Träna upp sina smaklökar ...

Marv

Well-known member
Hej !

Jag har svårt att uppfatta alla de nyanser av smaker som en del kaffesorter har. Samtidigt har jag svårt att sätta ord på de smaker jag känner.
Hur gör man för att träna upp detta ? Går det att träna upp ?
Alla ni kaffevirtuoser har säkert några bra tipps...
 

niad

Well-known member
Bra tråd, jag tar gärna emot tips på hur man gör sig redo för att kunna känna smak på bästa sätt. Känner t.ex. ibland på morgonen att jag skulle vilja "rensa paletten", dricker vatten innan och det känns väl bra iofs.
 

Marv

Well-known member
:cry:
är det så illa att jag förevigt är förvisad till de förvirrade smaklökarnas land ?
 

Peter

Well-known member
Antagligen.. :)
Jag gick och (mer eller mindre formellt) lärde mig prova vin för många år sedan. De första gångerna saknade jag helt ord för smakerna -- visst jag kände skillnad på vinerna, men det var inte tal om att associera med annat än vin ("Eh, smakar, typ rö'vin. Gott."). Under kurserna hördes dock många ord som alltmer uppgick i min smak-vokabulär: mörka bär, jord/fat, m.fl. och med tiden började faktiskt smakerna krypa fram.

Min teori är att: a) orden definierar smakerna, b) genom att läsa/lyssna/lära sig passande ord kommer smakerna utkristalliseras. Läs recensioner och beskrivningar av olika kaffesorter och -blandningar... jag tror att alla smaklökar går att träna upp.

Vatten och vitt bröd (typ sån'a där franska långsmala saker) är utmärkta för att rensa smaklökarna mellan olika vinsorter. Jag misstänker att de funkar bra för kaffe också.

Själv har jag mycket förvirrade smaklökar. Jag kan inte många ord som beskriver kaffesmaker. Men eftersom det funkade hyffsat att lära dem vinsmaker, skall det väl gå med kaffe också! :)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Lita till egna associationer, tycker du det är en tydlig jordig karaktär i en blandning med mycket robusta så är det så du uttrycker det. De flesta som har provat en del kaffe i sina dagar kan begripa vad du menar.
Var dock noga med att inte blanda ihop "grundsmakerna"! Lär dig var på tungan du hittar beska, syra, sötma, sälta osv. Folk brukar kalla syra för beska (det du känner på sidorna av framdelen av tungan) och då blir det snart svårt att göra sig förstådd 8) (beska känner man långt bak på tungan)
 

Marv

Well-known member
Tack,

Jag får helt enkelt träna. Peter, tack för dina synpunkter, jag skulle tro att likheterna är stora vad gäller att känna smaker mellan kaffe och vid, även om det är olika smaker så handlar det väll om att träna upp sina sinnen.
Provade i våras att späda ut vatten med olika grundsmaker. surt-beskt-sött etc. Syra och beskhet är lätt att blanda ihop.
Tack igen för eran input...
 

Uben

Member
Cheffalo sa:
Lita till egna associationer, tycker du det är en tydlig jordig karaktär i en blandning med mycket robusta så är det så du uttrycker det. De flesta som har provat en del kaffe i sina dagar kan begripa vad du menar.
Var dock noga med att inte blanda ihop "grundsmakerna"! Lär dig var på tungan du hittar beska, syra, sötma, sälta osv. Folk brukar kalla syra för beska (det du känner på sidorna av framdelen av tungan) och då blir det snart svårt att göra sig förstådd 8) (beska känner man långt bak på tungan)

Att tungan är indelad i olika smakzoner är mer eller mindre en myt. Gör en sökning på "tongue map" för mer info.
 

Nickeh

Well-known member
Uben sa:
Cheffalo sa:
Lita till egna associationer, tycker du det är en tydlig jordig karaktär i en blandning med mycket robusta så är det så du uttrycker det. De flesta som har provat en del kaffe i sina dagar kan begripa vad du menar.
Var dock noga med att inte blanda ihop "grundsmakerna"! Lär dig var på tungan du hittar beska, syra, sötma, sälta osv. Folk brukar kalla syra för beska (det du känner på sidorna av framdelen av tungan) och då blir det snart svårt att göra sig förstådd 8) (beska känner man långt bak på tungan)

Att tungan är indelad i olika smakzoner är mer eller mindre en myt. Gör en sökning på "tongue map" för mer info.
Är det inte så att man känner alla smaker på hela tungan men att vissa delar är känsligare mot vissa smaker?

Man känner ju iaf. skillnad om man gör lite experiment så som man fick göra på förskolan.

Om man skall relatera till kaffe så tycker då jag helt klart att bäska upptäcks långt bak på tungan medans syra längs sidorna av tungan. Mycket lättare att känna dessa smaker om man tänker på vart på tungan de bör dyka upp iaf.
 

Marv

Well-known member
Uben sa:
Cheffalo sa:
Lita till egna associationer, tycker du det är en tydlig jordig karaktär i en blandning med mycket robusta så är det så du uttrycker det. De flesta som har provat en del kaffe i sina dagar kan begripa vad du menar.
Var dock noga med att inte blanda ihop "grundsmakerna"! Lär dig var på tungan du hittar beska, syra, sötma, sälta osv. Folk brukar kalla syra för beska (det du känner på sidorna av framdelen av tungan) och då blir det snart svårt att göra sig förstådd 8) (beska känner man långt bak på tungan)

Att tungan är indelad i olika smakzoner är mer eller mindre en myt. Gör en sökning på "tongue map" för mer info.

intressant...skall djupdyka i detta ämne senare...

hittade denna länk som anknyter till ämnet...

http://www.home-barista.com/scaa-sensory-skills-test.html
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp