Sten bland bönor


FBygden

Active member
Häromdagen råkade jag för första gången ut för en sten bland dyra specialbönor, jag såg den som tur var innan kvarnen.

Vad är er erfarenhet, hur vanlig är det, har ni varit med om detta?

Gör ni någon extra kontroll av bönor för att undvika att förstöra kvarnen?

Vad händer om stenen hamnar i kvarnen? Måste skären bytas eller kan dom klara enstaka stenar?

Blid på stenen:
1D441B42-6315-47F2-A99F-8A6830DFF66C.jpeg
 

Jonken

Well-known member
Stenar, kvistar och annan "foreign matter" som majskorn o dyl. får inte förekomma i det slumpmässiga provet på 350g när bönorna klassificeras för att det ska räknas som specialkaffe. Men det betyder inte att det inte kan finnas någon enstaka i en hel säck, så ja - det händer även bland dyra bönor men är vanligare när man köper sämre kvalitet.

Sen är det inte alltid man verkligen får 'specialkaffe' enligt SCAs regler, många rosterier verkar köra med betydligt mindre strikt definition. Kanske rimligt, eftersom smaken är det viktiga och även bland bra gårdar har jag förstått det som att det kan vara en minoritet av skörden som klarar kraven. Förra året skrev jag om quakers - då medgav rosteriet i fråga att de hade "problem med selekteringen", det kan ju också bli en konsekvens av djupare samarbete med producenter att behöva köpa en del som man annars skulle tackat nej till.

Är det en sten, som du har delat i två?

Gör ni någon extra kontroll av bönor för att undvika att förstöra kvarnen?
Jag enkeldoserar för det mesta och brukar försöka hålla utkik efter stenar, quakers och andra defekter men egentligen borde man kanske lägga ut bönorna i ett lager och sålla lite nogrannare.

Vad händer om stenen hamnar i kvarnen? Måste skären bytas eller kan dom klara enstaka stenar?
Vid ett tillfälle råkade jag lägga tillbaka en sten och fattade först efteråt att jag hade malt den. De kan såklart vara olika hårda men Mazzer Majorn jag hade då lät inte ens annorlunda när stenen pulveriserades. Syntes inga spår på skivorna, så i bästa fall kan man klara sig undan :)
 

FBygden

Active member
Stort tack för riktigt utförligt och intressant svar!
Det stämmer, jag har delat den. Den var ungefär i samma färg och storlek som bönorna så jag tog en billig sax och delade den för att se vad det var, insåg pga motståndet den gav att det var en sten. Dock tycker jag att den ser relativt porös ut inuti.
Jag återmatade till rosteriet som hävdar att enstaka ”lättare” stenar kan slinka igenom avsteningen. Kan förklara att det ändå verkar vara en relativt porös/lätt sten.

Efter att precis köpt en ny och i alla fall för mig dyr kvarn har jag blivit lite nojig och kommer garanterat hålla bättre koll, jag enkeldoserar också så det är ju relativt enkelt att kolla över bönorna
 

Jonken

Well-known member
Lär vara större chans att upptäcka en hård sten i en handdriven kvarn som HG1 - men ja det kan bli dyrt om olyckan är framme.

Två stenar i samma påse hade varit en mycket värre indikation tänker jag.

En video om sortering. Det andra tipset, att sortera ut silverskinn, tycker jag också är värt att prova. Ganska jobbigt att genomföra, men jag kände också skillnad (dvs. mot dubbelmalda bönor med silverskinn).

Också värd en titt:
 

Wilderwein

Well-known member
Det hände mig för ca 1 månad sedan i en påse från Etiopien. Aldrig tidigare hänt mig men som tur är single doserar jag och upptäckte den innan malning. Pratade med personen jag köper mestadels av mitt kaffe ifrån och han menade att det kan hända och att Afrika är lite sämre än Centralamerika på den biten.
 

svartvest

Well-known member
Det hände mer för 10 år sedan att man hittade sten eller lera som bränts i rosten. Vi har fortfarande rosterier som rostar mörkt och som hävdar att det är specialkaffe. (Ja jag sticker ut hakan här.) Nu var det länge sedan, så jag tror det har blivit bättre. Tyvärr så har många rosterier idag inte någon de-stonener efter rostning utan förlitar sig på den kvalite dom köper in.
 

Jay

Well-known member
De flesta seriösa rosterier har stensortering.

Vissa origins, som Indonesien, är mer kända för att ha sten och grenar kvar även i specialkaffe för vikt.

Köper du från amatörrosterier kan du få det, annars är det väldigt ovanligt
 

FBygden

Active member
De flesta seriösa rosterier har stensortering.

Vissa origins, som Indonesien, är mer kända för att ha sten och grenar kvar även i specialkaffe för vikt.

Köper du från amatörrosterier kan du få det, annars är det väldigt ovanligt
Min sten kom i påse från seriöst rosteri med stensortering, så det är tydligen ingen garanti. Men absolut ovanligt, jag har köpt fina bönor under många år och det här var 1:a gången jag upptäckte en sten.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp