Tryckmätare är bara skit?

BloodyMezzo

Well-known member
Jag blir lite konfunderad. Är i inskolningsfasen på en Isomac Zaffiro som jag faktiskt är nöjd med ännu (förutom att jag önskar att pumpen ville vara tystare). Men jag undrar, man brukar ju ange typ 8-10 bar som idealtryck för espressobryggning. Tryckmätaren på min maskin visar minst 11 bar om kaffet inte ska bli för tunt och tråkigt. Är det mig det är fel på eller kaffet, temperaturen, malningen, tampningen, elnätet, gravitatationen eller klimatet? Vilket tryck brukar era maskiner ange?

Har också hört (av en säljare visserligen) att det är meningslöst att mäta trycket så som det görs i zaffiron. Dyrare maskiner har ju ofta två tryckmätare (en för kokaren och en för bryggruppen antar jag?). Vet inte vilken sorts tryckmätare min maskin har. Eftersom den rör sig även när man använder ångningsfunktionen så tycker jag det verkar logiskt att den inte mäter i bryggruppen, men jag vet inte.
 

mthier

Active member
Hej,

Manometern är inget precisionsinstrument och visar trycket i kokarn. På enkretsiga maskiner ökar trycket vid bryggning men du kan inte gå helt efter manometern - jag hadet det likadant på min gamla maskin. Det är nog bättre att rikta sig efter konstanter som mängd och tid (25ml på 25sek ungefär) men i slutändan är det ffa. smaken som avgör! Huvudsaken är at du är nöjd med kaffet.

MVH,

Mark
 

Forumstatistik

Trådar
14,698
Inlägg
155,881
Medlemmar
19,382
Senaste medlemmen
GbgMalm
Topp