"Rapport" från besöket på Johan & Nyström Del 1

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Nu äntligen har jag äntligen fått lite lugn och ro och tagit mig tid att skriva lite om Riktigtkaffe:s besök på Sveriges kafferosteri nr 1, där det finns känsla och kärlek till varje rostad böna. Det var en strålande dag i maj som vi tog oss till Johan & Nyströms fint belägna rosteri intill Tullingesjöns södra ände i Alfa Lavals gamla lokaler.

Efter en stunds väntan på plats så var vi, Tobbe_L, treefinger, Bjarne, majkeloak och jag äntligen samlade för att få en vad vi trodde liten guidad tur med en eventuell koppning. Men som ni förstår så blir det aldrig en liten tur när besökarna är nästan lika hängivna som värdarna.

Vår ”guide” och kaffekompis som så snällt tog emot oss på Johan & Nyström var Richard Lindh, som med ett stort kunnande och en brinnande entusiasm visade oss runt i verksamheten. Vi började med att vara dom första besökarna som tog oss in via det som skulle bli den nya entrén (J&N hade fått tillgång till grannlokalen) in till det som var deras nya lagerlokal, en stor lokal med MASSOR av kaffe säckar och en enormt stark lukt av råkaffe. Det är imponerande att se så mycket kaffe, och just kaffe i dom klassiska jutesäckarna travade i stora högar är en speciell känsla.

582287209_1f51a0cb25.jpg

Richard Lindh i kaffelagret

Efter att vi kikat ute på råkaffelagret tog vi oss vidare till lagret med färdigt kaffe för leverans till kund. Där fanns en underbar doft av nyrostat kaffe och hylla efter hylla med olika blandningar och estate kaffe som Richard med stor entusiasm guidade oss igenom. Efter lagret kommer vi via packeteringen in till ”rosthallen” där J&N har sina Probat rostar. Väl inne i rosthallen får vi se lite olika varianter på råkaffe, Richard visade skillnaden på tvättade och otvättade bönor samt att han visade hur pärlkaffe ser ut (Pärlkaffe=bäret som sitter längst ut på grenen och innehåller endast ett frö).

582565918_754265ad75.jpg

Tvättat- och otvättat kaffe

Efter det får vi gå upp till hjärtat i Johan & Nyströms verksamhet, nämligen dom två gasol eldade Probat rostarna.
Vid rostarna står en dalmas vid namn Mattias Dellerhagen som jobbar som Rostmästare på J&N. Mattias berättade om hur han rostar kaffet med känsla och kärlek till kaffet, samt att det aldrig finns några exakta tider för kaffet, då det är beroende på kaffets egenskaper från rostning till rostning. Mattias använder alla sina sinnen och erfarenheter vi rostugnarna, där han lyssnar, luktar, tittar och känner under varje enskild rostning. Vi bombarderade Mattias med frågor och funderingar om rostning och resultat av olika bönor, temperaturer, rosttider och blandningar.

582281393_7a9b2c0907.jpg

Diskussion vid rosten: Mattias, majkeloak, Tobbe L, Bjarne och treefinger
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
"Rapport" från besöket på Johan & Nyström Del 2

Till skillnad från många andra rosterier blandar Johan & Nyström sitt kaffe till kaffeblandningar före rostning och rostar det ”färdigblandat”. Vid rosten får vi vara med när Mattias rostar ca 90 kilo Fransk Kontinental och vi får se hur kaffet ändrar utseende under processen och lyssna hur 1:a och2:a crack låter, för att slutligen se resultatet i ”luftkylaren”. Det var en enorm känsla att under rostningen se och lukta hur kaffet ändrade karaktär, för att slutligen se det färdiga resultatet.

