basiecally
Well-known member
Hej!
Har, efter att faktiskt ha lyckats rätt bra med lite italiensk espresso och även andra, lite mörkare rostningar, gett mig på att göra espresso på ett ljusrostat naturalkaffe. Syra i nivå med ett bilbatteri. Justerade upp malningsgraden och fick ungefär samma resultat. Det här är alltså inom samma justeringsområde som gick från ”på tok för snabbt” och ”choke med fettdroppar på toppen” på Gringos The Outsider. Googlade en del och kom fram till att ljusrostat behöver finare malning för att nåt samma extraktionsgrad som mörkrostat.
Det jag dock inte kom fram till var om detta också påverkar motståndet i pucken. Tänker att lika stora (små) partiklar borde skapa samma motstånd. Men jag får påtagligt mycket mindre motstånd i spaken på min Zacconi och påtagligt mycket högre/snabbare flöde med det ljusrostade på motsvarande malningsgrad. Extraktion, tryck, tid och motstånd hänger ju ihop förstås men undrar om det här är common knowledge med ljusrostat och jag bara inte kopplat den aspekten av ekvationen.
Allt gott!
K
Har, efter att faktiskt ha lyckats rätt bra med lite italiensk espresso och även andra, lite mörkare rostningar, gett mig på att göra espresso på ett ljusrostat naturalkaffe. Syra i nivå med ett bilbatteri. Justerade upp malningsgraden och fick ungefär samma resultat. Det här är alltså inom samma justeringsområde som gick från ”på tok för snabbt” och ”choke med fettdroppar på toppen” på Gringos The Outsider. Googlade en del och kom fram till att ljusrostat behöver finare malning för att nåt samma extraktionsgrad som mörkrostat.
Det jag dock inte kom fram till var om detta också påverkar motståndet i pucken. Tänker att lika stora (små) partiklar borde skapa samma motstånd. Men jag får påtagligt mycket mindre motstånd i spaken på min Zacconi och påtagligt mycket högre/snabbare flöde med det ljusrostade på motsvarande malningsgrad. Extraktion, tryck, tid och motstånd hänger ju ihop förstås men undrar om det här är common knowledge med ljusrostat och jag bara inte kopplat den aspekten av ekvationen.
Allt gott!
K