Stefan Bönas lilla kaffesafari i Örebro

Stefan Böna

Mr Microtext
Stefan Bönas lilla kaffesafari i Örebro (uppdaterad 080313)

Notera att detta är mina högst personliga betraktelser. När jag dricker en espresso, så finns parametrar som miljö, bemötande och pris med i bedömningen, även om jag inte talar om dem. Sedan kan det ju hända att personalen hade en bra/dålig dag just när jag var där. Detta gäller dock inte BaraVara och Il Cappucino, där jag varit fler gånger och aldrig blivit besviken. Men, sedan är det ju som talesättet säger: "First impressions last..."

Följande står att läsa i inledningen till en bok (Espressoboken av Matts Johansson och Petter Bjerke) jag nyss fått låna:

"Bakom ångan från det napoletanska vattenbadet skymtar vi baristan vid en mycket gammal espressomaskin med leva-spakar i stället för modernare knappar. Vi säger kort de magiska orden: Un caffè, per favore. Nyfiket följer vi hans rörelser och teknik när han dunkar sumpen ur filterhållaren, fyller på med ett mycket mörkrostat kaffe, pressar det hårt i filterhållaren och drar i spaken på den slitna maskinen. Kaffet rinner oerhört sakta, skruvar sig ned i koppen, och efter drygt trettio sekunder rycker han bort kopparna och dunkar ned dem på bardisken - Prego! säger han kort (varsågod)."

Citatet ovan får sätta formen på denna lilla kaffesafari i Örebros kafédjungel. Det är lördag förmiddag och jag har en stund för mig själv. I en annan tråd fick jag rådet att gå till ett bra kafé för att smaka hur en "riktig" espresso ska smaka; d v s en kopp extraherad av en erfaren barista (eller liknande). Så, tänkte jag, varför inte ta en liten safari och kolla läget och smakerna?

De ställen jag besökte är - i tur och ordning - följande:

Il Cappuccino: Antonio, som äger stället, säger att han aldrig stänger av sin maskin. Att dessutom PFn sitter i maskinen gör ju inte förväntningarna mindre. Färskmalet Kimbo i filtret och en 25 sekunder lång extraktion (uppskattat) senare står det en fantastisk skapelse framför mig på disken. Det smakar ljuvligt. Precis så där krämigt och smakrikt som jag börjar få till hemma. Bara tummen upp för detta lilla hak som dessutom har fantastisk mat (det var även här jag fick låna boken).

BaraVara: Enligt Richard på J&N så har BaraVara en egen blandning (Con Calma) levererad från just J&N. Ett dubbelskott beställdes och efter vad som kändes som väldigt lång tid serveras jag en härligt doftande och lika härlig tigrerad uppenbarelse. Kaffet var smakrikt, mycket smakrikt. Nu är jag så långt ifrån kaffeprovning som man kan komma, men nog fanns det en ganska tydlig syrlighet (Yirgacheffe?) i kaffet. Gott var det i alla fall! Ska nog ta och köpa lite bönor där vid tillfälle! Definitivt tummen upp! Enda minuset är layouten på stället; det är för trångt i entrén!

Än så länge hålls ju fanan högt och lika högt är - vid det här laget - ribban satt. Därför är det ju lite ledsamt att behöva säga att det bara gick utför efter detta...

Choclate & Coffee House by Anton: I en annan tråd om Örebros fik, skriver Tobias om ett kort-kort besök till detta ställe. Det inlägget triggade min nyfikenhet, eftersom jag - i likhet med honom - tilltalades av looken. PFn låg prydligt uppradade på droppbrickan. När jag frågade lite snällt om varför fick jag till svar att det var så hon fått lära sig. Dessutom fastnade det ju bara en massa gammalt kaffe i bryggruppen om man alltid har PF isatta... Rengöring, någon? Av vem hon lärt sig detta, kan man ju undra och jag påpekade att det är värmen man är ute efter. För döva öron dock, misstänker jag. Nåja, en espresso fick det bli, men vad gör hon? Hon plockar upp ett PF från hyllan under kaffemaskinen! Mina förväntningar gick således till botten snabbare än ett blysänke på en metrev. Det sista lilla hoppet lämnade mig när jag serverades en fesljummen kopp med ett lika fesljummet smaklöst innehåll. De kanske har annat som är gott och bra här, men låt bli kaffet är min rekommendation! Give it a miss - tummen klart och tydligt pekande nedåt! Kan någon rädda mina smaklökar, snälla!

Som ps kan jag tillägga att även L'espresso en bit därifrån hade sina PF uppradade på droppbrickan. Hur deras espresso smakar får bli ett senare aber.

