Spontan-beställde Wilfa uniform - Varför använda egen kvarn?


Morgonpigg

New member
Jag kör med airopress och har gjort i många år.

Mitt favorit kaffe är Lavazza Rosa som jag köper färdigmalt.

Jag brukar köra ungefär 18g kaffe på ca 75g vatten. Låter stå någon minut innan jag pressar. Det blir en något ”espresso liknade” sörja som jag gillar att dricka ett par ggr/dagen.

Nu hittade jag ett bra pris på Wilfa Uniform som jag beställde.

Kommer jag märka skillnad på egen mald kaffe? Vad mer kan jag göra med en airopress och en kaffekvarn?

Jag frågar eftersom jag fortfarande har möjlighet att skicka tillbaka apparaten.
 

Jonken

Well-known member
Skulle säga att man märker lite mindre skillnad med Lavazza Rossa och andra hårt rostade italienska blandningar med robusta i, som delvis är designade för att stå sig lite bättre. Men fråga dig om du brukar märka någon skillnad när du precis öppnat en burk färdigmalet mot några dagar senare. Maler du själv kommer det bli mer aromatiskt än den där nyöppnade burken, så länge du köpt relativt färska bönor att mala.

Med det sagt tycker jag personligen inte att Uniform är särskilt bra valuta för pengarna.. lite beroende på vad du fick ge för den.

En schysst sak du kan göra med aeropress och egen kvarn är ordentlig fauxspresso, dvs. något som får ungefär samma styrka som espresso och påminner tillräckligt mycket om smaken blandat med mjölk/socker - mycket närmare än moka. Det bygger på att röra runt hela den där minuten innan du pressar. Blir lite smidigare om du lägger till en Fellow Prismo, men grundkravet är en kvarn som kan mala fint nog (ditt färdigmalda är för grovt). Uniform kan komma kalibrerad tillräckligt fint från fabrik men man kan behöva mecka en del få att justera ner själv.

För espresso-liknande användning skulle jag rekommenderat Kinu M47 Phoenix istället, mycket bättre valuta för pengarna och för såpass mörkrostade bönor är det inte det minsta jobbigt att mala, går snarare lite smidigare skulle jag säga.
 
Senast ändrad:

Morgonpigg

New member
Tack för svaret!

Jag skulle inte säga att jag märker så mycket skillnad på en nyöppnad förpackning som en förpackning som har varit öppnad ett par dagar.

Men det skulle delvis kunna bero på att jag vet med mig att jag behöver min dos av kaffe på morgonen oavsett. Däremot så vill jag ha min Lavazza tillagad med min aeropress på det sättet som jag gör den för att bli nöjd.

Idéen med att beställa kaffekvarnen var att kunna höja nivån på kaffet ett snäpp. Att det istället för att bara bli ett sätt att få sin ’kaffefix” att kaffet bli riktigt gott.

Återigen tack för svaret!

Jag ska kolla upp kinu m47. Den passa kanske bättre.
 

Jonken

Well-known member
Här kan du se hur jag menar:
en hel minut med paddeln gör susen tycker jag. Det går att ha aeropressen inverterad om man inte har en prismo. En rolig detalj är att det går att använda en dos på ~60g, dvs. ungefär fyra dubbla 'skott'. Då vill man visserligen inte mala för hand :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag har en Wilfa Uniform som jag är nöjd med, kanske den bästa och mest prisvärda "standardkvarnen". Alltså en kvarn för vardagsbruk som är smidig, båller bra kvalitet och är elektrisk. Så tror den kan passa ditt behov rätt så bra.
 

Morgonpigg

New member
Uppdatering…

I slutändan så behöll jag Wilfa Uniform. Dessutom köpte jag en Moccamaster.

Moccamaster är kanske inte den bästa bryggaren men vad jag förstår är den rätt hyfsad. Jag köpte Moccamaster one cup. Dessutom så är det rätt mycket nostalgi kopplat till varumärket. Jag gillar varumärket och dess enkelhet i konstruktionen.

Så jag har visst tagit vägen in på filterkaffe.

Jag prövade ett par sorter hela böner som jag inte gillade alls och blev rätt besviken. Men sedan testade jag Zoegas Mezzo och fick till det riktigt bra.

Det finns säkert många betydligt mer intressanta kaffesorter att testa så jag gissar att jag kommer dyka upp i ”Kaffebönor-avdelningen” på forumet.

Men sen har jag klart kvar min Aeropress om jag känner att jag vill ha en ”kaffeshot”. Prismo är något jag är tror jag kommer skaffa lite längre fram.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,072
Inlägg
150,846
Medlemmar
18,830
Senaste medlemmen
Anngärd
Topp