Tips på bra recept på kokkaffe?

MartinB

Member
Hej.

Finns det någon som kan ge mig ett bra recept på kokkaffe?
Jag har försökt leta lite efter ett bra recept men beskrivningarna är ofta i stil med ”häll i kaffe så att en lemmel kan springa torrskodd” eller ”häll på kaffe tills det liknar ditt favoritfjäll”. Problemet med dessa är ju, förutom att det är sjukt oexakt att det blir väldigt lika mycket kaffe oavsett mängd vatten. Jag har också läst något recept på ”Cowboy Coffee”, som väl är den amerikanska benämningen med 17,5 gram kaffe för 946 ml vatten. Detta känns otroligt runt, men det kanske är korrekt eftersom det sedan kokar i 3-4 minuter?
Är det någon som har ett bra recept på detta?
 

Jonken

Well-known member
Det måste vara något fel på receptet du har läst, det är på tok för lite kaffe. Man kan använda ungefär samma mängd som vanligt, dvs. ungefär någonstans mellan 1:13-17 beroende på preferens (låg ratio rekommenderas ofta för s.k. immersion eftersom det är mer kaffe kvar i sumpen).

Var snäll och koka inte kaffet. Det är missförstånd / okunskap skulle jag säga. Mitt tips är att koka upp vattnet, ta av det från plattan och rör i kaffet. Det behöver inte ens vara särskilt grovmalet, det går bra med ungefär samma malning som det man får i vanligt vakuumpack. Man kan sätta tillbaka på låg värme om man vill och låta det dra i 4 minuter, se bara till att det inte börjar koka. Sen för att slippa sump i koppen kan man antingen röra ner det som flyter till toppen eller skumma av med två skedar som i "koppning". Det viktiga är att det inte finns något kvar som flyter på ytan. Vänta minst 4 minuter till* och häll upp försiktigt, sumpen ligger i botten. Skippa ägg och annat trams. Visst kan man ha en knivsudd salt om det är mörkrost, för att lindra beskan lite (försiktigt, vi pratar om bråkdelen av en procent. Smör kan också vara gott och det har ju en gnutta salt för det mesta, enklare att dosera - kanske en liten klick i varje kopp)

Ovan recept är en variant av
(med skillnaden att det går att värma på kastrullen, blir lite starkare / mustigare när man gör det. Jag föredrar att använda termometer för att vara säker på att det inte går över 96 grader)

*gör inte mycket om man låter det stå längre, men det kan vara bra att hälla upp alla koppar direkt i en rörelse, så att man inte rör upp sumpen genom att vicka kastrullen fram och tillbaka
 
Senast ändrad:

MartinB

Member
Ok, men får man det inte rundare och fylligare om man kokar det? Jag tänker att det är ju ändå skillnad i smak dom gånger jag druckit kokkaffe jämfört med presso.

Denna snubben menar att man ska koka det ordentligt.

Om man nu ska koka det, funkar det med samma mängd kaffe eller blir det tokbäskt då?
 

Jonken

Well-known member
Du får bara ut dåliga smaker av att koka. Det blir skillnad mot presso så länge man värmer.

Den enda stilen där man verkligen behöver koka är s.k. Gulf-kaffe, med halvrostade bönor.

Kan förresten tipsa om vietnamesiskt kaffe om du gillar runt och fylligt. Det färdigmalda är ofta redan blandat med smör/olja/salt, ibland en nypa socker eller kakao.
 
Senast ändrad:

svartvest

Well-known member
Allt kaffe som säger något om lemmel är båg... Men här kommer senaste kokkaffe Vm receptet av Anton Söderman Finland


67,5g coffee(ground for Frensh press on the Wilfa Black Grinder)

-880 g water at 92 celsius

-Ad the coffee to the water in the kokekaffekettle and stir vigorously for 20seconds.

-Put on the lid and let it brew for 4min

-After 4min, lift the kettle and tap hard on the table four times

-Open lid and remove the surface foam with a spoon

-Carefully decant the brew three times (rinse servers in between for excess coffeegrounds)

-Gently serve the coffee into coffeecups of choice

-Enjoy!
 

Jonken

Well-known member
Jag fick en tegelsten "lemmelkaffe" i present kanske förra året. Trist med färdigmalt kaffe när man har massa kvarnar ;).. men det var faktiskt ganska gott för vad det var. Inte helt prisvärt, men bättre än mycket av det vanliga mataffärskaffet..

Inte ens de tycker att man ska koka sitt "kok-kaffe": https://lemmelkaffe.com/pages/om-kokkaffe
 

nept

Well-known member
James Hoffmann brukar säga att omkring 60 gram per liter är bra för exv filterkaffe medan "immersion" kräver kanske 70 gram per liter. Så om du kör 3 dl vatten är det väl lagom med kanske 20 gram kaffe. :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp