Rostningsprofiler, dela med er av era

treefinger

Well-known member
Missade att du hade frågat efter lägesrapport. Rostning är kul som tusan, men jag kan helt ödmjukt säga att det är svårt att få till det precis som jag vill ha det. Att göra en okej mörkrost tycker jag inte är så svårt, däremot att få till rostningar som är lite lättare upplever jag som klurigare.

Jag har testat din bara-köra-program2-och-trycka-på-cooling-metod när "rätt" färg uppnås. Resultatet har emellanåt blivit bra, men ännu ingen rostning som prickar in 5/5. Däremot känns det som att man lär sig något nytt efter varje rostning så det är nog inte helt omöjligt att man prickar in en fullträff någon gång.

Ett hjälpmedel är att föra rostningsanteckningar så att man kan komma ihåg vad som blev gott och vad som inte blev gott, vilken rostningsprofil jag använde vid det tillfället osv.
 

JwK

Member
Här kommer jag och återupplivar tråden.
Intressanta synpunkter, jag har labbat upp en 5-10 kilo kaffe i Iroast II, och jag kör oftast på förprogram 2, för att sen avbryta själv. Kan säga att jag endast en enda gång låtit ett program fullfölja hela sin tid. både på pre1 och pre2.

Något jag börjat göra är att rosta en omgång lite mörkare, och sen en omgång betydligt ljusare och blanda ihop innan malning. Jag kör presskaffe nästan uteslutande (lite aeropress, men då kör jag mest robusta, hardcore)
 

martink78

Well-known member
Som nybliven iRoast ägare tänkte jag också ge tråden lite hjärtmassage.. Har bara rostat två omgångar i den men är helnöjd med den så här långt, är underbart att få jämn rostning utan besvär efter att ha försökt i ugnen.
För mig verkar de inbyggda profilerna också vara lite väl länge. Jag funderar på att skapa en profil med lägre temp och längre tid att använda med "cooling" metoden. Så får man en långsammare rostning där man har lite mer tid att se bönorna. Nån som har prövat det?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Åre kafferosteri, ja där var det minsann livsmedelsgodkända lokaler. Då ska kafferosten stå under en trapp, eller?

Fan vad lack jag blir på livsmedelsverket, tydligen gäller inte samma regler för alla.:angry:
 

vanhoffen

Well-known member
Har tillsammans med Tobias skaffat en iRoast 2 nyligen. Har bara blivit en rostning men det känns som att rosten presterar bra.
Vår rostning hamnade på 7min blankt men till nästa omgång ska vi försöka förlänga rostningen med lägre temp efter första crack.
Bra tråd för oss nybörjare.
 

martink78

Well-known member
Har tillsammans med Tobias skaffat en iRoast 2 nyligen. Har bara blivit en rostning men det känns som att rosten presterar bra.
Vår rostning hamnade på 7min blankt men till nästa omgång ska vi försöka förlänga rostningen med lägre temp efter första crack.
Bra tråd för oss nybörjare.

Det verkar rätt vanligt att iRoasten är för varm jämfört med vad man ställer in. Jag prokörde min tom i helgen och mätte temperaturen vi utblåset på toppen och trots att jag hade ställt in den på 160 så visade termometern ca 205 och displayen 178 (efter 6 min)

Får man problem så verkar det dock gå att byta ut ett kalibrerings motstånd som gör att den går ned i temp. Googlar man lite på "iRoast resistor mod" så ser du vad det handlar om. Dock så gissar jag att garantin förverkas om man roar sig med det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag var rätt seriös på att starta ett kafferosteri för X antal år sedan. Det sköts i sank av livsmedelsverket och deras riorösa regler för hur jag skulle hantera kaffebönorna.

Lite läsning om det finns här: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=1935&highlight=livsmedelsverket

Men antingen så bryter alla mot reglerna och skiter i det, eller så var det bara jag som var utsatt för den mest nitiska personen på denna planet. Jag ringde och pratade med livsmedelsverket innan jag satte igång, för att vara säker på att jag inte skulle hamna i knipa genom att omedvetet bryta mot existerande regler.

Jag räknade inte med att jag skulle behöva bygga lokaler sterila och godkända som ett slakteri (det är samma klassning, så det ska vara lika sterilt och lätt att hålla rent ett kafferosteri som ett slakteri). När jag ser kafferostaren hos Åre Kafferosteri stå under trappan som leder till deras bostadsdel (de har rostaren i sin källare), så känns det inte som att kärringen jag pratade med skulle godkänna det hela.
 

Dr G

Well-known member
Jag var rätt seriös på att starta ett kafferosteri för X antal år sedan. Det sköts i sank av livsmedelsverket och deras riorösa regler för hur jag skulle hantera kaffebönorna.

.

Tack för informationen, tråkigt att dina planer sköts i sank av en övernitisk tjänsteman på tristmedelsverket.
 

Mathias

Well-known member
.....Jag räknade inte med att jag skulle behöva bygga lokaler sterila och godkända som ett slakteri (det är samma klassning, så det ska vara lika sterilt och lätt att hålla rent ett kafferosteri som ett slakteri). ....


Jag skrattade så jag fick ont i magen. Svenska myndigheter ......

Jag gissar att detta inte har ett smack med EU att göra utan alla regler är nationella eller att EU länder har rätt att göra undantag tex vid liten verksamhet. Små butiksrosterier i Paris ligger definitivt inte i nivå med ett slakterie.
 

Dogbert

Active member
Men antingen så bryter alla mot reglerna och skiter i det, eller så var det bara jag som var utsatt för den mest nitiska personen på denna planet. Jag ringde och pratade med livsmedelsverket innan jag satte igång, för att vara säker på att jag inte skulle hamna i knipa genom att omedvetet bryta mot existerande regler.

Jag räknade inte med att jag skulle behöva bygga lokaler sterila och godkända som ett slakteri (det är samma klassning, så det ska vara lika sterilt och lätt att hålla rent ett kafferosteri som ett slakteri). När jag ser kafferostaren hos Åre Kafferosteri stå under trappan som leder till deras bostadsdel (de har rostaren i sin källare), så känns det inte som att kärringen jag pratade med skulle godkänna det hela.

Det kan vara så att du råkade träffa på fel person av någon anledning som lutade sig mot generella principer för hantering/tillagning av födoämnen.

Rimligen borde en hälsoinspektör inte bry sig speciellt om råkaffet då det upphettas till 200+ C i rosten. Det rostade kaffe får naturligtvis inte hanteras hur som helst, men vätskan som passerar är 90+ C så det är måttligt med risk.
Det borde räcka med att man kan visa att man har rutiner och faciliteter för rengöring av kärl samt att det rostade kaffet inte förvaras öppet.

Det borde gälla samma regler för det rostade kaffet som för vilken butik som helst som paketerar om rostat kaffe från större till mindre förpackning.
 

peterparnes

Well-known member
Precis, hur hygieniskt är det egentligen med de kvarnar som finns i de flesta större mataffärer idag? De ser inte ut att rengöras varje dag (i alla fall inte på ICA i Luleå).
 

Forumstatistik

Trådar
14,702
Inlägg
155,902
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp