Tyda rostningsdatum på Zoegas

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jag borde fört bok kanske....?

Jag förstår dig lite, men tycker din inställning är helt fel.

alltså för att förklara vad jag menar ur min synvinkel,
skulle det inte betyda att du då faktiskt tycker att ett snabbkaffe smakar lika mycket kaffe och är lika gott som tex ett bryggt kaffe??

Känns helt förvirrande när man hör någon både hylla och trasha kaffe samtidigt.. o_O

...btw blir inte en egen blandning av mycket fina olika råkaffe sorter automatiskt bra för att dem blandas,
beror ju helt på egenskaperna för bönorna, tex är dem syrliga eller söta osv.

känns lite som att du inte träffat rätt rosstare än, vet reostaren vad den gör,
kommer du känna skilnad, annars är du helt enkelt inte intresserad av kaffe.. :D
 

MrNoOne

Well-known member
Det är inte rostningsdatum, det är datum för packning av kaffet
Inte så stor skillnad, men eftersom dom flesta här lägger väldigt stor vikt vid just rostningsdatum, och inbillar sig att dom kan känna skillnad på kaffe med olika rostningsdatum, så bör infon vara korrekt i alla fall

Detta är det enda jag drog ur denna tråd. Min omtolkning av dina ord är, de flesta "här" lägger stor vikt på rostdatum och inbillar sig kunna känna skillnad? Eh, JA!. Till och med min fru smakar skillnad på när kaffet hemma passerat 3 veckor ifrån rostdatum. Hon brygger bara, hon rör inte min espressomaskin. Bara en sådan enkel sak som att kaffet som stått ett litet tag tappar i arom efter malningen, blir torrare och mer statiskt etc är en generell indikator när kaffet är på "väg utför". Många har ett "bäst före" datum som ligger cirka 5-6 månader efter det är rostat. Själv dricker jag oftast det då det är mellan 4-14 dgr gammalt. Jag "inbillar" inte mig någon smakskillnad, den är klar som dag och natt.
 

tnordl

Well-known member
Hej b_enedict,

det har varit en hel del inlägg som respons på dina inlägg--intressant läsning. Du har den åsikt som du har, som sig bör.

Nyfiken, jobbar du med kaffe för någon av de stora företagen?

När det gäller "Det är inte rostningsdatum, det är datum för packning av kaffet Inte så stor skillnad". Det kan ju vara att de förpackar kaffet samma dag, i så fall sammanfaller det ju bra.

Jag har gjort lite blindtester med föräldrar till min sons kompisar. Inte sagt mitt intresse och gjort espressos medan de väntar på att barnen gör sig klara. Gjort detta under lång tid, faktist sedan min son började skolan (2.5 år sedan). För jag är lite nyfiken på respons. Innan jag började rosta fick jag någon kommentar då och då att det var ju gott. Efter jag börjat rosta, har responsen blivit mycket starkare, jag tror nog att jag alltid fått kommentarer på kaffet--2 har undrat vad jag gjort för det var den bästa kaffe de någonsin druckit. Först då berättar jag mitt intresse. De som fått espresso tidigare förväntar sig att få sig en kopp varje gång de besöker och en del ber att få en till dubbel direkt efter den första.
Tror kanske att det är enklare att känna skillnaden mellan färskt och ganska färsk på espresso gentemot annat

Alltid kul att folk tycker och tänker annorlunda så jag uppskattar dina inlägg även om jag har annan åsikt.

Tomas
 

tnordl

Well-known member
Rostar hemma normallt men hitta denna i affären med rostdatum och blev nyfiken. Bättre än förväntat och färskt. Bra att Arvid Nordquist skriver rost datum :) uploadfromtaptalk1392914367445.jpg
 

svartvest

Well-known member
Wow ett steg framåt för bättre kaffe..heder åt Nordqvist att sätta ut datum. De stora vill inte sätt ut datum för då vem vill ha medvetna kaffedrickare...
 

Forumstatistik

Trådar
14,597
Inlägg
155,233
Medlemmar
19,307
Senaste medlemmen
KlarÖga
Topp