan släckts. Jag vill gärna att maskinen skall vara i termisk jämvikt även för min morgonlatte så jag kör med timer. :)
 

puttec

Well-known member
Precis!
Det är som när man gör pulvermos med korv. Man lägger ju i korven i mosvattnet när man kokar det. Spar både tid och disk:angry:

Skulle jag välja mellan detta så är koka korvenvarianten rena delikatessen jämfört med att micra gammalt kaffe!
 

theseal

Kaffeterroristen
Jag tycker inte att det räcker med att kokarlampan släckts. Jag vill gärna att maskinen skall vara i termisk jämvikt även för min morgonlatte så jag kör med timer. :)

Absolut är det så, och dessutom brukar första överslängen göra maskinen duktigt varm.

Det får gärna ha varit genomvarmt och stabiliserat sig en stund innan man gör kaffe, iallfall i min bok.
 

Marv

Well-known member
Min La Scala (4.5 L kokare) tar ca 15min för att få upp temperaturen i kokaren. Grupphuvudet däremot är inte uppe i temp förrän efter 45-60 min.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp