basiecally
Well-known member
Hej!
Byggde ju en flow control till min Isomac Mondiale för ett tag sen. Innan dess labbade jag en del med att ställa ner OPVn i det för att brygga på 6 bar ist för 9. Idén var att jag gärna gör mjölkbaserade drycker på lite högre tryck för att en del av det lite "hårdare" smakerna ska skära igenom mjölken. Blir lätt lite väl snällt med 6barsespresso för cappucino tycker jag. Dock orkar jag inte ställa om OPVn för varje typ av dryck jag vill göra, därav flow controlen.
Men sen har jag börja fundera. Dels eftersom jag tycker det har varit svårt att parera med flödeskontrollen. Fönstret där jag kan påverka bryggtrycket i starten handlar om en halv sekund eller så. Jag ser bryggtrycket i gruppen stiga till 2 bar under pre-infusionen och sen klättra ganska raskt uppåt nio. Ofta får jag nästan strypa av flödet helt i några sekunder för att det ska stanna vid 6 bar. Sen kan jag smyga upp ventilen och till sist ha ett ganska ordentligt flöde mot slutet av bryggningen. Summan av ovanstående är att det har varit svårt att vara träffsäker med att ställa flödet så att trycket blir det jag vill ha. Sen blir ofta pre-infusionerna väldigt långa om jag börjar på ett lägre flöde genom gruppen, för att inte tala om kylningsflusharna. Där brukar jag oftast öppna till fullt blås för att det ska sluta stötkoka i gruppen.
Jag inser ju på något plan att samma sak händer vid OPVn, att flödet styrs om så att om trycket mot gruppen överstiger 9 bar (eller 6 bar om jag ställer ner den) så kommer flödet istället styras om till en annan del av maskinen än just gruppen. Så flödet kommer minska på samma sätt. Men frågan är egentligen vad som ger bäst resultat. Blir det verkligen samma effekt? Tryck och flöde är ju beroende av varandra och i det ena fallet så reglerar jag trycket, och i det andra flödet. Är i valet och kvalet om jag ändå ska ställa ner min OPV igen mtp att jag sällan lyckas stoppa tryckökningen innan den är uppe i 6 bar. Jag kan ju som sagt dra ner ordentligt i samband med att jag ser nålen klättra mot 8-9 men då kanske det är för sent?
En följdfråga blir ju också hur relevant det är för smaken att trycket under en kort del av bryggningen stiger till 8-9 bar för att sen halka ner åt 6 för majoriteten. Räcker det med att det ens för ett ögonblick är uppe och snuddar vid 9 för att det ska smaka skarpare? Eller är det mer en genomsnittsgrej?
Byggde ju en flow control till min Isomac Mondiale för ett tag sen. Innan dess labbade jag en del med att ställa ner OPVn i det för att brygga på 6 bar ist för 9. Idén var att jag gärna gör mjölkbaserade drycker på lite högre tryck för att en del av det lite "hårdare" smakerna ska skära igenom mjölken. Blir lätt lite väl snällt med 6barsespresso för cappucino tycker jag. Dock orkar jag inte ställa om OPVn för varje typ av dryck jag vill göra, därav flow controlen.
Men sen har jag börja fundera. Dels eftersom jag tycker det har varit svårt att parera med flödeskontrollen. Fönstret där jag kan påverka bryggtrycket i starten handlar om en halv sekund eller så. Jag ser bryggtrycket i gruppen stiga till 2 bar under pre-infusionen och sen klättra ganska raskt uppåt nio. Ofta får jag nästan strypa av flödet helt i några sekunder för att det ska stanna vid 6 bar. Sen kan jag smyga upp ventilen och till sist ha ett ganska ordentligt flöde mot slutet av bryggningen. Summan av ovanstående är att det har varit svårt att vara träffsäker med att ställa flödet så att trycket blir det jag vill ha. Sen blir ofta pre-infusionerna väldigt långa om jag börjar på ett lägre flöde genom gruppen, för att inte tala om kylningsflusharna. Där brukar jag oftast öppna till fullt blås för att det ska sluta stötkoka i gruppen.
Jag inser ju på något plan att samma sak händer vid OPVn, att flödet styrs om så att om trycket mot gruppen överstiger 9 bar (eller 6 bar om jag ställer ner den) så kommer flödet istället styras om till en annan del av maskinen än just gruppen. Så flödet kommer minska på samma sätt. Men frågan är egentligen vad som ger bäst resultat. Blir det verkligen samma effekt? Tryck och flöde är ju beroende av varandra och i det ena fallet så reglerar jag trycket, och i det andra flödet. Är i valet och kvalet om jag ändå ska ställa ner min OPV igen mtp att jag sällan lyckas stoppa tryckökningen innan den är uppe i 6 bar. Jag kan ju som sagt dra ner ordentligt i samband med att jag ser nålen klättra mot 8-9 men då kanske det är för sent?
En följdfråga blir ju också hur relevant det är för smaken att trycket under en kort del av bryggningen stiger till 8-9 bar för att sen halka ner åt 6 för majoriteten. Räcker det med att det ens för ett ögonblick är uppe och snuddar vid 9 för att det ska smaka skarpare? Eller är det mer en genomsnittsgrej?