Saeco Gran Crema

johey

Well-known member
Jag gissar att jag får ducka får en hel del knytnävslag nu, men jag måste fråga om någon har provat Saeco Gran Crema? Det är ju en ganska billig espressomaskin, men kanske den kan funka ändå? Eller kan jag lika gärna ha kvar min Krups?
 

johey

Well-known member
Jag hade hoppats att någon skulle kunna våga svara utan att blanda in prisbilden, för att slippa risken att man strikt relaterar kvaliteten till prislappen... Men ok, den ligger i 1700-kronorsklassen. Länk till NetOnNet
 

arto

Well-known member
Om portafiltret är ut av plast så som det ser ut på bilden så är det enligt mig no-no. Plast suger inte åt sig värme som metall och man kommer troligtvis inte kunna uppnå tillräckligt höga och stabila temperaturer med den där maskinen.

För 2000 får du en Gaggia Espresso eller Isomac NAPOLISSIMA. Mycket bättre köp; dom inte är alls långt efter storebröderna Classic och Super Giada.
 

TheJaff

Well-known member
Nja det är väl just därför man vill undvika resonemanget "man får vad man betalar för" som man bör säga vilken pris man är beredd att betala.

Tex i samma prisklass har du min apparat, Napolissiman, men tyvärr har jag ingen erfarenhet av andra apparater för att kunna jämföra. Är dock ganska övertygad att den är så pass bra den kan bli för dom pengarna.
 

johey

Well-known member
Tack för alla svar! Jag är dock mer inne på att få veta skillnaden mellan den där Gran Creman och exempelvis den omtalade (och aningen dyrare) Racilio Silvia. Förutom priset då.

Ok, portafiltret är av plast på Gran Creman, vilket tydligen är ett minus. Det låter rimligt.

Hur är det med ångröret? "Kraftfull ångfunktion som gör att du kan brygga hur många caffè latte och cappuccino efter varandra som helst" låter ju trevligt. Det stämmer inte så bra va? :)
 

OlaA

Well-known member
Portafiltret på Saecon är ett special filter som har en tryckventil inbyggd vilket gör att kaffet inte släpps ut ur filtet innan trycket blivit tillräckligt högt.

Jag körde själv i flera år på Saeco Aroma Nero som är samma som Aroma Inox men i svart istället. Den funkade helt OK framför allt sen jag skaffade kvarn och tamper :)
 

arto

Well-known member
johey sa:
Tack för alla svar! Jag är dock mer inne på att få veta skillnaden mellan den där Gran Creman och exempelvis den omtalade (och aningen dyrare) Racilio Silvia. Förutom priset då.

Ok, portafiltret är av plast på Gran Creman, vilket tydligen är ett minus. Det låter rimligt.

Hur är det med ångröret? "Kraftfull ångfunktion som gör att du kan brygga hur många caffè latte och cappuccino efter varandra som helst" låter ju trevligt. Det stämmer inte så bra va? :)

Jag tycker, utan att ha provat en maskin med plastportafilter, att det är en anledning nog att inte ens gå i köptankar för en sådan maskin.

Det där med skumpipen är nog en sån där som producerar fluffskum (den sprutar ner luft), dvs ingen fin mikroskum.

Sen låter jag andra kommentera ang. de där med extra crema device.

Spara pengarna istället och köp en Silvia efter ett tag :)
 

von Thor

Kaffevision
Framförallt kommer du nog inte bli 1700kr-gladare med den maskinen istället för en krups. Köp en kvarn för pengarna istället. (om du inte har en)
 

johey

Well-known member
Det där med kvarn istället är nog ett ganska givande tips. Likaså att spara pengar till en Silvia. Tack för alla visa ord!

Det låter på era beskrivningar som att den där Gran Creman motsvarar min Krups ganska på pricken.
 

mrjohan

Well-known member
Jag har kört med min Francis Francis X3 i över ett år nu. Det har nästan tagit mig ett år att få fram en stabilitet som ger mig en espresso som smakar mums varje gång. Sen har jag i och för sig modifierat ångmunstycke och rör m.m. några gånger för att få till den mjölk jag vill ha... faktum är dock att originalmaskinen fixar mycket bra espresso via bra kvarn och rätt handlag. Även mjölken blir bra i originalutförande. Det har verkligen varit, och är fortfarande, en maskin att växa och utvecklas med, helt klart!!! Jag har blivit bättre och bättre och lärt mig nya saker under hela året.

Med andra ord är det kanske värt att kolla upp denna maskin också. Krävs att man skaffar filterhållare/handtag för malet kaffe, då endast pods-filter ingår i köpet.

Såg att culina.se just nu har GRYMT bra pris på den rostfria modellen som normalt sett kostar över 5000:-
http://shop.culina.se/?artnr=583500

Kolla även in:
http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/francisfrancisx3
 

mb

Active member
Tror nog att du gör klokt i att spara pengar till en Rancilio Silvia eller någon annan liknande kvalitetsmaskin. Det är garanterat en större känsla att ha en 14 kg tung maskin som känns kvalitet rakt igenom, än att ha en 4 kg tung plastapparat. Bytet från Krups blir nog inte så stort. Dessutom är ju panarello helt värdelöst ifall du vill kunna göra mikroskum.
 

johey

Well-known member
Hur är Francis X3 i förhållande till Silvian då? På Gaggia Classic har jag fått för mig att man kan byta till Silvians ångrör. Kan man göra något liknande med X3:an för att kunna göra vettigt skum (om det nu inte går från början)?
 

mrjohan

Well-known member
johey sa:
Hur är Francis X3 i förhållande till Silvian då? På Gaggia Classic har jag fått för mig att man kan byta till Silvians ångrör. Kan man göra något liknande med X3:an för att kunna göra vettigt skum (om det nu inte går från början)?

Har aldrig testat Silvian, faktiskt. Så där har jag svårt att uttala mig.
Jag har nyligen plockat på ett Silvia-rör på min X3:a!! Bilder kommer inom kort.. Dock fick man böja till vinklarna på röret för att det skulle kunna monteras och sedan "löpa fritt". Anslutningen på Silvia-röret är exakt densamma som på X3:ans rör, så där var det inga problem.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,726
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp