Single origin - vad bör man testa?

treefinger

Well-known member
Tänkte att det kanske kunde vara kul att lära sig lite grovt vad kaffe från olika ställen smakar. Ur rent allmänbildande perspektiv borde det ju vara försvarbart att gå loss på en del sorter, eller?

Kikade lite som hastigast på johan & nyströms hemsida och de verkade ju ha en del single origin, men jag har ingen aning om var man ska starta. Harrar har man ju hört talas om. Det ska tydligen vara gott? ;) Men vad mer? Vad bör man ha koll på, rent smakmässigt hur ett kaffe ligger? Yirgakaffe har jag fått för mig har en speciell smak också.

Vad säger ni? Vad bör man plöja igenom för olika single origin och hur ska man prioritera?
 

treefinger

Well-known member
Rent spontant har jag svårt att föreställa mig att jag skulle gilla så syrligt kaffe, men det kanske är gott, vad vet jag. Nog lär jag testa yirga ändå.
 

von Thor

Kaffevision
yirgacheffen känns mer örtig, lite tehandel utöver det hela. kanske inte optimal i som espresso, tycker jag alltså, det blir lite för tydlig smak helt enkelt.
 

Nickeh

Well-known member
Har hemma endel harrar från Johan & Nyström, roligt att smaka singel origins helt klart men det är ju sällan man hittar något som är riktigt gott bara som det är. Men som treefinger säger i rent allmänbildande syfte är det nog vettigt att ha smakat de mest omtalade...

Ska nog köpa en påse monsun malabar om Costas har den hemma nästa gång jag ska fylla på. Ett kaffe som luktar kompost måste man ju bara smaka? ;)

Frågan är ju om det är bäst att cuppa (svengelska?) eller smaka det som espresso eller att göra båda?
 

treefinger

Well-known member
Du får gärna passa på att förklara vad "cuppa" är för något.. har sett det flera gånger men inte lyckats lista ut mer än att de verkar ha något att göra med kaffeprovning :)
 

Nickeh

Well-known member
Det är mycket riktigt kaffeprovning.

Lite grovt förklarat så maler man kaffe ungefär i brygg grovlek, ner i en kopp, lukta på det malda kaffet. I med varmt vatten, återigen lukta. Skrapa bort skummet som uppstår och fyll en sked med kaffe sen suger man in kaffet hastigt för att effektivt spraya kaffet över hela tungan samtidigt som man drar in mycket syre som hjälper att framhäva smakerna.

Nu har jag bara cuppat en gång så jag har säkert missat en hel drös med detaljer så det är bara att fylla på med det jag missat och rätta det jag skrivit fel.
 
M

Medlem14302

Guest
När jag får hem ett nytt kaffe brukar jag alltid testa sk¤%#en ur det på alla sätt och vis. :twisted:

Börjar ställa in kvarnen til kaffet och oftast tar det 2 -3 shots innan den sitter. Även om de första shotsen har runnit för fort eller för långsamt så testar jag dem och provsmakar lite lätt. Jag luktar mycket på kaffet när det mals och även på dofterna när det "blödande" kaffet hamnar i det varma handtaget.

Börjar oftast att brygga det som en "vanlig" 3cl espresso och en likadan fläckad.

Sedan en kort och en kort fläckad.

Sedan som cappuccino.

Sedan som latte

Sist som en dubbel lungo.

Oftast testar jag att brygga det som vanligt bryggkaffe.

När jag lekt färdigt så brukar jag ta resten av dagen till att fundera på om just det kaffet skulle vara gott att tillsammans med något speciellt, Tex någon speciell glass eller frukt. Sedan funderar jag på vilken känsla kaffet ger. Jag ger ett exempel så ni inte börjar fundera på om koffeinet har gjort mig lite galen... Costa rica terrazu estate gillar jag bäst som en 3cl - 28sekunders enkel eller dubbel med lite mer mjölk än fläckad. Gärna tillsammans eller efter en kula gammaldags vaniljglass. Ett på gränsen till dessertkaffe passande en lagom solig dag på en uteservering efter en lättare salladslunch. Det är så jag tänker på detta kaffe när jag blundar... Det är även denna förklaring jag ger till kunder när jag minglar ute i lokalen... Detta är min målande beskrivning av kaffet utan att blanda in några smakreferenser.

