Ställa OPV vs. flow control för espresso


basiecally

Well-known member
Hej!

Byggde ju en flow control till min Isomac Mondiale för ett tag sen. Innan dess labbade jag en del med att ställa ner OPVn i det för att brygga på 6 bar ist för 9. Idén var att jag gärna gör mjölkbaserade drycker på lite högre tryck för att en del av det lite "hårdare" smakerna ska skära igenom mjölken. Blir lätt lite väl snällt med 6barsespresso för cappucino tycker jag. Dock orkar jag inte ställa om OPVn för varje typ av dryck jag vill göra, därav flow controlen.

Men sen har jag börja fundera. Dels eftersom jag tycker det har varit svårt att parera med flödeskontrollen. Fönstret där jag kan påverka bryggtrycket i starten handlar om en halv sekund eller så. Jag ser bryggtrycket i gruppen stiga till 2 bar under pre-infusionen och sen klättra ganska raskt uppåt nio. Ofta får jag nästan strypa av flödet helt i några sekunder för att det ska stanna vid 6 bar. Sen kan jag smyga upp ventilen och till sist ha ett ganska ordentligt flöde mot slutet av bryggningen. Summan av ovanstående är att det har varit svårt att vara träffsäker med att ställa flödet så att trycket blir det jag vill ha. Sen blir ofta pre-infusionerna väldigt långa om jag börjar på ett lägre flöde genom gruppen, för att inte tala om kylningsflusharna. Där brukar jag oftast öppna till fullt blås för att det ska sluta stötkoka i gruppen.

Jag inser ju på något plan att samma sak händer vid OPVn, att flödet styrs om så att om trycket mot gruppen överstiger 9 bar (eller 6 bar om jag ställer ner den) så kommer flödet istället styras om till en annan del av maskinen än just gruppen. Så flödet kommer minska på samma sätt. Men frågan är egentligen vad som ger bäst resultat. Blir det verkligen samma effekt? Tryck och flöde är ju beroende av varandra och i det ena fallet så reglerar jag trycket, och i det andra flödet. Är i valet och kvalet om jag ändå ska ställa ner min OPV igen mtp att jag sällan lyckas stoppa tryckökningen innan den är uppe i 6 bar. Jag kan ju som sagt dra ner ordentligt i samband med att jag ser nålen klättra mot 8-9 men då kanske det är för sent?

En följdfråga blir ju också hur relevant det är för smaken att trycket under en kort del av bryggningen stiger till 8-9 bar för att sen halka ner åt 6 för majoriteten. Räcker det med att det ens för ett ögonblick är uppe och snuddar vid 9 för att det ska smaka skarpare? Eller är det mer en genomsnittsgrej?
 

Jonken

Well-known member
Har du bytt till starkare fjäder i gruppens nedre ventil (som påverkar E61 inbyggda pre-infusion)?

Hur blir det om du stryper/minskar flödet redan vid 2 bar och väntar på att det börjar droppa ur portafiltret, för att sen försiktigt höja till det önskade trycket?
 

basiecally

Well-known member
Blev helt klart lättare att hålla ett lägre tryck genom att strypa åt redan under pre-infusionen! Tack för det Jonken! Smaken blev även bättre och flödet jämnare med mindre kanalbildning tycker jag.

Någon annan som har labbat med både att ställa OPV och flödeskontroll? På samma maskin till och med? Vad är era erfarenheter?
 

basiecally

Well-known member
Tänker mig att det nog är just för kanalbildningens skull som det borde vara värdefullt att undvika att man nånsin kommer upp i mer än sitt avsedda maxtryck. Har en kanal bildats så stängs den ju inte igen, även om man sänker trycket.
 

Jonken

Well-known member
Det finns en teori om att kanaler kan läka när man sänker trycket - så det är populärt att emulera en fjäderdriven spakmaskin och gradvis låta det sjunka efter man nått maximalt önskat tryck - dvs. inte bara för flödets skull.

Räcker det med att det ens för ett ögonblick är uppe och snuddar vid 9 för att det ska smaka skarpare?
Jag tror egentligen att det inte gör så mycket i sig.. men det kan möjligtvis påverka hur mycket motstånd du får från pucken.

Blir det verkligen samma effekt?
Nja. Och vill du sätta en hård gräns är OPVn rätt ställe att göra det, så länge justerutrymmet finns. Men flödeskontrollen har ju fördelen att den är dynamisk. Kanske är det trevligt att prova 8 bar nästa skott? Tycker att ditt resonemang om mjölkdrycker håller, eller säg att du har lite mörkare bönor ibland.
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp