Jonken
Well-known member
Hittar ingen tråd om det här. Nyligen har jag stött på ett relativt stort antal "quakers" dvs. defekta bönor som sticker ut eftersom de är mycket ljusare efter rostning och luktar ungefär som rispuffar eller jordnöt och smakar väldigt mycket värre än så - tänk att du brygger en kopp kaffe på brända popcorn och sågspån. För att graderas som specialkaffe enligt SCA får de inte förekomma alls.
I en påse Johan & Nyström Buena Vista upptäckte jag nyligen ett antal quakers, tillräckligt många för att det kändes värt att gå igenom och sortera bönorna. På påsen står det att det är etiopiskt grade 2 och 3 (premium/exchange) i blandningen, dvs. inte specialklassat. Den ena sorten var dessutom bärtorkad, som gör det svårare att upptäcka innan bönorna rostas. Överlag tycker jag att det var en god blandning och definitivt prisvärd, så det känns inte som en stor grej att behöva sortera bort litegrann. Kan vara så att J&N gör en grovsortering också, för det var inte så värst många.
Idag köpte jag en påse som kostade ungefär det dubbla. Det var ljusare rostat så inte helt lätt att se men jag tyckte mig ana ett chockerande antal quakers. Sorterade ut så många att det räckte till en koppning(!) för att kunna bekräfta att mina farhågor var sanna. Arom och färg efter malning gjorde mig ganska säker men det riktiga kvittot var smaken - så illa att jag bara fick i mig några milliliter. Fick bilden av James Hoffman i huvudet, när han känner sig tvungen att smaka igen på något för att det är så dåligt. Ok, så 100% quakers är tillräckligt för att få rysningar :wacko:
Har ingen lust att hänga ut det relativt lilla rosteriet, men jag tycker att det vore intressant att läsa andras erfarenheter av det här. Hur ofta stöter ni på defekta bönor? En del påstår att en enda quaker kan förstöra en hel kopp kaffe, andra experiment fann påverkan först vid ~9%. I mitt fall var det ~1,6% vilket betyder att innehållet är max grade 4 (standard). Vad är godtagbart för er?
Hur ofta är det egentligen specialkaffe vi köper bland den nya vågen av mindre rosterier? När jag har rostat själv har jag inte sällan köpt bönor av lite lägre klass och tyckt att det går att lyckas bra ändå, mycket på grund av färskheten.. men visst märks det av varje gång man snålar. Grade 5 ("off grade") har jag bara köpt en gång med flit, för att stilla min nyfikenhet. Det gör jag aldrig om :nowink:
I en påse Johan & Nyström Buena Vista upptäckte jag nyligen ett antal quakers, tillräckligt många för att det kändes värt att gå igenom och sortera bönorna. På påsen står det att det är etiopiskt grade 2 och 3 (premium/exchange) i blandningen, dvs. inte specialklassat. Den ena sorten var dessutom bärtorkad, som gör det svårare att upptäcka innan bönorna rostas. Överlag tycker jag att det var en god blandning och definitivt prisvärd, så det känns inte som en stor grej att behöva sortera bort litegrann. Kan vara så att J&N gör en grovsortering också, för det var inte så värst många.
Idag köpte jag en påse som kostade ungefär det dubbla. Det var ljusare rostat så inte helt lätt att se men jag tyckte mig ana ett chockerande antal quakers. Sorterade ut så många att det räckte till en koppning(!) för att kunna bekräfta att mina farhågor var sanna. Arom och färg efter malning gjorde mig ganska säker men det riktiga kvittot var smaken - så illa att jag bara fick i mig några milliliter. Fick bilden av James Hoffman i huvudet, när han känner sig tvungen att smaka igen på något för att det är så dåligt. Ok, så 100% quakers är tillräckligt för att få rysningar :wacko:
Har ingen lust att hänga ut det relativt lilla rosteriet, men jag tycker att det vore intressant att läsa andras erfarenheter av det här. Hur ofta stöter ni på defekta bönor? En del påstår att en enda quaker kan förstöra en hel kopp kaffe, andra experiment fann påverkan först vid ~9%. I mitt fall var det ~1,6% vilket betyder att innehållet är max grade 4 (standard). Vad är godtagbart för er?
Hur ofta är det egentligen specialkaffe vi köper bland den nya vågen av mindre rosterier? När jag har rostat själv har jag inte sällan köpt bönor av lite lägre klass och tyckt att det går att lyckas bra ändå, mycket på grund av färskheten.. men visst märks det av varje gång man snålar. Grade 5 ("off grade") har jag bara köpt en gång med flit, för att stilla min nyfikenhet. Det gör jag aldrig om :nowink:
Senast ändrad: