Riktig Nybörjare

Bönan87

New member
Hej!

Jag har nyss köpt en halvautomatisk espressomaskin och har börjat träna på att göra så gott kaffe som möjligt.

Dock vet jag inte riktigt hur jag ska få till det. Är total nybörjare och skulle behöva en lite utförligare guide eller instruktionsfilm på min nivå.

Kanske en länk till någon form av lista på vanliga fel man kan göra och hur man rättar till det.

Tex går min extrahering väldigt snabbt och det är kvar mycket vatten i filtret efteråt. Vet inte vad man kan göra åt saken.

Mvh
 

wesaft

Well-known member
Hej och välkommen :)

Vad har du för maskin och vilken kvarn?
Om det rinner för fort ska du mala med finare malningsgrad.

Mölndal ja :) jag bor ett stenkast från sjukhuset, vart bor du?
 

Bönan87

New member
hehe okej :)

vi bor i bifrost.

Vi har köpt en Isomac Giada, och Isomac macinino frofinox. Maler nu på nivå 2,5.

Vi har ingen våg så vi kan inte väga hur mycket kaffe vi ska ha. Ska man ha fyllt filtret innan tampingen?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vi har ingen våg så vi kan inte väga hur mycket kaffe vi ska ha.

Ett litet tips kan vara att ta ett vanligt kaffemått (jag tar ibland det som följde med maskinen eller ett av måtten till Bodum-kannorna) och fylla det med bönor till ganska precis struket. Sedan ned med två sådana skopor i den då tomma kvarnen och mal tills det är tomt igen. Kör extraktionen och notera vad som blir fel (om något). För snabb extraktion brukar betyda för grov malning och vice versa. Speciellt eftersom man i detta läge ungefärligt har sina 14 gram. Sedan justerar man kvarnen och testar igen tills resultatet blir bra.

Under resans gång är det ju också bra att lägga på minnet hur mycket kaffe som hamnar i korgen, om man senare vill lassa i lite mer än 14 gram åt gången i kvarnen...

Sedan är det inte alltid säkert att det bara hänger på malningen. Det kan lika gärna vara så att kaffet är för gammalt. Har själv haft lastgammalt kaffe (närmare ett år) och då spelade det ingen roll hur fint jag än malde. Allt som kom ur maskinen kom på runt 15 sekunder och hade absolut noll crema... I min mening ska ett kaffe aldrig hamna i kvarnen om det är äldre än ett halvår. Smakerna börjar bli ganska platta efter tre till fyra månader, tycker jag.

Jobba på och lycka till! Det är inte enkelt detta, men vansinnigt kul när det börjar släppa! :)

//Stefan (som haft sina rejäla upp- och nedförsbackar men som är ganska nöjd med resultatet ändå)
 

Musikarfelix

Well-known member
Vi definierar espresso bryggmetod och en dryck, kraven är en tjock crema som bildats vatten pressas med 9 bars tryck genom finmalet kaffe.
För att lyckas med detta behöver du självklart en maskin och kvarn som du redan har, en tamper behövs också. Det viktiga är att ha en tamper som inte är av plast, dessa kostar mellan 200 - 800kr.

Så från början, sätt på maskinen och låt den gå minst 30 minuter. Dessutom ska du skölja igenom med hett vatten för att få upp temperaturen och skölja bort gamla kafferester.
Ta fram ett färskt kaffe, jag har som riktlinje att kaffet är som bäst från dag 5 till dag 20. Så dosera med ett kaffemått på runt 7g som Stefan nämnde, 2 stycken mått om du ska göra en dubbel (som du förmodligen ska).
Mal kaffet, justera malningsgrad efter behov.
Fördela kaffet lätt med fingret så att kaffet ligger jämnt fördelat i portafiltret, detta kallas distrubition och är en viktig faktor för en bra espresso. När kaffet ligger där det ska, så ska du pressa ner det. Först ett enkelt tryck för att fördela, bara litet och lätt tryck. Hamnar det mycket kaffe på sidan så slår du på portafiltret med sidan eller handtaget på tampern. Sedan trycker du en gång till, med 15kg's tryck den här gången. Träna på badrumsvågen!
Förskölj maskinen och sätt fast portafiltret (filterhållaren, handtaget med kaffefiltret i). Sedan är det bara att trycka igång maskinen.

Kaffet ska ha en tjock crema, cremans nyans varierar beroende på bönornas art och temperaturen (som bör ligga på 90 grader i maskinen).

Kopparna ska ligga ovanpå maskinen för att värmas, detta eftersom mängden espresso endast är 3 - 4 cl och snabbt kyls ned. Ska du skaffa koppar ska de vara utav tjockt gods, för att hålla värmen bra.

Ska du finjustera ska du ändra på tamping och distrubition, malningsgrad och dosering är faktorer som påverkar lite mer. Pröva dig fram med olika malningsgrader, bönor och tekniker.

Här kommer en liten "vad gör jag för fel?" lista:
http://www.kaffeinformation.se/templates/FullPage.aspx?id=878

Hoppas det går bra, det kan ta någon månad innan man börjar få kläm på det hela.

"Ska man ha fyllt filtret"

Beror på hur stort ditt filter är, hur du distrubierar och såvidare. För mig har jag alltid fyllt korgen (som det heter), använder jag en liten större korg får jag fylla på med lite extra dock.
 

Musicman

Well-known member
Tack för en trevlig instruktion Musikarfelix - vill bara förtydliga detta:

"detta eftersom mängden espresso endast är 3 - 4 cl och snabbt kyls ned"

Volymen avser en enkel espresso - således 6-8 cl för en dubbel.

Ciao,
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
det är kvar mycket vatten i filtret efteråt.
Detta beror på att billigare maskiner såsom din Giada saknar trevägsventil. När extraktionen är över finns det liksom ingenstans för det överflödiga vattnet att ta vägen och kvar blir en något slaskig puck.
 

Nollan

Active member
Detta beror på att billigare maskiner såsom din Giada saknar trevägsventil. När extraktionen är över finns det liksom ingenstans för det överflödiga vattnet att ta vägen och kvar blir en något slaskig puck.

Vet inte var referensen för billig maskin går, men min Quickmill Emilia (i mina ögon inte billig) med 3-vägsventil lämnar också blöta slaskpuckar efter sig om jag inte överdoserar. Tror det beror på att pucken inte expanderar upp mot silen så vattnet som finns mellan puck och sil blir kvar efter extraheringen. Kan också vara så att jag behöver köpa en mer noggrann våg......

Tampning:
Hade tidigare svåra problem med kanalisering, men upptäckte att om jag rör runt det malda kaffet i filtret med tampen innan jag trycker till det så blir det nästan alltid bra. Alla försök att röra med tandpetare, gaffel, kniv eller så misslyckades alltid totalt. Kan ju vara ett tips kanske.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,087
Inlägg
158,816
Medlemmar
19,659
Senaste medlemmen
Seniormagistern
Topp