Kaffe & Pralin: En liten ständig bubblare har detta varit. Några kilo kaffe och praliner har följt med hem härifrån genom åren. Tidigare hade de en Isomac-maskin, men denna är sedan ett tag utbytt mot Nespresso. Inte mycket att orda. Smaken var det inget fel på direkt, men värmen saknades och även om kaffet, som sagt var, smakade OK, så var blev det bara en so-so upplevelse. Pistagepralinen var godare. Jag skulle nog inte ge dem varken tummen upp eller ned; deras geschäft är ju choklad och lösviktskaffe och det kan de.

Franz: Detta ställe har dykt upp och gillas av vissa och ogillas av andra. Det roliga - tycker jag - är att de har en Rancilio Epoca! Vad tjejen i kassan/vid maskinen sysslade med har jag idock ngen aning om... PFt på droppbrickan och filterfyllning/tampning som resulterade i att kaffet droppade fram. Dessutom ojämnt. Så vad gör hon? Jo, hon flyttar den koppen från en spout till den andra för att fylla upp den. Resultatet? Ungefär som jag fick till det hemma tidigare. Det smakar samma oavsett böna om ni förstår hur jag menar: platt och smaklöst... Roligt koncept, men inget som får mig att vända tummen uppåt direkt...

Vi det här laget var jag inne på att gå förbi BaraVara igen för att trösta smaklökarna, men det var sedvanligt mycket folk i kön, så det blev vidare hemåt istället... På väg dit - hem alltså - slog det mig bara att Farbror Melkers varit utan mitt besök länge. Detta var min favvo innan jag flyttade till Örebro och var här mer eller mindre bara på helgerna. Sagt och gjort: en sista espresso på

Farbror Melkers: Ja, detta kanske var ett bra ställe en gång i världen, men detta är historia uppenbarligen. En totalt platt och smaklös espresso innehållande tillräckligt med vatten för att få en Americano att verka utspädd... Trist avslutning på safarin och återigen en konkret tumme pekande nedåt...

L'Espresso: Detta etablissemang hade fortfarande sina PF uppradade på droppbrickan. Nu kom jag dessutom relativt sent, så det torde ha gjorts ett par skott redan innan jag kom. Smakmässigt var det väl ingen direkt hit, men ej heller något direkt bottennapp. Jag skulle vilja placera L'Espresso på en hedersam tredjeplats än så länge.

Espresson hade en liten beska som inte kom från rostningen, så extraktionen verkar inte vara helt hundra. Dessutom saknades värmen på samma sätt som hos Choclate & Coffee House by Anton. Det blir inte riktigt rätt om inte värmen finns med som en parameter (sedan behöver ju inte densamma vara av tungskållande karaktär)...

Gröna Grodan: I det gamla hamncaféet inhyses nu, sedan ett par månader, Gröna Grodan. Ett ställe för barnfamiljer och andra med en lekgrotta i nedervåningen. En stor salladsbar och italiensk glass finns bl a att tillgå.

Givetvis serveras även kaffe av italiensk härkomst. Makinen är en tregrupps Queen och kaffet Zoegas Espresso. PFn sitter allesammans tryggt fastsatta i brygghuvudena, så värmen bör således vara säkrad. Första skottet ur enkelhandtaget droppar fram och en ny dubbel hinns med innan den enkla är klar (givetvis är både jag och killen bakom disken medvetna om att den enkla gått åt fanders; jag tror att den fick gå bara för skojs skull om jag uttrycker mig så)... Att killen bakom disken sedan helt klart verkade veta en del om kaffe, gjorde ju inte saken sämre. Finns möjlighet till några kafferelaterade ord med baristan förhöjer detta upplevelsen av espressonjutningen, tycker jag!

Nåväl, frånsett att det var en tungskållare, så var det definitivt inget fel på smaken och trots att jag beställde en enkel så fick jag en dubbel (betalade för en enkel; det är service det). Denna dubbel hade en del blondning, varpå baristan utan egentlig anledning gjorde en till (utan blondning), som han bjöd på. Kundservice: bra jobbat och plus i kanten!

Smakmässigt skiljde det inte så särdeles mycket mellan de två dubbla. Kanske kunde det anas en aning överextraktion från den första dubbeln, men i det hela stora var smaken homogen. Fortsätter de såhär så lägger jag till dem på min lista över ställes som kan leverera espresso! :D

Och den enkla? Visst, det går att, med gott resultat, misshandla vissa blandningar. Zoegas Espresso är inte en av dessa blandningar! Odrickbart, men helt oklanderbart. Ibland blir det fel och tummen upp för dem som utan omsvep erkänner detta!

Så vad blir då konklusionen av detta? Det finns ju onekligen ett antal ställen till i stan med omnejd, vilka jag ännu ej har testat, men hittills skulle jag vilja lägga till tre publika ställen till till Joakims "lista": Il Cappuccino, Java och Gröna Grodan.

