Råd med Kafferäven, Brasilien.

JonasL

Member
Hej,

Gäller filterbrygg.
Nu efter jag fått min kvarn har jag köpt lite olika bönor att börja testa med för att försöka hitta något jag tycker är godare.
Har köpt och testat följande:
Starbucks Pike Place, Här fick jag en väldigt intesiv smakupplevelse först och fick sedan testa mala bönorna lite grövre och fann att det blev bättre (mindre intensivt). Men inte riktigt min smak, dock okej med mjölk om man nu gillar det.
Carte Noir Classique, Helt okej smak men inget jag troligen köper igen. Varken för tamt eller intensivt.
Lavazza ORO, funkar som standard i brist på roligare. Lite tråkig dock skulle jag vilja säga.
Lavazza Tierra, bästa av ovanstående gällande smakprofil. Men skulle vilja ha mer vad skall man säga ”ompf” kanske utan att det blir med intensivt som jag upplevde Starbucks.

Men nu till det jag inte blir klok på, köpte Kafferävens Brasilen.
Har testat mala grovt, fint, låta det blomma lite men jag får inte riktigt till det med detta kaffe. Har lyckats få att jag känner fina smaker men det blir väldigt tunt tycker jag.
och eftersom jag inte haft detta problem med ovanstående sorter utan nästan åt andra hållet att jag fått vara lite mer försiktigt så det inte blir överextraherat så borde inte felet ligga i utrustningen iaf.
Kaffet kostade en slant och det börjar ta på det och nu känns det som jag famlar lite i mörkret så jag undrar om någon kunde ge lite råd var jag skall fokusera för att försöka komma till rätsida. Eller är det så enkelt att detta kaffe kanske inte blir ”bättre” än såhär med denna utrustning?
Tyckte mig läsa i någon tråd att vissa finkaffe är 20/25% ”svagare” om man nu kan kalla det så. Men jag tyckte nog det var väl svagt.
 

nept

Well-known member
Förmodligen är kaffet ifråga ljusare rostat än de andra, och därför svårare att extrahera smakerna ur. Hur detta kan hanteras beror ju förstås på hur du brygger, men generellt så vill du ha mer agitation och högre vattentemperatur.

Om du kör i en automatisk filterbryggare kan det vara så att den inte når tillräckligt hög temperatur på vattnet eller att den fördelar vattnet på ett sätt som inte är tillräckligt jämnt och kraftfullt.

Exempel på approacher för att hantera detta:


 

JonasL

Member
Tack för svar, väldigt mycket bra idéer i klippen du bifogade. Nu har jag lite att testa och laborera med.
Gjorde direkt ett test med att dra igång bryggaren med extra vatten och utan kaffe i för att den skulle börja bygga upp värmen och stängde av den när det var rätt nivå kvar i behållaren. Fyllde på kaffet och starta bara några sekunder för att göra en blomning som jag rörde lite försiktigt i och sedan körde igång bryggningen. Nu var det absolut mer intensivt än tidigare, dock kanske lite av vissa toner/smaker jag kände när det var tunnare försvann. Tyckte jag upplevde mer choklad, nöt tidigare men det kände jag inte nu. Det kraftigare kanske tog ut de tonerna lite.
Men känns helt klart som jag kom en bit påväg och har lite mer att testa med nu.
Tack!
 

Jonken

Well-known member
Tyckte mig läsa i någon tråd att vissa finkaffe är 20/25% ”svagare” om man nu kan kalla det så. Men jag tyckte nog det var väl svagt.
Det stämmer inte, så länge det är bryggt ordentligt brukar det snarare bli högre andel "kaffe" i vätskan man får ut från ljusrostade bönor. Det kan kanske uppfattas som svagare när det inte är lika mycket beska, men det är snarare vanligare att man brygger finkaffe 20-25% starkare dvs. räknat i koncentration.

Finns en video som går in på styrka också om du vill kika :)

Rekommenderar att skippa kaffebryggaren för att få ut det bästa ur lite dyrare bönor.
 

JonasL

Member
Intressant video ang styrka, finns väldigt mycket att lära känner jag. Men det roliga är att med det kan det förhoppningsvis bara bli bättre på sikt.
Ang skippa elbryggaren så har jag faktiskt funderat på det idag, är inne på att köpa en presskanna i morgon bara för att börja testa med något annat.
Tycker dock att Moccamastern borde fixa att brygga detta bättre än vad jag åstadkommit hittills gällande Kafferävens. Vill inte riktigt ge upp hoppet :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,491
Inlägg
154,228
Medlemmar
19,229
Senaste medlemmen
Krillo
Topp