Hahaha! Nu tror ni att jag sysslar med andra grejer än kaffe på fritiden....

Om jag skulle börja testa Estate kaffen nu skulle jag börja med
Harrar, Yirga, Kenya AA.
 
M

Medlem14302

Guest
Har fått hem Mysore Nuggets från J&N. Ett underbart kaffe!!! Dricker det just nu bryggt i vanlig bryggare. Vi pratar tre, kanske tom 4 dimisionellt. Ett måste att prova för att inte tala om att beundra de fina dtora bönorna. Tack J&N!
 

kaleii

Well-known member
DC sa:
Har fått hem Mysore Nuggets från J&N. Ett underbart kaffe!!! Dricker det just nu bryggt i vanlig bryggare. Vi pratar tre, kanske tom 4 dimisionellt. Ett måste att prova för att inte tala om att beundra de fina dtora bönorna. Tack J&N!

Whoa! Ett kaffe som sträcker sig över tidsbarriärerna måste ju bara testas! :D

Fint beskrivet om Costa rica terrazu estate föresten. Man känner verkligen att man ligger i lä när man läser dina beskrivningar.

Keep up the good work.
 

Kaffemannen

Well-known member
Håller med dig DC!
Mysore Nuggets är även fantasktiskt även som espresso... härligt kryddig med toner av kanel och muskot.. låg syra och lång eftersmak, full kropp och bra balans.. som ristretto är den svårslagen (av estatebönorna)..

Från början rostade de den för mörk och då kröp oljorna genom och la sig som pärlor ovanför creman. Numer är den kanon, perfekt rostning (för min smak).

När jag höll i en kaffeprovning för ett gäng Australienare... läste de namnet på Mysore och började as-garva... I deras fantasi av-stavade de namnet så här: My Sore Nuggets... (mina ömma/skavda kulor)....
 

JvD

Well-known member
Gjorde samma läsning som dig Kaffemannen, skrattade en del också när jag köpte det första gången. Kan också hålla med om att det är en trevlig böna. Sedan vad gäller "single origins" så är det väl kul att prova så mycket som möjligt, smaken är som baken. Gillar och kan rekommendera Etiopisk Yirgacheffe samt Guatemala Antigua Estate tror jag det var (om mitt minne inte sviker mig, vilket det opfta gör ;-) Dicker för närvaranbde allt (90%) kaffe från min EvaSolo som förmår dra fram smakerna på ett helt fantastiskt sätt.
 

treefinger

Well-known member
Sumatra Gayo Mountain (J&N)

Har testat runt lite med denna sort nu och tycker att det är en god böna men inget som gör att jag går igång på alla cylindrar. Inte som espresso i varje fall. Med mjölk tycker jag att den smakar riktigt mjukt och härligt. Inte alls dum.
 

treefinger

Well-known member
Mysore Nuggets (J&N)

Denna böna var verkligen speciell, något jag måste köpa fler gånger och testa mera med. Smakade väldigt gott som espresso, kändes nästan lite bortkastad att göra cappuccino på. Då passade nog Gayo Mountain-blandningen bättre.

Ingen idé att försöka ge sig på en beskrivning efter DCs utläggning. Bara stark testapå-rekommendation från min sida ;)
 

tobake75

Well-known member
En laddning Yirga rostat igår ligger och gosar till sig i mitt skafferi. Imorgon blir det att smaka av den som bryggkaffe i Santos:en. Längtar redan.
 

Forumstatistik

Trådar
14,675
Inlägg
155,769
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp