Sist på bollen, ROK espresso. Väntar på uppgraderingskit

Grindmaster Flash

Well-known member
Hej.
Köpte en gammal beggad presso (tidig modell av ROK) och har nu börjat bli såld.

Inte längre att vänta på espressomaskinens uppvärmning.
Från ide till nästan perfekt espresso på max fem minuter.

Värmer den lite under vattenkranen medan vattnet kokar upp.
Maler 16 gram och vips så är det klart.

Såg en del recensioner och alla antydde kokhett kaffe och lång preinfusion. Allt smakade bränt. Tänkte nästan kasta maskinen innan jag använde mitt eget huvud istället.
Bränt = överextraktion och FÖR varmt.
Åtgärd. Förvärm ordentligt för att inte få en kall espresso och dra shoten kallare. Sagt och gjort. Sänkte tempen på vattnet till ca 90-95 grader. Och kortade ner preinfusion till max ett par sekunder. Nu smakar det mkt bra. Sött och lagom kärvt men inte ett dugg bränt och fränt. Jippi.

Så nu har jag investerat i ett uppgraderingskit för att få den senaste utgåvan på kammare och kolv på kul. Den kommer förhoppningsvis hålla länge då den jag har nu brukar pajja efter en tid om man ska tro på internet.

Är jag fast i manuella träsket nu?
Är nästa steg en flair 58 eller kan man leva med denna ROK i många år? Vad är din erfarenhet?
 

Jonken

Well-known member
Visst är det härligt att ha tillgång till espresso utan att behöva bekymra sig över timer, uppvärmning osv.

Om den skulle gå sönder kan jag rekommendera Cafelat Robot. Bättre byggd och ännu enklare att använda eftersom man inte behöver förvärma alls om man nöjer sig med lite lägre temperatur. Flair 58 får du vänta en stund på att den ska bli varm.

Jag använder nästan alltid kokhett vatten. Undantaget om jag förvärmt Roboten och bönorna är lite känsliga.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
J
Visst är det härligt att ha tillgång till espresso utan att behöva bekymra sig över timer, uppvärmning osv.

Om den skulle gå sönder kan jag rekommendera Cafelat Robot. Bättre byggd och ännu enklare att använda eftersom man inte behöver förvärma alls om man nöjer sig med lite lägre temperatur. Flair 58 får du vänta en stund på att den ska bli varm.

Jag använder nästan alltid kokhett vatten. Undantaget om jag förvärmt Roboten och bönorna är lite känsliga.
Ja den där roboten har jag sett. Verkar mkt smidigare att jobba med och snygg såklart.
Men den förefaller lite dyr för vad man får men den kanske är värd sitt pris.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Nu är jag uppgraderad. Skillnad är mkt mindre armkraft behövs, kolven har ju mindre diamater -> högre tryck. Får även mkt mer crema.

Dock svårt att få ut 30cl på en tryckning men har inte lekt klart. Och framför allt upplever jag att shotsen blir mkt kallare än i gamla utförandet. Kanske därför det rekommenderas kokhett vatten. Smaken är söt och fin efter lite intrimning i alla fall.
 
Topp