Det kanske är tur för kafeinnehavare med espressomaskiner att det inte är körkort på maskinerna (vilket kanske skulle behövas i förekommande fall) och att gemene man inte känner någon skillnad på espresso och espresso (för så måste det väl vara eftersom kaféerna tillåts servera undermåliga diton?). Annars skulle det nog bli en hel del kafémaskiner till salu...

//Stefan (som är lite lätt konstig i magen efter all - undermålig - espresso)
 

Conny Hysén

Active member
Utomlands vet man det mesta om espresso, men den smakar inget vidare.
I Örebro vet man nästan inget om espresso, men den smakar underbart. ;)
 

treefinger

Well-known member
Har inte hunnit läsa allt då jag är lite stressad o ska ut, men vilket härligt initiativ att ge sig på så många ställen och recensera lite, även om det kanske i vissa fall kan vara lite känsligt.

heads up.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Känsligt eller ej. Mina små reflektioner är inte tänkta som något annat än just det. Om någon tar illa vid sig är detta inte på långa vägar min mening och ska - i sådana fall - ses endast som konstruktiv kritik. Märk väl att jag inte sablar ner ställena; jag bara påpekar vissa - som jag ser det - tillkortakommanden.

Det om det. Kul att någon finner mina nedkastade ord intressanta! :D

//Stefan (som hoppas att alla ställen med espressoutskänkning så småningom kommer att leverera med eller utan sin hjälp)
 

Joakim

Well-known member
Jag har provat både latte och cappuccino på Gröna Grodan, båda riktigt dåliga... Extrationen gick runt 10-15 sekunder (ungefär, räknade 101, 102, 103...) och mjölken var blaskig med fullt av stora bubblor...Men de kanske har blivit bättre?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Kanske beror på vem som rattar maskinen? Jag har läst en annan tråd vilken inte höjde GG till skyarna...

Jag kan inte säga att jag hade något att anmärka på de två dubbelskotten jag serverades. Visst, det är godare hos Antonio och hos BaraVara, men jämfört med de andra jag besökt ligger GG på en hedervärd tredje plats.

Man får ju hoppas att det fortsätter så!

//Stefan (som inte kan annat än hålla tummarna för en generell förbättring av espressokvalitén i Sverige)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Addendum: Java (080313)

Java: Alla barnvagnsdragande föräldrars favoritfik har detta varit. Kanske är det det fortfarande, vad vet jag? Det syntes inte direkt några barnvagnar när jag slank in där. Inga småbarn heller för den delen. Kanske har klientelet bytts sedan jag var där senast? Nåja, Brasilian de har skulle nu få bekänna färg. Som bekant kan det bli riktigt dåligt trots bra maskiner, så det fanns inga direkta förväntningar. När sedan killen bakom disken direkt förstår vad jag vill ha - en enkel espresso, gärna kort - ingen Lungo, tack - så höjs ju förväntningen ett par snäpp. "Du vet, man tittar på espresson, å när den börjar ändra färg så stänger man av", säger han och upp hoppar förväntningarna ytterligare. kunskap om bönblandningen i kvarnen gör ju också sitt till. Ska detta bli den nya trean på listan? Eller vilken plats blir det? Kanske rent av petar ner BaraVara eller Il Cappucino? Spänningen stiger!

Efter en stund - som kändes tillräckligt lång - får jag en kopp där mängden omedelbart Säger mig att det inte handlar om en lungo. Kanske är den inte ristretto, men, men...

Under slutskedet av min förra sejour (bortsett Gröna Grodan) så funderade jag på att ta en sväng förbi Java för att, om möjligt, rädda mina då misshandlade smaklökar. Jag gjorde inte det då. Jag borde ha gjort det då...

Det blir ingen placering i topp två för Java, men helt klart en tredje plats. Gröna Grodan får se sig besegrade av Java. Onekligen finns det åtminstonde fyra ställen i stan som kan leverera! Happy, happy, joy, joy!


//Stefan
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag har ju några ställen kvar i Örebro... :)

Däremot låter ju "Kräm" väldigt trevligt. Tänkte faktiskt på det idag på BaraVara: den superkorta dubbeln var precis som kräm på tungan! MUMMA!!! :D

//Stefan (som funderar på att kanske börja blogga om kaffe han också)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Fortsätter - om det blir mer - på min blog istället...

//Stefan (som ska försöka blogga lite mer frekvent denna gång; blev inte så mycket sist)
 

Mattis_Fika

New member
Du borde definitivt testa Franz Kyckling och Curry mackor, riktigt goda i min åsikt och då så går jag Hotel och Restaurant.
Min personliga anledning till att gilla Franz är att det aldrig är mycket folk där, jag är stammis med stort "S".
Vi kan sitta där i 4-5 timmar på ett par koppar kaffe, nån macka och några godbitar såsom Kladdkaka, Cheescake eller Snickerstårtan!

