Undran över bönors struktur

Dante

Well-known member
Kan det vara så att en liten böna som t.ex. Sidamo Ethiopia är mera kompakt och inte skall tampas så hårt som en lite större böna.
Märker att olika kaffesorter har väldigt olika struktur uppbyggnad. Jag mal en sort på samma läge som en annan. Tycker att jag tampar lika men då rinner det för fort eller blir tvärstopp. Försöker att hitta någon generell regel jag kan utgå ifrån eller det kanske inte går.
 

zix

Well-known member
Det finns skillnader mellan bönsorter/ursprung som brukar hålla i sig någorlunda. T.ex. är yirgacheffe berömt för sin tendens att "strypa" espressomaskinen. Man brukar få mala flera steg grövre när man byter från t.ex. colombia till yirg.

Märker du att du kan minska stampkraften så kan du precis lika gärna, till och med ännu hellre, mala grövre. Bäst är att alltid försöka stampa lika hårt och att istället styra malningsgrad.
 

Dante

Well-known member
Tackar för svaret. Ja det blir onekligen en hel del experimenterande så här i början sen Gaggian kom i huset. Jag har hur många sorters kaffe som helst hemma just nu. Senaste är ett par kilo från Monteriva. Ska tänka på det där med att gå upp i malningsgrad.

Sänder en bild på veckans tampers när jag ändå är igång.

Nu skall jag åka till Köpenhamn. Någon som vet något bra kaffehak eller liknande där???
 

brengen

Well-known member
Dante sa:
Sänder en bild på veckans tampers när jag ändå är igång.

Nu skall jag åka till Köpenhamn. Någon som vet något bra kaffehak eller liknande där???

Feta tampers!

Tror världsmästarbaristan Klaus Thomsen (stavas det så?) håller till på ett ställe som heter Estate Coffee. Men jag vet inte om namnet är helt rätt och jag har ingen aning om vart det ligger i Köpenhamn.
 

wesaft

Well-known member
Finns en tråd med tips på bra ställen som pojken_pelle skrivit, sök på köpenhamn är ett bra tips.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp