Silvian kokar kaffe - Temperaturfilm

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Att silvians temperatur inte är perfekt vet väl de flesta. Jag flushar alltid en stund för att få ner tempen. Idag körde jag lite snabba mätningar och gjorde denna korta film. Två mätningar precis efter att lampan har slocknat.

http://www.youtube.com/watch?v=VraqpTxklWQ

Känner ni att eran Silvia också ligger på denna otroligt höga temp?
 

ake_l

Well-known member
Verkar ju konstigt. Det är ju i princip vattenånga som borde träffa kaffet!
Är du säker på att mätsonden visar rätt?
Har du provat att doppa den i kokande vatten? Då skall den ju visa exakt 100,0 C.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Termometern visar rätt (Dubbelkollade precis i kokande vatten. Visade 99.9-100). Den första temperaturen beror troligvis på att den ligger emot brygghuvudet och värms upp av ångan som kommer från kokaren. Temperatur 2 visar alltså temperaturen när vattnet passerat kaffet.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Skulle vara intressant att se mätningar från andra fröknar. Personligen så har jag väldigt sällan fått till tungskållare med min fröken; i regel så är de varma, men inte kokheta...

Uppseendeväckande resultat iaf! :eek:hmy:

//Stefan
 

ake_l

Well-known member
Jag har mätt när vattnet kommer ur PF utan kaffe och då hamnar jag på 92-93 C. Men jag har ju en PID som håller 96,5 C i kokaren. Innan jag PID:ade kunde temperaturen i kokaren variera mellan 88 och 102 C, så din temperatur är nog inte ovanlig.
Är den konstant, eller varierar den som min gjorde utan PID?
 

Johan U

Well-known member
Är det inte så att de äldre fröknarna (Henriks har i alla fall den gamla droppbrickan) har högre temperaturintervall än de nyare modellerna. Har för mig det i alla fall.
Brukar själv flusha min 2007a tills lampan tänd och sedan vänta runt 35 s innan skottet och det brukar bli bra. Har ingen mätutrustning för temperatur tyvärr. :(

//Johan
 

knasper

Well-known member
Men Henrik, hur smakar det? Shoten rinner bra, rimligt fin extraktion, kaffet kommer inte ångsprutande ur - är dem inte goda?
Kan inte tänka mig att jag kan komma i närheten av denna temp på min Silvia
(-07). Jag förvärmer kopparna med flushvatten om jag vill ha varmare men nöjer mig med kopphyllevärmda om jag skall dra i "ETT" svep. Sval espresso går an bara det inte har påverkat extraktionen av smakämnen ur kaffet men så varm som dina är ju hälsovådliga (och så bör dem smaka bränt, gör dem det?).
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Vid några bars tryck (9?) sker ju förångningen vid betydligt högre temperaturer. Ska kolla ngn bok då jag kommer på jobb. Kanske krävs den här tempen för att snitttempen i kaffet ska bli runt 93 eller så.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Jag inbillar mig att starttemperaturen har blivit högre än tidigare... men jag vet inte. Jag flushar alltid ut ångan så tempen sjunker innan jag drar en shot. Ska försöka göra lite mer mätningar och provshots i veckan.

Men ingen som har mätt temperaturen på era Silvia:eek:r?
 

Large

Well-known member
Det som skulle vara intressant att se är ju en mätning av vattnets temperatur i koppen.
Jag är inte helt övertygad att du verkligen bara mäter vattentemperaturen med en instucken tempprob i handtaget. Det kan mycket väl vara så att du mäter metallens temperatur i handtaget och därmed indirekt temperaturen i brygghuvudet.
Definitivt mäter du brygghuvudstempen på skott ett och troligtvis handtagets temp på skott två.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Ställde ned termometern i koppen under bryggning bara för skojs skull. Temometern är en stektermometer egentligen och den är nog inte kalibrerad på något vis...

Jag utförde bryggningen efter att ha flushat fröken (pump på i korta perioder tills lampan börjar lysa; malning och tampning; pump på för att få bort det förångade vattnen; i med PF och kör). När bryggningen var avklarad visade displayen 67 grader C. Alltså knappast någon tungskållare. Koppen togs från koppvärmaren och var om inte het, så åtminstone varm.

Nu är inte detta på något vis något vetenskapligt test, men kanske visar det nå't... :)

//Stefan (som tycker att sin frk Silvia just nu är väldans bra vad gäller temperaturen)
 

Fabian

Well-known member
Låter ju ganska svalt med 67 tycker jag! Men man bör väl kanske använda något för änamålet mer passande än en kött/stekpannetermometer :) Har ingen termometer, men om jag hade skulle jag ha testat att lägga den i koppen och se till att strålen/strålarna träffar just termometern och kolla tempen hela vägen från bryggstart till nån minut efter bryggstopp.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Stektermometern igen... :lol:

Testade att lägga den så att strålarna träffade mätstaven. Körde oflushat (men lampan var släckt) och hade ingen tid på extraktionen.

Displayen visade på 72 grader. Alltså lite varmare än tidigare, men kanske långt ifrån tillräckligt... Jag tycker att det räcker iaf, eftersom Gaggian jag hade inte gav temperaturer i de trakterna. Dessutom håller jag kopparna varma och det ger ju också någon grad extra. För mig är det tillräckligt (hu, hemska tanke: om jag finner en espresso fesljummen vad har den då för temp?)...

//Stefan (som just nu överväger att skippa tandborstningen eftersom Isolan ger en sådan underbar eftersmak)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag gjorde följande, men min Brewtus med dubbla kokare (en för ånga och en för bryggvatten):

1- Fyllde en varm cappukopp med vatten från ångkokaren, med en digital stektermometer i koppen. Temperaturen landade på 84 grader.

2- Hällde ut det varma vattnet när temperaturen backat till 83 grader, och fyllde samma kopp med vatten från ångkokaren igen. Nu landade temperaturen på 91 grader.

3- Hällde ut vattnet snabbt, när jag såg att temperaturen stannat upp, och fyllde den med vatten från bryggkokaren genom att flusha vattnet genom brygghandtaget. Efter att ha sjunkit till 80-någonting när ångkokarvattnet hälldes ut så klättrade temperaturen igen, nu med bryggkokarvattnet och kom upp till 91 grader igen.

Alltså, apparaten hade varit på i flera timmar. Bryggkokaren var fullt uppvärmd. Koppen och temperaturgivaren värmdes till max genom att fylla koppen 2 gånger med vatten från ångkokaren. Temperaturen i bryggkokaren ska inte påverkas av detta alls.

Vattnet jag flushade från bryggkokaren tappade säkerligen ett par grader i handtaget (det flushades igenom en tom dubbelkorg och igenom ett varmt portafilterhandtag, men handtaget håller inte en temp på över 90 grader), det tappade säkert lite i koppen (koppen och temperaturgivaren sjönk lite i temp mellan ångkokar-fyllningen och bryggkokar-fyllningen).

Så som ett minimum bör man kunna säga att vattnet från bryggkokaren (vattnet som ska extrahera kaffet och slutligen hamna i espressokoppen) håller en temperatur på 92-93 grader.

----------------------------------

Ovanstående har jag skrivit i en tråd om hur varm espresson ska vara. Prova att förvärma stektermometern och koppen/behållaren med kokande vatten innan Ni flushar och fyller en behållare för temp-mätning, så att Ni inte tappar något i temp på det (eller i alla fall minimerar förlusten).
 

Forumstatistik

Trådar
15,065
Inlägg
158,703
Medlemmar
19,646
Senaste medlemmen
Apollo
Topp