Sen är Franz ett ställe där de för en gångs skull har BRA musik.
Såsom Sigur Ros, Patrick Wolf, Radiohead, The Fray med flera.

Du träffade nog på tjejen som jobbade där förr, killen som äger och jobbar där mest heter Aaron och är en trevlig kille som faktiskt brukar göra en helt ok Espresso.


Må kaffebönan vara med dig // Mattis L
 

Stefan Böna

Mr Microtext
-> Mattis_Fika: Du får betänka nu att jag endast provar espresson. Visserligen gillar jag inte curry, men det som finns i diskarna ser mumsigt ut! Nåja, jag skriver här om mina upplevelser vid besök två. En något redigerad version finns på min blogg.

När jag kommer dit, så står det en - enligt egen utsago - snabbinhoppare. Han förklarade att han inte ville röra Rancilion Epocan eftersom han inte kunde med den och han ville hellre sälja en bra espresso än en usel. Jag fick komma tillbaks om 30 minuter, då Aaron (som kan maskinen bäst) skulle vara tillbaks. Detta är ett riktigt hedervärt uppförande!

Sagt och gjort, så tar jag en runda på stan och återvänder efter dryga halvtimmen. Aaron står bakom disken och han får göra mig en enkel. I kvarnen visar det sig att det finns J&Ns FTO och det borgar ju för en trevlig upplevelse.

Malning, tampning och en vansinnigt lång extraktion senare får jag min kopp. Den verkar vara lite luongo och uppvisar lite blondning. Det som landar i min mun smakar OK, men är blaskigt till tusen. Det smakar som jag kan tänka mig att en americano gör. Utspätt... :(

Aaron är medveten om att det rinner bedrövligt långsamt, men visar inga tecken på intresse, när jag föreslår vad man skulle kunna göra. Det fanns ingen kö bakom mig och inga beställningar som låg och väntade vad jag kunde se. Jag kan bara dra slutsatsen att han antagligen inte var ett dugg intresserad av mina råd. Synd. De har bra kaffe, en fin maskin (som körs på frihand: plus i kanten) och en bra kvarn. Med lite engagemang, skulle det kunna bli hur bra som helst!

Tyvärr, alltså, men jag är inte impad: Må kaffebönan vara med Franz... :blush:

//Stefan (som hoppas att Aaron et al trimmar in och tränar på maskinerna eftersom det behövs fler som kan leverera)
 

Mattis_Fika

New member
-> Mattis_Fika: - FÖREGÅENDE TEXT-


Jag såg dig allt! Jag var killen med rakat huvud och långärmad tröja som bad om ett vattenglas!

Synd synd, de espressos jag fått i mig där är visserligen inte många(5-10 ca) och är inte den vanaste att dricka espresso heller, dock så har de jag smakat vart helt okay.

Men du kan ju inte hetsdricka din espresso ståendes, måste ju ta plats i någon utav Franz sköna soffor och slappna av! :)

Får man fråga vad herr'n har som favorit espresso-makare i örebro?

Må kaffebönan se över oss alla, och ledsaga oss genom ondhet.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Synd att jag inte visste hur du såg ut! Tänkte tanken när jag gick in där att du kanske skulle vara där... :lol:

Dricker du, förresten, espresso i Italien och vill sitta ned får du betala extra! En espresso intages, med fördel, på stående fot. Gärna (för min del) under ett litet kaffesamtal med baristan! :D

Den allra bästa espresson i stan står Matteus på BaraVara för. Jag står, förresten, där också... Tar (nästan) alltid mina shots på stående fot.

Sedan, en sak som kanske är viktig i sammanhanget: min lägstanivå för att godkänna ett ställe, är att jag tycker att det var OK att betala den där selman för espresson... Och det kände jag nog idag... Det finns många därute som är sämre (mycket sämre) än Franz! :)

//Stefan (som nog blivit lite kräsen med tiden, visst, men som kan njuta en cuppa ute ändå)
 

Mattis_Fika

New member
Så man kan klassificera dig som en stående Espressodrickare? : D
Intressant det där med Italien faktiskt, alltid viljat åka dit. Men är ju ung fortfarande!

Aaron är en väldigt kille som är social i de flesta fall jag talat med han, hoppas man får se dig oftare där!

Lycka till med Espresso-testandet! Ska själv gå och försöka få tag på en kopp Espresso på BaraVara så jag får lite mera kunskap om det, nån dag kanske vi kan jämnföra maskiner även! ;)
Fast jag ska då intaga min på sittande bakdel med en bra bok, enligt mig det bästa sättet att uppleva någonting gott och med bra musik såsom Sigur Ros.

Hoj hoj, gott fikande!
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp