Ställa in kvarn med elektrisk timer

Klingberg

Active member
Hej!
Har precis skaffat en Macap M4D och ska ställa in den. I vilken ände börjar ni? Jag har börjat med att ställa in malningsgraden först, väger upp till 20 gram och brygger sen och klockar tiden för espresson. Jag tänkte börja i den ordningen och försöka ställa in tiden på kvarnen när jag blivit hyggligt nöjd med malningsgraden.

Gör jag rätt eller finns det bättre och enklare sätt? Det blir ju en hel del spill i början men det kanske man bara får leva med??

Jag söker alltså efter tips på hur man ställer in en kvarn som har timer.
 

Cykelmartin

Well-known member
Jag har lite samma problem med min Mahlkönig varit home. Hittills har jag mest styrt tiden manuellt pga att de olika bönor jag haft krävt olika malningsgrader. Så jag antar att man bör använda samma typ av bönor för att ha störst nytta av timerfunktionen!?
Behöver också lite tips och råd i den här frågan
 

MrNoOne

Well-known member
De jag pratat med kör sällan eller aldrig sina kvarnar med elektrisk timer utan maler on-demand eller i manuellt läge. Dessa kvarnar har ju oftast ingen dosator utan kaffet mals rätt ner i portafiltret. För lite måste kompenseras manuellt och för mycket blir spill som måste slängas. Anledningen till att de undviker sin timer är att man ska ställa in kvarnen efter olika bönor/malgrad och helst med olika längder under dagen för att kompensera för skillnader i temperatur och luftfuktighet. Detta leder till mer spill och ett evigt omkonfigurerande vilket skapar mer irritation än hjälp.

Själv valde jag en dosator istället för elektrisk timer på grund av detta. Nu maler jag så mycket kaffe som jag uppskattar jag kommer behöva för de skott som ska dras, portionerar ner kaffet och stryker på samma sätt överflödet tillbaka i dosatorn. På så sätt blir skillnaden i mängd minimal, och det minskar även spillet av överflödigt kaffe.
 

hne

Well-known member
Jag har nyligen gått över till att dosera på tid eftersom det gör det lättare för min fru att göra espresso fast hon inte är hemma föräldraledig med kvarnen hela dagarna. Jag ställer in malgrad med några bönor med ett pinch test, tömmer kvarnen och tar tid på tid lång tid en viss vikt tar att mala. Därefter ställer jag timern, fyller hoppern och gör 2-3 justeringsskott. Åtminstone andra skottet brukar till nöds funka som latte.
 

Coriander

Well-known member
Jag har en Quamar m80E, och kör alltid med timer. Jag utgick från grovleken på malningen från den gamla kvarnen. Sen malde jag och justerade efter hand med lite kaffe i taget. Därefter ställde jag tiden till filtret var lagom fullt. Sen var det bara att finjustera tid/malningsgrad till jag hade bra extraktion och god smak. Man får vara vask på utrymmet mellan kvarnhus och tratt då kaffet brukar sätta sig där. Det påverkar ju mängden kaffe som kommer ner i pf.
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,572
Senaste medlemmen
jh
Topp