Tips ang Gaggia classic...

mrrobban

New member
Tjena..

Precis inhandlat en Gaggia Classic och jag skulle behöva alla möjliga tips för att få fram en perfekt espresso...

Tryck, böna, tid mm

Tacksam för tips!

Mvh Robban
 

Agathorn

Well-known member

Hehe ja det är ett bra tips :)

Annars är väl ett bra riktmärke att mal 16 gram till din dubbelkorg. Tampa med 15 kilos tryck. 6 cl ska rinna på cirka 25 sekunder. Om du får mer än 6 cl så mal finare. Om du får mindre än 6 cl så mal grövre.

Arbeta alltid med en ren maskin!

När du har fått till 6 cl på cirka 25 sekunder kan du laborera loss, men det är en bra start.
 

Viking

Well-known member
Köp ett kaffe med lite robusta i, t ex Espresso Gran Crema. Det GÅR inte att misslyckas med och det är jäkligt gott. Alla coola singlar är överkurs i början.
 

Marv

Well-known member
Håller med om att börja med ett lättjobbat kaffe. Jag tycker att La Bomba är svår att misslyckas med. Om man inte gillar robusta så tycker jag att Johan och Nyström FTO är hyffsat lättjobbad och god.
 

Nickeh

Well-known member
Smaksak om man gillar robusta eller inte men att den är mer förlåtande på något annat än crema tycker jag inte, och mängden crema är inte synonymt med kvalitet i kopp. Men som sagt lättjobbade kaffen kan underlätta, blandingar brukar vara lättare att få bra resultat med.

Mina classic tips är att se till att man får tillräckligt mycket kaffe i filtret, jag får sällan bra espresso när man har ett litet glapp mellan spridarfilter och puck.
När det gäller mjölkskummning så är tempsurf nästan obligatoriskt. Börja skumma innnan lampan börja lysa, på så sätt produceras ny ånga undertiden du ångar och du slipper stå med en massa skum som inte blir tillräckligt fint.

Annar så är det som med alla andra billigare maskiner, prova massor. Gäller att lära sig maskinens små egenheter för stabilitet kan man inte räkna med. Saker som när du börjar brygga i värmecykeln påverkar brygg temp t.ex.
Försök att vara så konsekvent som möjligt, börja alltid brygga på samma tid i cykeln osv.
 

MaZ

Well-known member
Hehe ja det är ett bra tips :)

Annars är väl ett bra riktmärke att mal 16 gram till din dubbelkorg. Tampa med 15 kilos tryck. 6 cl ska rinna på cirka 25 sekunder. Om du får mer än 6 cl så mal finare. Om du får mindre än 6 cl så mal grövre.

Arbeta alltid med en ren maskin!

När du har fått till 6 cl på cirka 25 sekunder kan du laborera loss, men det är en bra start.

15Kg???
Tror inte jag tampar med 2Kg ens till min Classic.

Punkt 1 bör för övrigt lyda: Köp en bra kvarn.
 

Forumstatistik

Trådar
14,694
Inlägg
155,836
Medlemmar
19,379
Senaste medlemmen
oliverp
Topp