582276887_5df6707170.jpg
582276901_6534931ca3.jpg

Från rosteriet gick vi vidare till Johan & Nyströms showroom, som var som en himmel för oss kaffenördar. Där fanns allt man kunde tänkas behöva för att göra allt kul som går att göra med kaffe. Det fanns små rostugnar (Probat) för provrostning, en La Marzocco FB-80, kaffekvarnar, tampers i långa banor och hur mycket mer nördprylar som helst.
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
"Rapport" från besöket på Johan & Nyström Del 3

Väl uppe i showroom tog Richard åter hand om oss och vi började med en koppning bestående av:
582281379_68c2c66a19.jpg

El Salvador Bourbon Estate, Etiopisk Yirgacheffe, Kenya AA Estate, Sumatra Gayo Mountain, Mysore Nuggets ochMonsun Malabar
Det roliga med att koppa är/var att känna dom olika smakerna i jämförelse mot varandra, och skillnaden i att prova från milt kaffe till kraftigare kaffe och vise versa. Här får man helt klart känna skillnaden på kaffe och kaffe (hörde någon gång att arabica var arabica). Den som inte provat att koppa borde prova då det är väldigt intressant och upplyftande.
582281403_d207be2e63.jpg

Koppning pågår
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
"Rapport" från besöket på Johan & Nyström Del 4

Efter koppningens alla diskussioner och tyckanden vände vi oss om till espressomaskinen, en underbar La Marzocco FB-80 som stod som en kung mitt på en ö i deras underbara showroom. Richard som knäcker lite extra som Barista på helgerna och ställde upp som tävlande i Barista Cup visad upp sina konster i hantverket espresso. Vi provade bland annat några shots på 5 Estate, Brasilien Yellow Bourbon mfl. Richard lät oss känna skillnaden på 25 s och 20 s extrahering, och det var en enorm skillnad på smaken på dessa två extraheringar. Vidare gjordes diverse cappuccinos med snygg latte art och himmelsk smak. Vidare fick vi prova Richards signaturdrink i Barista cup, som bestod av en ovanlig kenyansk ljusrostad böna med en tesked rörsockersyrup och det var en fantastisk smakupplevelse som kom fram med sötman som balanserade syran i espresson på ett underbart trevligt sätt.
582287171_4330a4ed86.jpg

Dom ursnygga provrostarna!
Ett stort tack till Johan & Nyström och speciellt till Richard och Mattias som var enormt roliga och inspirerande att lyssna på.
(Tack för bilderna och hjälpen Tobbe L)
 

niad

Well-known member
Tack för detta reportage, jag bara njuter och längtar efter fler bilder på rostar och kaffelager m.m.
 

JvD

Well-known member
Trevlig läsning.
Har fått en inbjudan tidigare men inte utnyttjat den pga tidsbrist. Nu blev jag riktigt sugen att utnyttja den.
 

alexanderruas

Well-known member
shit pommes frites!
det var det roligaste och mest spännande jag läst på mycket länge... då är man nog en hopplöst förlorad kaffenörd! ;-)
kul med bilder och bra skrivet med MASSOR av inlevelse.

önskar att det fanns ännu mer bilder dock....
man skulle vilja se mer närbilder, skillnaden mellan 20 & 25 sek shots, översiktsbilder på lokaler, showroom.... etc...

tack!

a
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
önskar att det fanns ännu mer bilder dock....
man skulle vilja se mer närbilder, skillnaden mellan 20 & 25 sek shots, översiktsbilder på lokaler, showroom.... etc...

Problemet var att man tyvärr i detta fall var för nyfiken/nördig :blush: , så att man bommade att fotografera så mycket man borde gjort. Tursamt nog hade Tobbe L kameran framme en del, annars hade det varit väldigt lite bilder.

Har för mig att Bjarne, majkeloak och treefinger tog några kort också :unsure: , som dom mer än gärna får lägga upp här! :D
 

Tobbe_L

Well-known member
Ska ska ta o titta igenom bilderna igen o se om det finns några fler som är värda att publiceras :)
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Tack för bilderna Tobbe! Det var en riktig flashback, när man såg dom.
Vi borde åka till något mer ställe och titta......
 

Tobbe_L

Well-known member
Helt klart ska vi ta o göra det :)
Alltid roligt att göra studiebesök på spännande ställen.
 

Johan

Well-known member
Riktigt riktigt riktigt intressant, mer sånt här vill jag se på riktigtkaffe :)

Tack!

--Johan
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,650
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp