Uppgradera bryggkvarn från Wilfa Uniform

Tobbe

Well-known member
Är sugen på att uppgradera mig från Wilfa Uniform. Använder endast till bryggkaffe, pour over och aeropress.
Ska man kanske byta till ssp skivor på wilfan eller satsa på en df64 med ssp skivor.

Tacksam för tips. Gäller att det blir en tydlig förbättring på smaken för det ska vara värt det. Gärna renare tydligare smak på ljusrostat.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Om du inte kommer vilja använda den för espresso skulle jag rekommendera en Fellow Ode med SSP "unimodal v1"/brew om de går att hitta. Antagligen bäst att maila SSP. Hur stor skillnad det är mot "multi-purpose" och 58mm SSP brew som finns till Wilfan är oklart, kan hända att den är ganska liten.

Det blir visserligen billigare att byta skivor i Wilfan, men den verkar inte hantera det helt utan problem: https://coffeechronicler.com/the-wilfa-ssp-burr-hack/

Jag har haft en vanlig Uniform och tycker definitivt att det är en väldigt tydlig skillnad i smaken. Om man är ute efter rena smaker är det inte mycket som kan tävla med SSP brew. Man bör vara medveten om att det kan bli lite för rent, ibland tråkigt och att de kan vara väldigt avslöjande för defekter i bönorna eller rostningen - det gäller att köpa bönor som passar helt enkelt. En liten nackdel med Fellow Ode är att man behöver spreja bönorna med lite vatten.. med det sagt är det kvarnen som jag använder mest.
 
Senast ändrad:

Tobbe

Well-known member
Okej tack för tipset ska kika på den.

Hehe okej menar du att om man kör typ vanligt Arvid Nordkvist kaffe så kanske det smakar sämre?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kaffe som redan smakar bränt tonas ändå ner en hel del, tror att du kan uppleva Arvid Nordkvist och liknande som lite trevligare så länge man håller sig till brygg. Som espresso blir sånt värre med SSP brew, ungefär som att tugga på bönorna.

Men säg att det finns en smak man ogillar, som med många kvarnar döljs bland de andra i mer generisk/odefinierad "kaffe-smak", kan den istället framträda tydligt :rolleyes: Det behöver inte direkt handla om bönor med låg kvalité - ett exempel kan vara tjusiga bönor med någon nymodig jäsning. Ofta fungerar de bra, för att man löper mindre risk att det ska upplevas "för rent" och lite trist, men det kan t.ex. också bli på tok för starka toner från själva jäsningen. Som tur är har man ju andra parametrar som går att ändra, samma bönor kanske smakar inom smärtgränsen bryggt med presskanna istället för V60.

Ju längre jag har använd skivorna desto mindre stör jag mig på svagheterna och jag tycker att fördelarna är fler. Minimal till obefintlig beska och ofta är det ju de trevliga smakerna som blir tydligare. De som står på paketet helt enkelt.
 

Tobbe

Well-known member
Låter gött! Har mejlat spp om de har unimodal v1. Verkar inte finnas att beställa hos någon återförsäljare. Det enda jag hittar är ssp multipurpose rs skivor. Har du provat dem?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej jag har tyvärr inte provat multipurpose. Det är bara den sista lilla delen som skiljer och det sägs att det inte gör särskilt stor skillnad. Men att de ändå finns kvar tyder på att skillnaden är tillräckligt stor för att kunna spela roll. Option-O ligger bakom de modifierade multipurpose men rekommenderar fortfarande originalet om man inte är intresserad av espresso: https://www.option-o.com/faq-lagom-p64 (v1 fungerar jättebra för espresso men är lite större utmaning att ställa in)

..kan man inte få tag på v1 skulle jag ändå gissa att MP är ungefär lika bra val. Det tredje alternativet från SSP är deras 'cast' som skulle vara roligt att prova.


Svårt att veta vad man själv tycker utan att prova alla 3 :LOL: men prioriterar man just rena smaker lär v1 i alla fall ha mest av det. Trevligt att det finns så många alternativ även om det blir lite svårare att välja. Fellows version 2 av sina egna skivor verkar ligga någonstans mellan mer traditionella skivor och SSP men såvitt jag vet får man de inte på köpet med kvarnen än så länge.
 

Tobbe

Well-known member
Fick svar från Ssp att skivorna går beställa via dem för 220 dollar inkl frakt.
Blir dock lite tveksam på vilka jag ska välja. I denna video jämför en unimodal v1 vs multipurpose. Han menar på att v1 är mycket svårare att ställa in och hitta sweet spot. Just den egenskapen är jag inte sugen på för tycker redan att det är en utmaning att hitta rätt malningsgrad när jag brygger manuellt.
Hur upplever du det Jonken?

 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag är ganska säker på att han tänker på espresso där. Det var efter klagomål om svårigheten för det som MP kom till, de lär producera lite mer fines så att man lättare får tillräckligt motstånd ifrån pucken.

Själv har jag inte haft någon svårighet där heller, men det kan bero på att jag använder en espressomaskin med tryckprofilering och kvarn med ~1400RPM (har för mig att tidiga Lagom P64 gick ner ända till 200). Det fungerar t.o.m. bra med Ode trots att den har ganska stora steg (de första klicken motsvarar ungefär 1:2 - 1:3 - turbo - allongé - filter 2.0 för Roboten)

Relativt enkelt att göra Ode steglös om man vill:
...men jag har inte sett behovet. För det mesta står min parkerad på en och samma inställning för pour over (tycker att malningsgrad är en viktigare variabel än tid). Det händer såklart att det är någon böna som t.ex. är lite väl ljusrostad så att man behöver justera ner några klick.

Bälgen i videon är förresten bara nödvändig om man försöker mala för espresso. Men det är svårt att rekommendera. Någonstans runt allongé / filter 2.0 är antagligen lugnt i längden även med ljusrost och det räcker ju för allt annat än espresso och turkiskt.
 
Senast ändrad:

Tobbe

Well-known member
Läst lite att man bör rikta in ssp skivorna i fellow ode med whiteboardpenna och aluminiumfolie . Verkar meckigt. Har ni behövt göra det?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej, just med SSP brew v1 fungerar inte whiteboardpenna heller (inga plana ytor) men det har inte behövts.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp