linken
lilla Kaffe & Chokladhandeln
Nu äntligen har jag äntligen fått lite lugn och ro och tagit mig tid att skriva lite om Riktigtkaffe:s besök på Sveriges kafferosteri nr 1, där det finns känsla och kärlek till varje rostad böna. Det var en strålande dag i maj som vi tog oss till Johan & Nyströms fint belägna rosteri intill Tullingesjöns södra ände i Alfa Lavals gamla lokaler.
Efter en stunds väntan på plats så var vi, Tobbe_L, treefinger, Bjarne, majkeloak och jag äntligen samlade för att få en vad vi trodde liten guidad tur med en eventuell koppning. Men som ni förstår så blir det aldrig en liten tur när besökarna är nästan lika hängivna som värdarna.
Vår ”guide” och kaffekompis som så snällt tog emot oss på Johan & Nyström var Richard Lindh, som med ett stort kunnande och en brinnande entusiasm visade oss runt i verksamheten. Vi började med att vara dom första besökarna som tog oss in via det som skulle bli den nya entrén (J&N hade fått tillgång till grannlokalen) in till det som var deras nya lagerlokal, en stor lokal med MASSOR av kaffe säckar och en enormt stark lukt av råkaffe. Det är imponerande att se så mycket kaffe, och just kaffe i dom klassiska jutesäckarna travade i stora högar är en speciell känsla.
Richard Lindh i kaffelagret
Efter att vi kikat ute på råkaffelagret tog vi oss vidare till lagret med färdigt kaffe för leverans till kund. Där fanns en underbar doft av nyrostat kaffe och hylla efter hylla med olika blandningar och estate kaffe som Richard med stor entusiasm guidade oss igenom. Efter lagret kommer vi via packeteringen in till ”rosthallen” där J&N har sina Probat rostar. Väl inne i rosthallen får vi se lite olika varianter på råkaffe, Richard visade skillnaden på tvättade och otvättade bönor samt att han visade hur pärlkaffe ser ut (Pärlkaffe=bäret som sitter längst ut på grenen och innehåller endast ett frö).
Tvättat- och otvättat kaffe
Efter det får vi gå upp till hjärtat i Johan & Nyströms verksamhet, nämligen dom två gasol eldade Probat rostarna.
Vid rostarna står en dalmas vid namn Mattias Dellerhagen som jobbar som Rostmästare på J&N. Mattias berättade om hur han rostar kaffet med känsla och kärlek till kaffet, samt att det aldrig finns några exakta tider för kaffet, då det är beroende på kaffets egenskaper från rostning till rostning. Mattias använder alla sina sinnen och erfarenheter vi rostugnarna, där han lyssnar, luktar, tittar och känner under varje enskild rostning. Vi bombarderade Mattias med frågor och funderingar om rostning och resultat av olika bönor, temperaturer, rosttider och blandningar.
Diskussion vid rosten: Mattias, majkeloak, Tobbe L, Bjarne och treefinger
Efter en stunds väntan på plats så var vi, Tobbe_L, treefinger, Bjarne, majkeloak och jag äntligen samlade för att få en vad vi trodde liten guidad tur med en eventuell koppning. Men som ni förstår så blir det aldrig en liten tur när besökarna är nästan lika hängivna som värdarna.
Vår ”guide” och kaffekompis som så snällt tog emot oss på Johan & Nyström var Richard Lindh, som med ett stort kunnande och en brinnande entusiasm visade oss runt i verksamheten. Vi började med att vara dom första besökarna som tog oss in via det som skulle bli den nya entrén (J&N hade fått tillgång till grannlokalen) in till det som var deras nya lagerlokal, en stor lokal med MASSOR av kaffe säckar och en enormt stark lukt av råkaffe. Det är imponerande att se så mycket kaffe, och just kaffe i dom klassiska jutesäckarna travade i stora högar är en speciell känsla.

Richard Lindh i kaffelagret
Efter att vi kikat ute på råkaffelagret tog vi oss vidare till lagret med färdigt kaffe för leverans till kund. Där fanns en underbar doft av nyrostat kaffe och hylla efter hylla med olika blandningar och estate kaffe som Richard med stor entusiasm guidade oss igenom. Efter lagret kommer vi via packeteringen in till ”rosthallen” där J&N har sina Probat rostar. Väl inne i rosthallen får vi se lite olika varianter på råkaffe, Richard visade skillnaden på tvättade och otvättade bönor samt att han visade hur pärlkaffe ser ut (Pärlkaffe=bäret som sitter längst ut på grenen och innehåller endast ett frö).

Tvättat- och otvättat kaffe
Efter det får vi gå upp till hjärtat i Johan & Nyströms verksamhet, nämligen dom två gasol eldade Probat rostarna.
Vid rostarna står en dalmas vid namn Mattias Dellerhagen som jobbar som Rostmästare på J&N. Mattias berättade om hur han rostar kaffet med känsla och kärlek till kaffet, samt att det aldrig finns några exakta tider för kaffet, då det är beroende på kaffets egenskaper från rostning till rostning. Mattias använder alla sina sinnen och erfarenheter vi rostugnarna, där han lyssnar, luktar, tittar och känner under varje enskild rostning. Vi bombarderade Mattias med frågor och funderingar om rostning och resultat av olika bönor, temperaturer, rosttider och blandningar.

Diskussion vid rosten: Mattias, majkeloak, Tobbe L, Bjarne och treefinger